Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Foredragsrækken 2021-2022

Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks-syv foredrag i perioden fra september til marts/april måned.

I denne sæson har foredragsrækken fået titlen:

Israel i farver, smag og tanker

Otte spændende og interessante foredrag.

1. Den israelske ambassade, israelsk vin og Klezmerduoen.
Davy Antebi (Deputy ambassador of Israel to Denmark Klezmerduoen Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt
vin&træ - forhandler af israelske vine
v/ Repræsentant fra den israelske ambassade, Rolf Jørgensen fra vin&træ og Klezmerduoen (Ann-Mai-Britt Fjord & Henrik Bredholt).
Tirsdag, d. 14. september 2021 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Vi forventer at det bliver en festlig aften med en tale af en repræsentant fra den israelske ambassade, vinsmagning med udvalgte israelske vine fra Golan-højderne og klezmermusik med Klezmerduoen.

Bemærk: Forhåndstilmelding for deltagelse denne aften er nødvendig af praktiske grunde. Skriv til DIF med antal personer - e-mail: dif_webmaster@yahoo.dk .

Denne aften indledes med en tale om et aktuelt emne af en repræsentant fra den israelske ambassade. Det bliver formentlig Davy Antebi (Deputy ambassador of Israel to Denmark).

Rolf W. Jørgensen fra vin&træ i Aalborg præsenterer udvalgte israelske vine fra Israels bedste vinområde i Golan-højderne. Rolf fortæller også lidt om Israels vinproduktion, der ikke alene har gennemgået en regulær revolution de sidste årtier - men netop i disse år foregår der også nyskabende ting på området. Der vil være mulighed for at smage på vinene, spørge om dem og vinproducenten og efterfølgende købe en flaske eller to.

Golan Heights Winery blev grundlagt i 1983 i et samarbejde mellem fire kibbutzer og fire moshaver, og er i dag Israels førende vineri, der har sat nye standarder for vin fra Det Hellige Land, hvor der har været dyrket vin i årtusinder. Vingården ligger i byen Katzrin højt mod nord i Golanhøjderne i Israel. Vine fra Golan Heights Winery har gennem tiderne opnået mange flotte priser og de har ikke alene formet israelernes forståelse for god vin gennem de sidste tre årtier, men i høj grad også formået at placere sig på verdenskortet for vine af høj kvalitet.

Rolf W. Jørgensen fra vin&træ forhandler israelske vine fra Golan Heights Winery.

Der er mulighed for at købe israelsk vin efter vinsmagningen - MobilePay eller kontant. Vinen kan også forudbestilles til levering ved DIF-arrangementet - gå ind på www.vintræ.dk - bestil de ønskede vine, og sæt x ved "Afhentning i Aalborg" ifm. betaling. I kommentarfeltet skal der stå DIF14SEP. På denne måde sparer du udgiften til fragt. Sidste frist for forudbestilling er søndag den 12. September. Hvis vinen ikke afhentes som aftalt ved arrangementet, skal der betales for fragt efterfølgende.

Læs mere om vin&træ og Golan Heights Winery.

Klezmerduoen afslutter aften. De regnes blandt landets førende fortolkere af den traditionelle jødiske festmusik - klezmer. Igennem mere end 30 år har duoen fordybet sig i klezmermusikkens stemningsfulde og livsbekræftende univers, som de formidler med humor og smittende spilleglæde. Fængende musik med rødder i Østeuropa, som rummer længsel og smerte og samtidig insisterer på håbet, glæden og festen.

Klezmerduoen består af Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, sang) & Henrik Bredholt (sopransax, dulcimer, tuba, sang). De spiller Klezmer, balkan og romani (sigøjner) musik. Begge musikere har baggrund i teatret og er kendte for at skabe intense koncertoplevelser med både nerve og humor. Duoen spiller over 100 koncerter om året herhjemme og i udlandet, hvor de har optrådt i de fleste europæiske lande samt i Israel, USA, Argentina og på Cuba.

Læs mere om Klezmerduoen.

