Det israelske flag

Buschaufføren der ville være Gud - og andre historier

Etgar Keret (f. 1967) er Israels mest fremtrædende og læste yngre forfatter. Bogen "Buschaufføren der ville være Gud - og andre historier" er et udvalg fra hans tre publicerede samlinger af historier og hans første udgivelse på dansk. Det er ramsaltet jødisk humor.

Etgar Keret: Buschaufføren der ville være Gud Bogen "Buschaufføren der ville være Gud - og andre historier" er et udvalg fra hans tre publicerede samlinger af historier og hans første udgivelse på dansk. I forbindelse med udgivelsen af den danske udgave i efteråret 2002 var Etgar Keret i Danmark.

Eksistentiel desperation og grotesk humor følges ad i denne samling historier fra det moderne Israel. Hovedpersonerne er ofte unge drenge på vej ind i voksenlivets faldgruber. De unge er ikke vokset op med pionerånden i kibbutzen og drømmen om en jødisk idealstat, men er i stedet forført af storbyliv og populærkultur.

Etgar Keret går i kødet på et væld af tabuer såsom mordet på premierminister Rabin, de religiøse følelser og den jødiske historie. Kultforfatteren fortæller med fart og for fuld udblæsning og absolut intet går som forventet.

Etgar Keret (f. 1967) er Israels mest fremtrædende og læste yngre forfatter. Hans bøger er alle blevet bestsellere i Israel og hans historier er oversat til tyve sprog. Allerede som 19-årig fik han offentliggjort sin første historie, og da han var 24, blev hans første bog udgivet. Etgar Keret laver desuden tegneserier, skriver teaterstykker, filmmanuskripter og journalistik, instruerer spillefilm og underviser på Filmskolen ved Universitetet i Tel Aviv.

Buschaufføren der ville være Gud
Etgar Keret er i Israel noget af en kultforfatter, og det forstår man så vel, mens man suser gennem disse udvalgte hits fra fire forskellige samlinger, første Keret-introduktion på dansk. Han er en oplagt talentfuld og vittig forfatter, der sætter ny strøm til den nedslidte "ung-utilpasset-veg-mand-i­-uforstående-omverden"-novelle.
Læs anmeldelse.

Buschaufføren der ville være Gud
Læs Linda Herzbergs anmeldelse i Bladet Israel (december 2002, side 11). Citat: "Keret er underholdende, til tider hylende morsom med sin bizarre sorte og groteske humor, sit dagligdags og til tider provokerende sprog i en forvirret verden, hvor man virkelig har brug for rigtig god og intelligent underholdning."

Interview med Etgar Keret
Magbit-nyt bragte et interview med Etgar Keret (se Magbit-nyt, februar 2003, side 6-7). Det var i forbindelse med hans besøg i København i februar 2003, da han deltog i DDI's årlige Israel-dag. Her ledede han en workshop om litteraturen i det moderne Israel.

Skoene
Magbit-nyt har tidligere bragt historien "Skoene" fra Etgar Kerets bog (se Magbit-nyt, februar 2003, side 4-5).

Etgar Keret: Buschaufføren der ville være Gud.
Oversat fra hebraisk af Hanne Friis.
Noveller.
170 sider, 249 kr.
© Forlaget Rosinante 2002.

Læs mere om Etgar Keret (Wikipedia).

I 2006 udgav Gyldendal bogen "8% af ingenting" (novellesamling) af Etgar Keret og oversat fra hebraisk af Hanne Friis.

Hanne Friis har oversat flere bøger fra hebraisk til dansk bl.a. Amos Oz' roman "En fortælling om kærlighed og mørke".
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Film og bøger Jødisk humor


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 16.5.2020