Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Foredragsrækken 2018-2019

Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks-syv foredrag i perioden fra september til marts/april måned.

I denne sæson har foredragsrækken fået titlen:

Israel 70 år

Seks spændende og interessante foredrag i anledningen af Israels 70 år.

1. Den israelske ambassadør, israelsk vin og Klezmerduoen.

Den israelske ambassadør i Danmark, Benny Dagan Klezmerduoen Ann-Mai-Britt Fjord og Henrik Bredholt
SL Vildt & Vin
v/ Den israelske ambassadør i Danmark, Benny Dagan, Peder Sønderby Lauritsen fra SL Vildt & Vin og Klezmerduoen (Ann-Mai-Britt Fjord & Henrik Bredholt).
Torsdag, d. 13. september 2018 kl. 19.00.
Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C.

Vi forventer at det bliver en festlig aften med en tale af den israelske ambassadør i anledningen af Israels 70 år, herefter vinsmagning med udvalgte israelske vine fra Golan-højderne og til sidst klezmermusik med Klezmerduoen.

Den israelske ambassadør i Danmark siden november 2017, Benny Dagan, indleder aften med en festtale i anledningen af Israels 70 år.

Læs mere om Benny Dagan (Facebook).

Peder Sønderby Lauritsen fra SL Vildt & Vin præsenterer herefter udvalgte israelske vine fra Golan-højderne. Der vil være mulighed for at smage på vinene, spørge om dem og vinproducenten og efterfølgende købe en flaske eller to.

Læs mere om SL Vildt & Vin.

Klezmerduoen afslutter aften. De regnes blandt landets førende fortolkere af den traditionelle jødiske festmusik - klezmer. Igennem mere end 30 år har duoen fordybet sig i klezmermusikkens stemningsfulde og livsbekræftende univers, som de formidler med humor og smittende spilleglæde. Fængende musik med rødder i Østeuropa, som rummer længsel og smerte og samtidig insisterer på håbet, glæden og festen.

Klezmerduoen består af Ann-Mai-Britt Fjord (harmonika, sang) & Henrik Bredholt (sopransax, dulcimer, tuba, sang). De spiller Klezmer, balkan og romani (sigøjner) musik. Begge musikere har baggrund i teatret og er kendte for at skabe intense koncertoplevelser med både nerve og humor. Duoen spiller over 100 koncerter om året herhjemme og i udlandet, hvor de har optrådt i de fleste europæiske lande samt i Israel, USA, Argentina og på Cuba.

Læs mere om Klezmerduoen.

2. Alt det der foregår i pressen og i politik.
David Jano, Mellemøstekspert v/ Cand. mag. David Jano, pressechef og politisk rådgiver på Israels Ambassade i Danmark, København.
Torsdag, d. 4. oktober 2018 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Der foregår meget i politik og pressen i disse år, både i Danmark og i Israel. Begge lande skal fx til valg i 2019 og hvordan ser det politiske billede ud? Hvordan står danske partier udenrigspolitisk og især overfor Israel? Hvordan er stemningen i det israelske parlament? Hvordan opererer pressen nu om dage i dækningen af Mellemøsten? Dette og meget andet vil der være mulighed for at høre mere om og spørge ind til, når David Jano efter tre års pause vender tilbage til Aarhus og igen holder foredrag for os.

David Jano er cand. mag. i Moderne Mellemøststudier fra Syddansk Universitet, BA i Historie fra Københavns Universitet og desuden har læst på både Danmarks Journalisthøjskole og University of Haifa i Israel. Mellem 2012 og 2016 gav han interviews om Israel og Mellemøsten til en lang række af danske og israelske medier, bloggede for Jyllands-Posten og underviste om Israel og Mellemøsten på Folkeuniversitetet i København, Aalborg og Aarhus. I 2015 udkom hans bog om det Moderne Israels Historie (Israel 1948-2015, Bogforlaget Frydenlund), der nu er i andet oplag. Siden 2016 har han arbejdet som pressechef og politisk rådgiver på Israels Ambassade i Danmark.

