Det israelske flag

Krammere non grata

Farlige vaner. I de varme og spontane middelhavskulturer kan det være særligt svært at holde den sociale distance, fortæller professor i sociologi. På grund af smittefare skal vi holde to meters afstand til hinanden og må udtrykke venskab og intimitet på nye måder.

Af Hans Henrik Fafner, Weekendavisen (17. april 2020).

TEL AVIV - Normalt plejer vi at give hinanden hånden, når vi mødes, og måske også et lille knus. Nu er al nærkontakt forbudt. På grund af smittefare skal vi holde to meters afstand til hinanden og må udtrykke venskab og intimitet på nye måder. Det er en udfordring for danskerne at omstille sig til de nye rutiner, men det er småting i forhold til, hvad man er oppe imod længere sydpå, i de varme og spontane middelhavskulturer, hvor kindkys og omfavnelser på en helt anden måde er en indgroet del af den daglige omgang med hinanden. Det er i hvert tilfælde noget, vi forbinder med Italien og Spanien, hvor man for længst har indset, at det aktuelt er et stort problem. Og ovre i den østlige ende af Middelhavet, i Israel, er problemet måske endnu mere udpræget. Derfor er man nu meget opmærksom på, at dette er et adfærdsmønster, som det kan være vanskeligt at bryde med nok så mange formaninger og påbud fra det offentlige.

"Det er en kulturel kode, som vi i fagkredse kalder den indirekte intimitet, og nu ser vi, at den er vanskelig at knække," siger Gad Yair, som til daglig er professor i sociologi ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem. I disse tider træffes han på behørig afstand, over en Skype-forbindelse fra Boston, hvor han for tiden underviser på MIT.

Han beskriver den israelske omfavnelse som meget tæt. Han bruger ordene "hjerte til hjerte". Når to mænd omfavner, holder man tæt om hinanden med den ene arm, mens den anden hånd giver modparten de nærmest rituelle tre dunk i ryggen. Der er øjenkontakt og nærhed. Kvinder er en smule mere afslappede, men følger nogenlunde det samme mønster.

...

Læs hele artiklen på Weekendavisens hjemmeside. Bemærk at artiklen befinder sig bag en betalingsvæg og kun kan læses af Weekendavisens abonnenter.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Artikler


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 30.4.2020