Det israelske flag

Jordan turistkort anno 1961

Jordan turistkort anno 1961

Kortet er et officielt turistkort fra Jordan i 1961 med de største veje og byer i det daværende Jordan.

I 1946 blev Jordan officielt en selvstændig stat i stedet for en engelsk koloni og blev kendt som The Hashemite Kingdom of Transjordan (i daglig tale Transjordanien). I 1949 blev landet omdøbt til The Hashemite Kingdom of Jordan (i daglig tale Jordan) efter at landet besatte Samaria og Judæa (populært kaldet Vestbredden) på den anden side af Jordanfloden samt den østlige del af Jerusalem i den arabiske-israelske krig i 1948-49 og indlemmede det i Jordan. Samaria og Judæa (Vestbredden) og den østlige del af Jerusalem var besat af Jordan indtil seksdagskrigen med Israel i juni 1967, hvor Jordan blev tvunget tilbage til deres side af Jordanfloden.

Jordan fastholdt som officiel holdning at Vestbredden var en del af Jordan indtil fredsaftalen med Israel i 1994. Som en følge af aftalen blev der foretaget flere mindre reguleringer af hvor grænsen præcis løber mellem de to lande. Herefter opgav Jordan officielt kravet på Samaria og Judæa (Vestbredden).

Som det tydeligt fremgår af kortet er Vestbredden en del af Jordan og Palæstina eksisterer ikke.

Bemærk at navnet Israel ikke er med på kortet men de arabiske nabolande er nævnt på kortet. Navnet Palæstina er heller ikke nævnt. I stedet for Tel Aviv ses navnet Jaffa. Klippemoskéen i Jerusalem er vist som symbol for Jerusalem, hvor man fra den jordanske side kunne besøge den østlige del af byen. I praksis var det ikke muligt at rejse mellem den vestlige og østlige del af byen.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kort over Israel


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 29.5.2023