3. Dem glemmer jeg aldrig - Stjernestunder med jødiske personligheder.
Forfatter og forelægger Hans P. Pedersen v/ Forfatter og forelægger Hans Peder Pedersen, København.
Tirsdag, d. 6. november 2018 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Mennesker, vi møder, kan forandre os for altid. Forfatteren og forlæggeren Hans P. Pedersen, bl.a. kendt som formand for Immigranthjælpens mangeårige samarbejde med den verdenskendte jødiske menneskerettighedsforkæmper Ida Nudel, fortæller om sine privilegerede og uforglemmelige møder og samtaler med en række betydningsfulde internationale jødiske personligheder, nogle berømte og verdenskendte, andre ikke, og tegner derigennem et omrids af forskellige perioder i sit eget livsforløb. For nogles vedkommende blev det til et enkelt møde, en samtale, et interview og med andre var det indledningen til en længerevarende relation, et samarbejde og/eller et nært og fortroligt venskab.

Hans Peder Pedersens nyeste bog, "Dem glemmer jeg aldrig", er en egenartet og charmerende bog, fuld af overraskelser og præget af en detaljerigdom, der giver læserne et fængende og farverigt indblik i forfatterens møder med bogens personligheder. Personskildringerne kan læses vilkårligt efter behag og udgør samlet et interessant og tankevækkende billede af årtierne inden årtusindskiftet.

Læs mere om Hans P. Pedersen og Forlaget Proskrift.

4. Forholdet mellem Iran og Israel.
Foredragsholder, skuespiller, debatør og entertainer Farshad Kholghi v/ Foredragsholder, skuespiller, debattør og entertainer Farshad Kholghi.
Tirsdag, d. 8. januar 2019 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Farshad Kholghi vil fokusere på forholdet mellem Iran og Israel. Iran har en stigende magt eller indflydelse i Mellemøsten og støtter bl.a. Hamas, der kontroller Gaza-striben. Den stigende frygt for Iran har fået de fleste arabiske lande til at samarbejde med Israel. Hvorfor er Iran så fokuseret på Israel? Der er en stigende modstand i den iranske befolkning mod det islamiske regime i Iran - hvordan vil det påvirke forholdet til Israel og de arabiske lande?

Han vil også komme med hans syn på udviklingen i Europa ang. antisemitisme og den voksende islamisme.

Farshad Kholghi er en erfaren foredragsholder, der forstår at kombinere underholdning, alvor og faglige pointer. Han er kendt for sine skarpe meninger og inspirerende fortællinger, der fanger publikum i alle aldre. Hans foredrag er underholdende, inspirerende og opløftende. Han har 25 års erfaring som foredragsholder, skuespiller, debattør og entertainer.

Læs mere om Farshad Kholghi.

5. Danmarks forhold til Israel. (AFLYST! Kommer i næste sæson 2019-2020)
v/ Lars Aslan Rasmussen, medlem af Folketinget for Socialdemokraterne i København.

6. De danske medier og Israel.
Bent Blüdnikow, historiker, journalist, forfatter, anmelder og debattør v/ Bent Blüdnikow, historiker, journalist, forfatter, anmelder og debattør.
Tirsdag, d. 5. marts 2019 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C.

Bent Blüdnikow vil gerne fortælle om de danske medier og Israel.

Hvordan bliver Israel behandlet og er journalisterne fair eller farvede? Er DR stadig antiisraelsk eller er det blevet bedre og forstår journalisterne Israels vanskelige sikkerhedssituation? Er Politiken stadig naive fredsfanatikere eller er de blevet klogere på den venstredrejede avis? Og var Jens Nauntoftes pæne eftermæle retfærdigt? Og flere af den slags spørgsmål.

Bent Blüdnikow har været ansat som journalist på Weekendavisen og Berlingske gennem 25 år og har et bredt kendskab til danske medier og Israel. Han har gennem disse år haft lejlighed til at danne sig et indtryk af danske journalisters og mediers behandling af Mellemøsten og Israel. Det er disse indtryk og hans vurdering af danske mediers behandling af Israel, som han vil holde foredrag om.

