Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Pressemeddelelse: Foredrag om "De Hvide Busser 1941-45"

Pressemeddelelse - Foredrag om "De hvide busser 1941-45" ved fhv. seniorforsker ved Rigsarkivet, Hans Sode-Madsen.

Foredrag om "De hvide busser 1941-45" ved fhv. seniorforsker ved Rigsarkivet, Hans Sode-Madsen (pressemeddelelse).

Torsdag den 5. marts holder historikeren, fhv. seniorforsker ved Rigsarkivet, Hans Sode-Madsen foredrag om redningen af 17.500 kz-fanger ud af det brændende Nazi-Tyskland.

Foredraget arrangeres af Dansk-Israelsk Forening (DIF) og holdes i Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Århus C. kl. 19.00.

"Reddet fra Hitlers helvede. Danmark og De Hvide Busser 1941-45" er beretningen om en helt enestående humanitær indsats rettet mod de tusindvis af danskere, som i løbet af 2. verdenskrig blev bragt til fængsler, tugthuse og kz-lejre i Tyskland. Mange både danske og norske koncentrationsfanger skylder Røde Kors pakkerne og den svenske greve Bernadottes Hvide Busser deres liv. Men fortællingen rummer mange myter, og myterne skygger for den kendsgerning, at pakkerne var arrangeret og betalt af det danske socialministerium, og at de fleste fanger blev reddet hjem ved ministeriets indsats - og i danske busser udlånt af DSB og diverse private ruter landet over.

Foredraget mindes de mange helte - chauffører, sygeplejersker og en hærskare af andre frivillige - som satte deres liv på spil for at redde deres deporterede landsmænd ud af Hitlers helvede. På baggrund af ministeriernes arkiver og private optegnelser og erindringer fortælles om hjælpearbejdet fra kommunisternes internering i sommeren 1941 til redningen ud af Nazi-Tysklands ruiner i maj 1945.

Hans Sode-Madsen udgav i 2005 bogen "Reddet fra Hitlers helvede. Danmark og De Hvide Busser 1941-45". Bogen er udsolgt men kan lånes på biblioteket. Den er også udkommet som lydbog.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Foredragsrækken 2008-2009 De Hvide Busser og Hans Sode-Madsen (forlag)


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 12.5.2020