Det israelske flag

Bog: En hånd i mørket (Ida Nudel - refusnik)

'En hånd i mørket' er Ida Nudels utrolige og inspirerende beretning fra det virkelige liv, der afslører Sovjetunionen på sammenbruddets rand og den antisemitiske brutalitet, som få andre bøger har turdet beskrive. Den viser en enkelt kvindes sjældne mod og medfølelse. I bogen 'Fra drøm til virkelighed' fortæller Hans P. Pedersen bl.a. om de russiske jøder og deres udvandring til Israel.

I 1970'erne, hvor der i alt var 374.000 jøder verden over, som immigrerede til Israel, var det kun et lille antal jøder, som hvert år fik tilladelse til at forlade Sovjetunionen. I 1973 nåede den jødiske udvandring et foreløbigt højdepunkt på 35.000. I mange år var der således et åbent sår i det jødiske folk: flere millioner jøder i de kommunistiske lande var adskilt fra resten af verdens jøder. Ofte var der tale om nære slægtninge, som boede på hver sin side af jerntæppet.

Blandt de jøder, som kæmpede for jødernes ret til at rejse ud fra Sovjetimperiet, var to af de såkaldte refusnikker: Natan Sharansky og Ida Nudel. De var frontfigurer blandt utallige sovjetiske jøder, der ikke kunne få tilladelse til at immigrere til Israel under det kommunistiske styre, og begges indsats blev belønnet med flere års fængsels- og arbejdslejrophold. Sharansky tilbragte ni år i sovjetiske fængsler og arbejdslejre, inden han i 1986 blev løsladt i en såkaldt spionbyttehandel og immigrerede til Israel. Ida Nudels historie er ikke mindre dramatisk. Livet i det totalitære Sovjetunionen var ikke let for nogen jøde, og heller ikke for Ida Nudel, som havde mistet det meste af sin familie i nazisternes Holocaust, og hvis far var død i kamp for den røde hær.

Ida Nudel - da hendes bog 'En hånd i mørket' blev udgivet på dansk

Ida Nudel - da hendes bog "En hånd i mørket" blev udgivet på dansk.

I sin selvbiografiske bog "En hånd i mørket" (se omtale herunder) giver hun en gribende skildring af sit liv i Sovjetunionen på sammenbruddets rand med den der herskende antisemitiske brutalitet, som få andre har turdet beskrive. Det var først i 1971, da hun var 40 år gammel, at hun begyndte at drømme om at immigrere til Israel. Og således begyndte odysseen for den kvinde, som verden siden skulle kalde samvittighedsfangernes skytsengel, et symbol på håb og modstand for de sovjetiske jøder, som længtes efter frihed til at bosætte sig i Israel.

Ida Nudels søster, Lena og hendes familie fik udrejsevisa, men det blev nægtet hende selv. Da hun søgte om udrejsevisum, mistede hun sit arbejde, kom for en sovjetisk domstol og blev kastet i fængsel. Hun blev sendt til Sibirien og måtte udholde at leve som enlig kvinde blandt dømte kriminelle mænd. Da hun omsider fik en lille hytte, begyndte den daglige kamp mod den sibiriske kulde for at overleve helt alene.

Hun indså, at hendes egen skæbne lignede tusinder af andre forfulgte og fængslede jøders, og begyndte på deres vegne at række ud mod hjælpen fra vesten. Hun blev snart deres eneste forbindelse med verden - en hjælpende hånd i deres triste mørke. Hendes breve og medfølelse holdt deres mod oppe, og i visse tilfælde reddede hun ligefrem deres liv, eftersom hun fandt ud af at sende dem nyheder, mad, penge og medicin.

Gennem 16 år risikerede hun sit liv for at hjælpe hundreder af fængslede sovjetiske jøder med at immigrere til Israel. Ida Nudel er en kvinde med et sjældent mod og en sjælden medfølelse, og hendes liv er en utrolig men virkelig historie om en kvindes udholdenhed i kampen mod uretfærdighed og ondskab og om åndens og håbets triumf.

