Det israelske flag

Bagels - en jødisk specialitet

Historien om hullet og den runde bolle: Bagelen. Bagels - en jødisk specialitet

Det er vanskeligt at spore bagelens oprindelse.

Nogle mener, at bagelen optræder første gang i verdenshistorien i 1610 i Krakow (en by i det sydlige Polen med en stor jødisk befolkning indtil nazisternes udryddelse af jøderne). Her omtales en rund bolle med hul i midten, som skulle symbolisere livets fortsættelse og universets uendelighed og derfor blev spist af gravide kvinder.

Ifølge en anden fortælling rullede bagelen ind i historien i 1683. En lokal jødisk bager i Wien ville takke den polske konge for at redde østrigerne fra tyrkernes invasion. Derfor bagte han en speciel hård bolle, der lignede en stigbøjle - både fordi kongen var en entusiastisk rytter, og fordi de befriede østrigere klyngede sig til kongens stigbøjler, da denne red sejrsmarch gennem Wiens gader. På østrigsk hedder stigbøjle "beugel", og dette blev med tiden til "bagel".

På jiddisch betyder "beugel" ring eller armbånd (jiddisch er et jødisk sprog, der er en blanding af tyske, hebraiske og slaviske ord).

Bagelen blev hurtig populær i Polen. Da tusindvis af østeuropæiske jøder i 1880'erne immigrerede til Nordamerika, tog de bageltraditionen med sig. De fleste jøder tog til New York, der den dag i dag gælder som bagelmekka.

I 1907 blev bagelbagernes "The international Bakers' Union" oprettet i USA. Kun jødiske sønner af forbundets medlemmer fik lov til at lære den specielle bagelbagning. Produktionen af bagels skød i vejret, da bagelmaskinen blev opfundet i 1960'erne.

I mange år var bagelopskriften en velbevaret hemmelighed blandt de østeuropæiske jøder i USA. Det fortælles, at der skulle bruges fire mænd til at bage en bagel. Én der lavede dejen, én der snoede den, én der kogte den og én der bagte den. Og eftersom de fire mænd kun kunne hver deres del af bagelprocessen, kom hele hemmeligheden bag bagelens sprøde, seje skorpe aldrig frem i lyset.

Bagels bages af gærdej og er det eneste brød der koges, inden det bages. Det sker for både at sænke indholdet af stivelse og for at give bagelen den karakteristiske seje overflade og den tunge krumme. Den originale bagel er et kosherprodukt, hvilket betyder at bagelen er bagt uden æg og mælk og indeholder derfor intet kolesterol. Bagelen har et lavt fedtindhold og er bagt uden konservering.

Bagels i mange forskellige varianter fås overalt i Israel, hvor de er meget populære. De er en del af det jødiske køkken.

I 1980'erne er bagelen blevet så almindelig i USA, at amerikanerne spiste bagel en gang om ugen i gennemsnit og i 1998 spiste hver amerikaner gennemsnitligt 8 kg. bagels. I dag er bagels et af de mest populære brødprodukter i USA.

Der er mange forskellige bagelbagere og bagelkæder. Bestiller man en original New York-bagel, får man en bagel med creamcheese og røget laks og intet andet. For i New York skal en original bagelsandwich være meget simpel. Bagels blev oprindeligt betragtet som morgenmad, men de bliver nu spist hele dagen. Der er efterhånden udviklet mange forskellige varianter af bagelen.

Bagels og andre jødiske/mellemøstlige specialiteter som f.eks. humus, falafel, shawarma og pitabrød, er dog blevet noget udvandet og ændret i forhold til de oprindelige jødiske opskrifter og dem man kan købe i Israel. Desværre vil nogle sige. Det, som vi kan købe som fastfood eller frostvare i Danmark, har ikke så meget at gøre med de oprindelige specialiteter, da de er blevet tilpasset dansk smag, danske råvarer og standardiseret/forenklet.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Fakta om Israel Kosher


© 2000-2011 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 13.3.2011