Han har skrevet flere bøger om Danmarks historie, specielt om jøder i Danmark. For sin debatindsats modtog Blüdnikow i 2011 Selskabet Libertas' Adam Smith-pris.

Læs mere om Bent Blüdnikow.

7. At være jøde i Danmark.
Sanne Cigale Benmouyal v/ Sanne Cigale Benmouyal, København.
Tirsdag, d. 9. april 2019 kl. 19.30.
Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Århus C.

Debattør og radiovært Sanne Cigale Benmouyal fortæller:

På et personligt plan har jeg bevidst og ubevidst brugt meget af mit liv på at træde ud af den jødiske familiehistories skygger. På et samfundsmæssigt plan har jeg brugt meget af min tid på at gå i dialog med folk. Folk der på nettet skriver "Jeg håber du bliver gasset". Jeg går til kamp mod uvidenhed, fordomme og had.

Min dokumentar "Jøde" startede ét sted og sluttede et andet sted end jeg havde forventet. Jeg er blevet klogere på yderpolerne i det her lille bitte land vi kalder Danmark. Jeg er også blevet klogere på hvor stort et fællesskab der kan opstå i kølvandet på at italesætte noget vi skulle have talt om for længe siden.

Debattør og radiovært Sanne Cigale Benmouyal er halvt dansk, halvt jødisk-israelsk, og er vokset op med at skulle skjule sit jødiske ophav. Det har hun gjort op med i dokumentarserien Jøde!, som hun nu tager videre til et underholdene live-format den 30. april 2019.

"Efter Jøde! er blevet sendt, har jeg oplevet lidt af hvert. Jeg er blevet kaldt privilegeret jødeluder, klamt jødesvin og Hitlers ufærdige job. Men jeg har også fået talt om noget, som jeg er vokset op med at skulle undertrykke. Jøderne er en gruppe, som vi ikke taler om herhjemme. Men fordommene står i kø, for hvornår har man sidst talt meden jøde? Eller set en mand med kalot i gadebilledet? Jeg er ikke færdig med at bryde tavsheden," fortæller Sanne Cigale Benmouyal.

Sanne Cigale Benmouyal er Jøde! på Nørrebro Teater vil vise en ny og mere humoristisk side af sagen fra Sanne Cigale Benmouyal:

"Humor er et godt middel, når man vil råbe folk op, og have dem til at snakke. Jeg tror for eksempel at min fars jødejokes nok skal få opmærksomhed. Og i den forbindelse også hans forklaring på, hvor grænsen går mellem humor, ytringer og antisemitisme," fortæller hun.

Netop grænsen mellem humor, ytringer og antisemitisme er en grænse, som Sanne er blevet nødt til at balancere forsigtigt på efter Jøde!-dokumentarserien er blevet sendt.

"Der er mange ting, der af forskellige årsager, ikke kom med i programmet og ting, jeg selv har oplevet i kølvandet på programmet, som jeg gerne vil fortælle om og behandle mere i dybden, derfor er fortællingen Jøde! også mere personligt for mig" slutter Sanne Cigale Benmouyal.

Se eller gense dokumentarserien "Jøde!" med Sanne Cigale Benmouyal på DR TV: Sanne Cigale Benmouyal på DR TV.

Hør "Opinion og Facts" - I kølvandet på dokumentarserien "Jøde" med Sanne Cigale Benmouyal på Radio Shalom: 'Opinion og Facts' med Sanne Cigale Benmouyal.

Besøg Sanne Cigale Benmouyal på Facebook: Sanne Cigale Benmouyal på Facebook.

Besøg Billetlugen og bestil billetter: Nørrebro Teater: Sanne Cigale Benmouyal - Hej Jøde!.


Ret til ændringer forbeholdes.

De fleste foredrag afholdes i Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C., der ligger i bygningen overfor Café Nicolai (adgang enten via porten i Frederiksgade 78 eller gården i Vester Allé 8). Et enkelt foredrag afholdes i Café Nicolai (kælderen), Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C., indgang A (eller B) i gården. Tilmelding er ikke nødvendig.

DIF afholder hvert år et eller flere ekstra foredrag.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen DIF's aktiviteter


© 2000-2020 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 28.4.2020