I dagens Israel er Sharansky udover at være leder af Yisrael Ba'aliyah partiet*), boligminister efter at have været indenrigsminister i Barak-regeringen. Ida Nudel, der omsider fik tilladelse til at forlade Sovjet i 1987 efter at den amerikanske udenrigsminister George Schultz havde været involveret i hendes frigivelse, blev den 15. oktober kørt ud til Moskvas internationale lufthavn og fløjet til Israel i Dr. Armand Hammers privatfly. Herom skriver hun i sin bog "En hånd i mørket": "Flyveturen til Israel var at sammenligne med min barndoms eventyr. Dr. Hammers magiske tæppefly var en ombygget Boing, der fungerede som en behagelig lejlighed for sin ejer, der boede i den, når han var på rejse. Selv om turen fra Moskva til Tel Aviv var tre og en halv time lang, virkede det kun som om, der var gået nogle minutter, da piloten sagde: "Vi nærmer os Israel. Om fem minutter ankommer vi til Ben Gurion lufthavnen. Besætningen og jeg ønsker Ida Nudel tillykke med hjemkomsten til hendes fædreland." Armand Hammer og hans kone kom ud fra soveværelset, og der blev fremtryllet glas og champagne på bordet, og vi drak en skål på HJEMKOMSTEN."

Efter hjemkomsten til Israel har Ida Nudel været aktiv i det frivillige hjælpearbejde blandt russiske immigranter. Hun er et menneske med mange ressourcer og kunne sikkert være nået langt for sin egen del. Alligevel har hun valgt at tage sig af de fattigste børn og deres enlige forældre. Hun gør en uegennyttig indsats gennem sine hjælpecentre for at integrere de russiske immigranter i det israelske samfund. Hun har stiftet hjælpeorganisationen "Mother to Mother" og har siden 1995 haft et tæt samarbejde med den danske hjælpeorganisation Immigranthjælpen, der hjælper jødiske immigranter til en fremtid i Israel. Immigranthjælpens arbejde oppebæres økonomisk ved frivillige bidrag i form af gaver fra enkeltpersoner, foreninger, legatbestyrelser, virksomheder, institutioner etc. "Mother to Mother" er ligeledes en nonprofit organisation, som blev dannet for at hjælpe enlige forældre med børn og unge, som i stort antal er immigreret til Israel fra Rusland. Udover vanskelighederne med at etablere sig i et nyt land, bærer disse mødre eller fædre også byrden af at være eneforsørgere og have ansvaret for børnene.

Denne organisation er ledet af Ida Nudel, og bestyrelsen består af syv højt anerkendte borgere, som er meget aktive i den nationale bevægelse for integrering af jøder i det økonomiske og kulturelle system i Israel. "Mother to Mother" har med støtte fra bl.a. Immigranthjælpen i Danmark og organisationen "Hjelp Jødene Hjem" i Norge oprettet en række lærecentrer og aktiviteter i Israel, i områder som er præget af nytilkommende russiske immigranter, blandt andre byerne Arad, Kiriyat Gat, Be'er Sheva, Ofakim, Sderot, Netivot og Ashkelon, hvor hundredvis af børn har mulighed for at deltage i forskellige undervisningsaktiviteter. Der er ansat en række lærere på deltid, som samarbejder med frivillige forældre, pårørende, venner og bekendte. Hele projektet er baseret på en enkel filosofi: hvis børnene får mulighed for at være engageret i en eller flere interessante aktiviteter, har de ikke tid til at hænge på gaden, og der er mindre sandsynlighed for at de begynder at drikke, tage narkotika eller blive involveret i kriminalitet.

