Det israelske flag

Buschaufføren der ville være Gud

Etgar Keret er i Israel noget af en kultforfatter, og det forstår man så vel, mens man suser gennem disse udvalgte hits fra fire forskellige samlinger, første Keret-introduktion på dansk. Han er en oplagt talentfuld og vittig forfatter, der sætter ny strøm til den nedslidte "ung-utilpasset-veg-mand-i-­uforstående-omverden"-novelle.

Af Anders Raahauge (september 2002)

Det er ikke svært at forstå, hvorfor Etgar Keret er populær i Israel.

Etgar Keret er i Israel noget af en kultforfatter, og det forstår man så vel, mens man suser gennem disse udvalgte hits fra fire forskellige samlinger, første Keret-introduktion på dansk. Han er en oplagt talentfuld og vittig forfatter, der sætter ny strøm til den nedslidte "ung-utilpasset-veg-mand-i-uforstående-omverden"-novelle.

Dén historie får hos Keret et ordentligt skud surrealisme, og så kører den igen nogle kilometer.

Her møder vi små drenge, pubertetsknægte og yngre mænd, der bliver misforstået af forældrene, svigtet af de lækre piger, i det hele taget skaltet og valtet med af den hårde verden - og så kommer det groteske ind over og forpurrer historiens slagne grå vej. Ensomme Udi ønsker at få en engel til ven - og får én! Som dog er gnaven og forsvinder hver gang der er brug for ham. En ung mand bliver i flysædet genstand for en stewardesses heftige attrå og tingene kører op i en usandsynlig spids. En dæmon flår foretningsmæssigt talentet ud af brystet på en dygtig ung forfatter. En ung mand laver et rør så snurrigt, at man kan forsvinde i det og komme ud i en anden dimension. Sådan går det til her.

Helvede optræder som anden dimension både i "Katzenstein" og "En spritzer fra Helvede", hvor helvede har en lille udmunding i en landsby i Uzbekistan. Her gør de fortabte sjæle beskedne indkøb.

I den lange "Knellers sommerlejr" udspiller handlingen sig i den bagverden, hvor alle jordens selvmordere skal henslæbe deres efterliv, mange med ar på håndled, hals eller tinding. Men der er også "fersknerne", bar-slang for smukke piger uden ar, som stod af vha. gift eller sovepiller. Man keder sig i den bagverden, meget magen til vores, man leder efter sin gamle kæreste, men begår man selvmord igen, ryger man et værre sted hen.

Der stikker noget af en litterær stand-up comedian i Keret. Han er respektløs, humoren sort og ramsaltet, det er ægte jødisk fatalisme. Han spøger glad og gerne med nationale helligdomme og tabuer: i selvmordernes verden møder vi også en palæstinensisk selvmordsbombemand, »hans ansigt ligende et puslespil som var opgivet på halvvejen«, novellen "Rabin er død" er langfra nogen sentimental minderune, og i "Skoene" fortæller en vred gammel kz-fange på et holocaust-museum, at under den elegante overflade på alle tyske produkter ligger dele og rør, der er lavet af døde jøderns knogler og hud.

Da den lyttende skoledreng to uger efter får et par Adidas-sko, er han derfor i noget af en knibe. Historien finder dog en øm og smuk slutning.

Den eminente "Spændt og tændt" fortæller helt uden overnaturlige indslag om et dramatisk showdown mellem en bevæbnet israelsk vagt og en ung, ultra-provokerende hamas-mand.

Ømhed

Disse historier uden surrealisme - dem er der en håndfuld af - minder forbavsende meget i tone om vores hjemlige Kim Fupz Aakeson (alle fans af den nye danske filmbølge, skal straks dyrke Fupz' noveller og romaner). De deler sansen for humoristisk vinkling af hverdagens små ulykker og for diskret tragik. "Mossadchefens søn" om en benhård macho-faders respekt for sin svage søns stærke kammerat, kunne være skrevet af Fupz Aakeson. Begge har de også evnen til at bløde op ved at kaste et lille nådens lys ind til slut i en barsk novelle. Der er megen alvor under den kække stil hos Keret.

De overnaturlige sager bringer til gengæld tanken hen på Kurt Vonnegut og hans virtuose brug af science-fiction midt i stoisk resigneret, smertefuld normalprosa. Keret er dog ikke oppe i denne amerikanske mesters vægtklasse. Mindre kan også gøre det. Et fint bekendtskab.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Etgar Keret


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 8.2.2020