2. I skyggen af terroren - en personlig beretning.
Steffen Jensen, TV2's Mellemøstkorrespondent v/ Steffen Jensen, TV2's Mellemøstkorrespondent, Jerusalem/Langeland.
Tirsdag, d. 5. oktober 2021 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

En personlig beretning om livet som journalist i verdens brændpunkter og Mellemøstkorrespondent. Her fortæller Steffen Jensen om at han ikke bare kan beskrive kampene ved at tale med folk, der har været ude ved fronten eller i konfliktzoner, lige som en avisjournalist. Han skal have billeder, der viser krigen, og derfor er han selv og kameramanden nødt til at komme tæt på. Og det er ikke altid risikofrit.

I mange lande er der ikke ytringsfrihed, hvordan kan man så som journalist arbejde? Har man som journalist et netværk til at hjælpe en? Og hvordan finder man dem, man kan stole på, når man befinder sig i et brændpunkt?

Hvordan påvirker jobbet som journalist privatlivet? Er det ikke svært at leve et almindeligt familieliv, når man ofte befinder sig i brændpunkterne? Den her slags arbejde har helt klart et høj pris i forhold til familien og privatlivet.

Læs denne beretning af Steffen Jensen om hvordan det er at leve med sin børnefamilie i en konfliktzone hærget af terrorangreb (kapitel fra bogen "Bekymringen rundt").

Oprindelig læste Steffen Jensen forhistorisk arkæologi på Aarhus Universitet og tog samtidig kurser i Biblical and Roman Archaeology på Hebrew University, Jerusalem, hvor han også fulgte undervisningen i Middle East and North African Studies. Journalistikken og den brændende aktuelle nutid i Mellemøsten kom lidt ind fra sidelinjen som en slags bibeskæftigelse i de perioder, han boede i Israel.

Steffen Jensen blev uddannet journalist og har siden 1988 været Mellemøstkorrespondent for TV2/Danmark.

Som journalist har han arbejdet for en række store danske medier fra Berlingske Tidende, Weekendavisen, Aktuelt til Danmarks Radio og Radioavisen, og han har lavet alt fra komedie og satire til dybtborende journalistiske reportager fra ind- og udland. Han har undervist på aftenskole om Mellemøsten, Israel, bibelsk arkæologi og jødisk historie. I en længere årrække underviste han på Danmarks Journalisthøjskole i Århus om arbejdet som journalist i krigs- og krisezoner.

Han har skrevet flere bøger om Mellemøsten.

Han har boet sammen med familien skiftevis i Danmark og Israel samtidig med at han konstant var på farten i Mellemøsten.

Kort tid efter at Dansk-Israelsk Forening (DIF) blev stiftet i 1976 kom Steffen Jensen med i foreningen og deltog aktivt i arbejdet - bl.a. designede ham DIF's logo.

Læs mere om Steffen Jensen.

3. De danske medier og Israel.
Bent Blüdnikow, historiker, journalist, forfatter, anmelder og debattør v/ Bent Blüdnikow, historiker, journalist, forfatter, anmelder og debattør.
Tirsdag, d. 2. november 2021 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Bent Blüdnikow vil gerne fortælle om de danske medier, deres holdning til Israel og deres mellemøstdækning samt hvorfor det blev endnu en kritisk dækning af mediernes dækning af Gaza konflikten.

Hvordan bliver Israel behandlet og er journalisterne fair eller farvede? Er DR stadig antiisraelsk eller er det blevet bedre og forstår journalisterne Israels vanskelige sikkerhedssituation? Er Politiken stadig naive fredsfanatikere eller er de blevet klogere på den venstredrejede avis? Og flere af den slags spørgsmål.

Bent Blüdnikow har været ansat som journalist på Weekendavisen og Berlingske gennem 25 år og har et bredt kendskab til danske medier og Israel. Han har gennem disse år haft lejlighed til at danne sig et indtryk af danske journalisters og mediers behandling af Mellemøsten og Israel. Det er disse indtryk og hans vurdering af danske mediers behandling af Israel, som han vil holde foredrag om.

Han har skrevet flere bøger om Danmarks historie, specielt om jøder i Danmark. For sin debatindsats modtog Blüdnikow i 2011 Selskabet Libertas' Adam Smith-pris.

Læs mere om Bent Blüdnikow.