Nogle af lærecenterprojekterne gennemføres i samarbejde med de lokale myndigheder og/eller allerede eksisterende institutioner under former, der passer barnet efter skoletid eller som sommerlejre. Børnene og de unge lærer forskellige kreative og musiske fag, sprog, edb, matematik, drama, dans etc. Hensigten med projektet er at lette overgangen for de russisk-jødiske immigranter, både børn og voksne, til dagliglivet i Israel. De fleste lærere er selv enlige forældre eller børn af enlige forældre familier. "Mother to Mother" betaler lærerne, eller giver stipendier, så børnene kan udvikle og uddanne sig, ligesom der gives stipendier til enlige forsørgere, så de gennem træningskurser får bedre chancer for at få et job i deres nye hjemland.

Uddrag (fra kap. 17) med tilladelse fra Hans P. Pedersens bog: Fra drøm til virkelighed. Jødisk immigration til Palæstina og Israel før og nu.

*) Partiet eksisterede i perioden 1996-2003, hvorefter det blev lagt sammen med Likud.

Ida Nudel: En hånd i mørket En hånd i mørket

En hånd i mørket er Ida Nudels utrolige og inspirerende beretning fra det virkelige liv, der afslører Sovjetunionen på sammenbruddets rand og den antisemitiske brutalitet, som få andre bøger har turdet beskrive. Den viser en enkelt kvindes sjældne mod og medfølelse.

Livet i det totalitære Sovjetunionen var ikke let for nogen jøde, og det var især svært for den intelligente og følsomme Ida Nudel, som havde mistet det meste af sin familie i nazisternes Holocaust, og hvis far var død i kamp for den røde hær. Ikke desto mindre var det først i 1971, da hun var 40 år gammel, at hun begyndte at drømme om at emigrere til Israel. Og således begyndte odysseen for den kvinde, som verden siden skulle kalde "samvittighedsfangernes skytsengel", et symbol på håb og modstand for alle sovjetiske jøder, som længtes efter frihed.

Gennem 16 år risikerede Ida Nudel sit liv for at hjælpe hundreder af fængslede sovjetiske jøder med at emigrere til Israel. Den pris hun måtte betale, var selv at blive nægtet udrejsevisum, voldelige overfald, dødstrusler, KGB's mordforsøg og eksil i Sibirien.

Ida Nudel: En hånd i mørket
295 sider med s/h-illustrationer
ISBN 87-986510-6-4
© Forlaget Proskrift 2004.

Hans P. Pedersen: Fra drøm til virkelighed Fra drøm til virkelighed. Jødisk immigration til Palæstina og Israel før og nu

Den italienske filosof Benedetto Croce sagde engang, at "al historie er samtidshistorie". Dette udsagn får en ny aktualitet i denne spændende bog om jødisk immigration, som præsenterer historiske facts, der beskriver såvel personlige som politiske dramaer.

Bogen giver en skildring af et folks dramatiske bevægelse mod dets oprindelige hjemland. Efter næsten 2000 års landflygtighed er det jødiske folk i de sidste hundrede år immigreret i et hidtil uset omfang til Det forjættede Land, oftest oppe imod umulige odds.

I denne bog gives en kortfattet oversigt over den utrolige historie om de jødiske immigranter fra alverdens lande, og om hvordan deres drøm om at vende tilbage til deres forfædres land er blevet og stadig bliver til virkelighed.

(Kap. 17 omhandler fortrinsvis de russiske jøder, herunder Ida Nudel.)

Hans P. Pedersen: Fra drøm til virkelighed. Jødisk immigration til Palæstina og Israel før og nu
292 sider
ISBN 87-986510-2-1
© Forlaget Proskrift, 2001.

Yderligere oplysninger om Ida Nudel, "Mother to Mother" og Immigranthjælpens arbejde kan fås hos Hans P. Pedersen (Forlaget Proskrift).

Ida Nudel døde d. 14. september 2021 i en alder af 90 år. Hun er begravet på Yarkon Cemetery i Tel Aviv. Fra 2008 boede hun i Rehovot nær hendes søster.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Film og bøger


© 2000-2022 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 27.3.2022