Foredragsrækken 2013-2014Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks-syv foredrag i perioden fra september til marts/april måned. I denne sæson har foredragsrækken fået titlen: Israel efter 65 årStaten Israel har nu eksisteret i 65 år. De syv spændende og meget forskellige foredrag ser på forskellige sider af Israel og jøder gennem den nyere historie.
1. Derfor kan/bør Danmark ikke anerkende Palæstina lige nu. Formanden for Dansk-Israelsk Selskab, Otto Rühl, taler denne aften om problemerne med Villy Søvndals private udenrigspolitik - der i foråret resulterede i, at repræsentanterne for det palæstinensiske selvstyre i Danmark pludselig fik status som ambassadører - dagen før SFs landsmøde. Otto Rühl vil også komme ind på det europæiske Israel-samarbejde - han deltog i foråret i de svenske Israel-venners årsmøde i Luleå og skal d. 1. december 2013 mødes med de øvrige europæiske Israel-foreninger i Wien. Otto Rühl er lektor i historie og religion ved Helsingør Gymnasium, undervisningskonsulent ved DIIS, Afdelingen for Holocaust- og Folkedrabsstudier, medlem af International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) og har modtaget udmærkelser, diplomer og priser for hans arbejde med at oplyse om Holocaust (Holocaust må aldrig gå i glemmebogen). Læs mere om Dansk-Israelsk Selskab (DIS).
2. Staten Israels historie. Max Meyer fra Dansk Zionistforbund (DZF) fortæller om Israel fra 1948 til i dag, indvandringen, udviklingen og om den aktuelle situation set ud fra et zionistisk perspektiv. Zionisme er det jødiske folks frihedsbevægelse. En bevægelse, der siger, at jøder på lige fod med alle verdens andre befolkninger har ret til et hjemland, hvor det jødiske folk kan leve efter sine kulturelle, historiske og religiøse traditioner. Med oprettelsen af staten Israel i 1948 blev det en opfyldelse af en flere århundreder år gammel drøm for det jødiske folk om at vende tilbage til hjemlandet og Jerusalem. Max Meyer vil gerne i debat med deltagerne om udviklingen i Israel og den aktuelle situation. Han har været formand for Dansk Zionistforbund (DZF) siden marts 2005. Læs mere om Dansk Zionistforbund (DZF).
3. Min barndom i efterkrigstidens Polen. Malka Fish fortæller om hendes barndom i efterkrigstidens Polen og hvordan det var at vokse op i et antijødisk Polen. Hun er født i Wroclaw i Polen, hvortil hendes forældre blev henvist til efter at de repatrierede fra Sovjetunionen, hvor de tilbragte 2. Verdenskrig. Her blev hendes to søstre født. Efter den antijødiske hetz i Polen i slutningen af 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne kom hun sammen med hendes mand og deres to børn til Danmark som politiske flygtninge. Malka Fish er 66 år, jøde, uddannet som datamatiker, har mand og tre børn og underviser i sin fritid i jiddisch, som er de ashkenaziske jøders sprog. Hun er sammen med sin mand Simon meget aktiv i det jødiske liv i Danmark, hvor de deltager i frivilligt arbejde som menige medlemmer af forskellige foreninger og som ledere. Hun har bl.a. været repræsentant for Det Mosaiske Trossamfund i 17 år.
4. Jeg - en klezmermusiker. KLEZMER er betegnelsen for den livsbekræftende jødiske musiktradition med rødder i Østeuropa. Musikken er eksotisk - men genkendelig. Iørefaldende melodier veksler mellem det enkle og det virtuose med mange temposkift, nært beslægtet med både balkan og romani (sigøjner) traditionen. Klezmer taler til hjertet. Det er musik, der rummer længsel og smerte - men som samtidig insisterer på håbet, glæden, festen og viljen til livet. Musik der lér med det ene øje, mens det andet græder! Klezmerduo består af Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, sang) & Henrik Bredholt (sopransax, dulcimer, tuba, sang). De spiller Klezmer, balkan og romani (sigøjner) musik. Duoen var blandt de første, der introducerede den stemningsfulde jødiske klezmermusik herhjemme for mere end 20 år siden. I dag giver de langt over 100 koncerter om året i mange forskellige sammenhænge. Begge musikere har baggrund i teatret og er kendte for at skabe intense koncertoplevelser med både nerve og humor. Læs mere om Klezmerduoen.
5. Hvorfor vidensformidling om Israel er vigtig. Yvette Espersen fortæller om historien bag israel-info.dk og support-israel.dk. Hvorfor hjemmesiderne blev skabt, hvordan det gik med besøgende, hvem besøger/bruger hjemmesiden osv. - ikke mindst hvordan opsamling af nyheder til hjemmesiden og nyhedsbrevet giver en enorm viden omkring, hvordan de forskellige lande som England, USA, Israel og Danmark dækker den samme begivenhed eller som der ofte sker i Danmark, overhovedet ikke dækker historien... Yvette Espersen er 57 år, kom til Danmark fra England i 1980, driver sit eget reklamebureau Apple Farm Grafik & Reklame, har 5 børn og har været gift med Søren Espersen i snart 32 år.
6. Det jødiske Samfund i Danmark - og Israel efter 65 år. Finn Schwarz fortæller om det jødiske samfund i Danmark og Israel efter 65 år. Desuden kommer han ind på den "moderne" antisemitisme / antizionisme. Læs mere om Det Mosaiske Troessamfund.
7. Israel fra nord til syd - mennesker jeg mødte fra 1963 til 2013. Bent Strobel fortæller: Første gang jeg kom til Israel i 1963, var det med skib til Haifa. Jeg havde bare et par dage til at opleve den delte by Jerusalem og nåede en heldagstur til Genezaret sø og det stod mig hurtigt klart, at jeg måtte tilbage for et længere ophold. Det blev til ca. eet år som volontør i forskellige kibbutzim og en film med titlen 'Kibbutzliv i Israel', som jeg rejste landet rundt med i nogle år. Nogle måneders ansættelse på hotel i Haifa, med lejlighed på Meir Street og så hjem igen og på højskole. Næste gang jeg kom til Israel var i 1968 og da havde jeg en gruppe på 38 medstuderende på rundrejse i Israel. I 1976 oprettede vi Dansk Israelsk Forening i Aarhus og da jeg nu var færdig med min uddannelse, blev der mere tid til Israel. Det blev til 17 internationale Israel seminarer, en lang række udstillinger og et godt samarbejde med den israelske ambassade i København. D. 1. januar 1993 besluttede jeg at bruge hele min dag på arbejdet med Israel og åbnede rejsebureauet Strobel Travel, som de første mange år udelukkende arrangerede rejser til Israel. Det blev til mange spændende og også nogle dramatiske ture og timer, men det må i høre mere om i april. Læs mere om Bent Strobel og Strobel Travel. Ret til ændringer forbeholdes. Alle foredrag afholdes i Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Århus C. kl. 19.00 i Café Nicolai (kælderen) eller lokale 2.01. Indgang A (eller B) i gården.
DIF afholder hvert år et eller flere ekstra foredrag. © 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 28.4.2020 |