Det israelske flag

Boform - hvordan bor israelerne?

Hvordan bor israelerne? Hvor mange bor i kibbutzer? Hvad er en moshaw?

Israels befolkning bor tæt sammen i store og små byer, større landsbyer, kibbutzer og moshavim. I modsætning til Danmark bor de normalt ikke på landet i huse eller gårde, der ligger for sig selv. I dag bor ca. 44% af Israels befolkning i byer med minimum 100.000 indbyggere.

Israel har ca. 9,727 mill. indbyggere (pr. medio april 2023). Tallene herunder er fra 31/12-2019.

 • Næsten 91,5% af befolkningen (jøder, arabere og andre) i Israel (ca. 8,204 mill.) bor i byer eller byområder (bymæssig bebyggelse - minimum 2.000 indbyggere).

  • Mange byer har en meget lang historie i Det Hellige Land og de er i dag en blanding af gammel og nyt. Det er byer som Jerusalem (Yerushalayim), Safed/Zefat, BeerSheva, Tiberias og Akko.

  • Andre byer som Rehovot, Hadera, Petah Tikva og Rishon LeZion blev grundlagt som landbrugssamfund længe før staten Israel blev grundlagt i maj 1948 og de har siden udviklet sig til byer.

  • Udviklingsbyer som Karmiel og Kiryat Gat blev grundlagt kort tid efter Israels grundlæggelse for at opsuge den kraftige vækst i befolkningstallet og for at få folk til at bo i nogle af de øde områder.

 • Omkring 8,5% af befolkningen i Israel (ca. 763.000) bor i landsbyer, kibbutzer, moshavim, yishuv kehilati og lignende i landområderne (maksimum 2.000 indbyggere).

  • Næsten 1% af befolkningen (omkring 77.000 personer) bor i landsbyer af forskellig størrelse. Huse, forretninger og landbrugsjord er privat ejet. Hver familie har deres eget. Landmændene producer og sælger selv deres landbrugsvarer i lokalområdet eller til mejerier, opkøbere mfl.

  • Ca. 2,0% af befolkningen bor i ca. 264 kibbutzer (omkring 181.000 personer). De har landbrug/gartneri og ofte industri, turisme eller servicevirksomhed som erhverv. Alt i kibbutzen ejes i fællesskab af medlemmerne, alle beslutninger skal vedtages kollektivt og man deler både arbejde og indtægter. Der findes børnehaver, butikker og andre fællesfaciliteter. De fleste kibbutzer bygger på socialistiske principper mens et mindretal er religiøse. Tidligere var der en meget høj grad af fællesskab (kollektiv) men kibbutzerne har ændret sig meget. I dag er flere kibbutzer blevet helt eller delvist privatiseret og er kun kibbutz af navn.

  • Ca. 3,4% af befolkningen (omkring 313.000 personer) bor i ca. 410 moshavim ovdim (workers' moshav, kooperativt fællesskab eller andelsbevægelse), der står for størstedelen af Israels landbrugsproduktion. Hver familie ejer deres eget landbrug og bolig (familiebrug) men er i større eller mindre omfang fælles om indkøb af foder og maskiner, salg af landbrugsprodukter, maskinstation, produktionsfaciliteter, egen skole, børnehave, butikker mm. Oprindeligt arbejdede alle i moshav'en men i dag arbejder et stigende antal andre steder.

  • Ca. 0,3% af befolkningen (omkring 31.000 personer) bor i ca. 34 moshavim shitufi'im (collective moshav), der er en mellemting mellem en kibbutz og moshav ovdim. Man har et fællesskab mht. arbejde som i en kibbutz men hver familie bor i deres eget hus. Markerne (jorden) er fælles og ikke privat.

  • Ca. 1% af befolkningen (omkring 97.000 personer) bor i en "Yishuv Kehilati" (community settlement), der er en form for landsby-kooperativ. Det er en boform, hvor familierne er økonomisk uafhængige. Hver familie ejer deres hus og grund. De fleste arbejder uden for bebyggelsen, da der typisk kun er begrænsede erhvervsmuligheder og ikke landbrug på stedet. Afhængig af størrelse har de ofte de samme faciliteter som andre landsbyer. Alle deltager frivilligt i fællesskabet og der er en fælles ledelse. Beboerne deler ofte de samme ideologiske og religiøse holdninger eller ønsket livsstil, som de gerne deler med ligesindede. Der er ca. 120 af dem. "Yishuv Kehilati" minder meget om en landsby med aktive beboere eller landsbyfællesskab.

  • En kibbutz, moshav og yishuv kehilati ligner normalt en større landsby eller mindre by med bolig- og erhvervsområder og enkelte forretninger. Forskellen mellem dem er glidende og ligger mest i graden af ejendomsret og fællesskab. Nogle af dem har undervejs skiftet status og enkelte moshav er blevet en del af et byområde.

  • Hertil kommer små steder uden formel status eller godkendelse, beduiner uden fast adresse og andre, der bor udenfor de ovennævnte boformer. Det er især beduiner i den sydlige del af Israel (Negev-ørkenen og BeerSheva) og det omfatter ca. 0,8% af befolkningen (ca. 70.000 personer).

  • Langt de fleste beduiner er i dag bofaste og bor i landsbyer og byer. Enkelte beduiner bor stadig i telte og teltbyer i især Negev-ørkenen.

De største israelske byer er kort beskrevet her.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Fakta om Israel Kort over Israel


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 24.4.2023