Foredragsrækken 2008-2009Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks foredrag i perioden fra september til marts måned. I denne sæson har foredragsrækken fået titlen: Israel set udefraSeks foredrag om Israel, jødedommen og forholdet til andre.
1. De tre religioner - jødedom, kristendom og islam. Per Bilde fortæller om de tre monoteistiske religioner og deres historiske og polemiske forhold til hinanden i Det Hellige Land. Det paradoksale faktum er, at tre så nært beslægtede religioner i praksis har bekæmpet hinanden så voldsomt og det rejser et interessant spørgsmål om, hvad en religion egentlig er for noget. Dr. theol. Per Bilde er tidligere professor i Religionsvidenskab på Aarhus Universitet med særligt henblik på jødedom og kristendom.
2. Odyssé gennem Israels historie. Med udgangspunkt i den regionale politiske situation og Israels fredsbestræbelser, og krydret med egne oplevelser, tager Ulf Haxen os på en odyssé gennem Israels historie og kommer bl.a. ind på følgende emner: Israels kulturelle mangfoldighed, Israel som foregangsland inden for miljøspørgsmål og miljøvenlig landbrug. Ulf Haxen er formand for KKL i Danmark - verdens ældste miljøorganisation grundlagt i 1901 (læs mere om KKL) og redaktør af det dansk-jødiske historietidsskrift RAMBAM.
2. Den aktuelle situation i Israel. UDSAT! Anders Jerichow fortæller på baggrund af sine 20 års erfaring med Mellemøsten om den aktuelle situation i Israel. Han er journalist på Politiken, debattør og forfatter til en række bøger om Mellemøsten og islam.
3. Aktuelt om jødedommen. Overrabbiner Bent Lexner fortæller om aktuelle emner i forhold til jødedommen i Israel og Danmark. Bent Lexner har været dansk overrabbiner siden 1996 og har en uddannelse fra Jerusalem. Fra 1976-96 var Bent Lexner rabbiner i samarbejde med daværende overrabbiner Bent Melchior. Læs mere om Det Mosaiske Troessamfund.
4. Mit forhold til Israel. Farshad Kholghi er en dansk-iransk debattør, skuespiller og foredragsholder. Han flygtede i 1984 sammen med sin familie fra Iran til Danmark. I Danmark har han medvirket i en række kendte film og i tv-satireprogrammer. Derudover har han med artikler deltaget i den offentlige debat om især islam og integration. I denne debat og almindelighed har han gjort sig til talsmand for vestlige frihedsidealer og modstander af eftergivenhed over for islamisk ideologi.
5. Jødisk-muslimsk dialog - er det muligt? Linda Herzberg arbejder med integration, har skrevet flere bøger enten alene eller sammen med andre om jødisk-muslimsk dialog og deltager i debatter, møder og arrangementer om disse emner. Hun er aktiv i Det Mosaiske Troessamfund.
6. Bustransporterne fra kz-lejre i 1945. Hans Sode-Madsen fortæller om den nyeste forskning inden for bustransporterne fra flere kz-lejre i 1945. De er bedre kendt som "de hvide busser", der kørte fra bl.a. Theresienstadt, hvor de danske jøder var, igennem Danmark og videre til Sverige. Han har skrevet flere bøger om de danske jøders skæbne under Anden Verdenskrig, kz-lejren Theresienstadt og de hvide busser.
Læs mere om de hvide busser og Hans Sode-Madsen (forlag) Ret til ændringer forbeholdes.
Alle foredrag afholdes i Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Århus C. kl. 19.00 i enten lokale 1.05 (festsalen) eller det mindre 2.02. © 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 16.5.2020 |