4. At være jøde og kunstner i den danske verden / de jødiske og kristne traditioner.
Nurith Miryam Lumer-Klabbers, kunstner
Ellen Hessellund Mikkelsen, Ordet & Israel
v/ Nurith Miryam Lumer-Klabbers, kunstner, Silkeborg og Ellen Hessellund Mikkelsen, Ordet & Israel, Aarhus.
Torsdag, d. 2. december 2021 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Nurith skriver: I foredraget vil jeg fortælle om mit kunstneriske arbejde og hvordan det er at være jøde og kunstner i den danske verden. 2 verdner, der flettes sammen i min kunst, forståelse af livet og dagligdagen. Jeg vil vise fotos af min kunst og fra min opvækst. Jeg vil også fortælle om Jerusalem, min hjemby og livet der. Liv der omfavner alle religioner, krig og kærlighed. Traditioner inden for jødedom herunder Hannukah.

Læs mere om Nurith Miryam Lumer-Klabbers og Nurith Miryam Lumer-Klabbers (Facebook).

Ellen Hessellund fra "Ordet og Israel" giver et oplæg om den dybe sammenhæng mellem jødedom og kristendom - set med en kristens øjne. De kristne højtider, påske og pinse, har jødiske rødder, men hvad med julen? Hvorfor er den så vigtig for de kristne, og hænger den også sammen med de jødiske højtider?

Læs mere om Ordet & Israel.

5. Arlette Andersens historie i Auschwitz.
Thomas Kvist Christiansen, journalist, fotograf, forfatter og instruktør
Arlette Andersen
v/ Thomas Kvist Christiansen, journalist, fotograf, forfatter og instruktør, Fredericia.
NY DATO! Tirsdag, d. 22. februar 2022 kl. 19.00.
Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, indgang A, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C.

96-årige Arlette Andersen, Fredericia, er én af de sidste overlevende fra koncentrationslejren Auschwitz, der stadig er i stand til at fortælle sin historie. I perioden 1990 til 2015 har Arlette Andersen holdt 425 foredrag, og har fortalt over 96.000 mennesker om at være ung pige og fange i Auschwitz. Hun modtog Ridderkorset af Dannebrogsordenen i 2020.

Det er en fortælling, som griber både unge og ældre, og det er ikke underligt, at foredragene for det meste foregår for fulde huse. Arlette Andersen stoppede sin foredragsturné i februar 2015.

Men hun vil gerne have, at den mission, som hun startede den 14. marts 1990, fortsættes - at historien om grusomhederne i Auschwitz holdes i live.

Den 96-årige Auschwitz-overlever har nu definitivt lagt opgaven med at formidle sin personlige historiske beretning i hænderne på journalist og fotograf, Thomas Kvist Christiansen, der er instruktør til filmen, "Arlette - en historie vi aldrig må glemme" og forfatter til bogen om Arlette Andersens historie, "Vi er her for at dø".

Arlette Andersen har et inderligt håb om, at hendes historie kan leve videre i kraft af Thomas Kvist Christiansens foredrag, film og bog, og at hun på denne måde fortsat kan være med til sætte ansigt på historien om Holocaust.

Siden 2013 har Thomas Kvist Christiansen arbejdet med at dokumentere Arlette Andersens liv og historie, og ikke mindst hvad det har betydet, at hun i mere end 25 år har insisteret på, at verden skulle kende hendes historie.

Arlette Andersen har sat mange aftryk med sin beretning. I Thomas Kvist Christiansens foredrag kommer man ved hjælp af unikke filmoptagelser og en mængde billeder fortsat meget tæt på denne stærke kvinde. Som lytter og seer får man serveret hele Arlette Andersens fortælling tilsat ekstra historier og vinkler. Det hele bliver løbende sat ind i det rette historiske perspektiv. Takket være en række unikke filmoptagelser ved forskellige foredrag, kan man opleve Arlette give svar på centrale spørgsmål fra publikum.

Læs mere om Arlette Andersens historie (hjemmeside og Facebook) og om Thomas Kvist Christiansen.

Efterskrift: Arlette sov stille ind d. 24. august 2022.

6. Sammentræf mellem det bibelske hebraiske sprog og moderne videnskab.
Gilbert Oliel, maskiningeniør v/ Gilbert Oliel, maskiningeniør, Egå/Århus.
Tirsdag, d. 1. februar 2022 kl. 19.00.
Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, indgang A, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C.

Ny videnskabelig forskning på Ben Gurion Universitet i Israel, ledt af professor Haim Shore og Oren Evron, afslørede fantastiske fund både i den hebraiske bibel og i den bibelske historie om verdens skabelse.

Biblen, som er skrevet for 3300 år siden, indeholder den samme information som den moderne videnskab, de historiske og fysiske dimensioner i vores verden. Matematikken afslører sandheden.

Videnskabelig information ser ud til at være afsløret for menneskeheden i de sidste par århundreder som faktisk er gemt i numerisk værdier af hebraiske ord fra biblen. For eksempel lyd- og lys hastighed, planeternes fysiske egenskaber i vores solsystem og meget mere. Disse fantastiske fund vil blive illustreret i foredraget med hjælp af matematik, fysik, kemi, og astronomi. Deltagerne vil ifølge Gilbert Oliel få stof til eftertanke.

Et humoristisk, underfundigt og tankevækkende foredrag om sammenhængen mellem den hebraiske bibel og moderne videnskab.

7. Den umulige fred - Israel og den kroniske krig.
Poul Højlund, forfatter og debattør v/ Poul Højlund, forfatter og debattør, Kjellerup.
Tirsdag, d. 1. marts 2022 kl. 19.00.
Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, indgang A, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C.

Trods fredsslutning med Egypten og Jordan, trods Oslo-aftaler, rømning af Gaza og utallige andre tiltag er Israel i dag måske mere forhadt end nogensinde før. 138 nationer har anerkendt staten Palæstina, 164 nationer har anerkendt Israel.

Foredraget ser på de forskellige våbenstilstandsaftaler, FN-resolutioner og fredsaftaler i relation til Israel - og spørger: Nytter det overhovedet at forfølge fred - eller er en væbnet status quo det bedste, vi kan håbe på?

Læs mere om Poul Højlund (Facebook).

8. Er det frie ord frit?
Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet v/ Aia Fog, formand for Trykkefrihedsselskabet.
Tirsdag, d. 5. april 2022 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Hvorfor er ytringsfriheden den vigtigste borgerrettighed af alle og helt central for, at vi kan opretholde et demokrati og en retsstat? Hvordan står det til med ytringsfriheden og den stigende antisemitisme i Danmark? Religionsfriheden er en udløber af ytringsfriheden. Findes der trusler mod religionsfriheden - og hvor kommer truslerne i givet fald fra og hvordan reagerer Det Jødiske Samfund på de sidste?

Dette er nogle af de spørgsmål Trykkefrihedsselskabets formand, Aia Fog vil give svar på, ligesom hun også vil fortælle om Trykkefrihedsselskabets arbejde gennem mere end 16 år - herunder hvorfor selskabet også har engageret sig i debatten om den stigende antisemitisme i Danmark. Der vil endvidere være mulighed for at stille spørgsmål og komme med kommentarer.

Trykkefrihedsselskabets formål er at træde i brechen for det frie ord hvor som helst, dette er truet, og uanset, hvem der truer det, idet foreningen støtter sig til grundlovens §77, der fastslår, at "enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene". Foreningen vil bestræbe sig på at yde hjælp og beskyttelse dér, hvor ytrings- og åndsfriheden er truet."

Ytringsfriheden har grænser, og Trykkefrihedsselskabet ønsker hverken at ophæve injurielovgivningen eller tillade trusler eller opfordringer til vold.

Aia Fog har været formand for Trykkefrihedsselskabet siden marts 2018.

Læs mere om Trykkefrihedsselskabet og Trykkefrihedsselskabet (Facebook).


Ret til ændringer forbeholdes.

Foredragene afholdes på en tirsdag i enten Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C. eller Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, indgang A, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C. De to lokaler befinder sig næsten det samme sted med adgang enten via porten i Frederiksgade 78, gården i Vester Allé 8 eller indkørelsen fra Christiansgade. Et enkelt foredrag afholdes på en torsdag (d. 2/12 2021).

DIF afholder hvert år et eller flere ekstra foredrag.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen DIF's aktiviteter


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 6.5.2023