Det israelske flag

Kort over Hebron (Hevron)

Herunder er der tre kort over Hebron (Hevron), der ligger syd for Jerusalem (Yerushalayim) i den sydlige del af Judæa-området (Judea/Yehuda). Byen er i dag som følge af fredsprocessen opdelt i to områder, nemlig den vestlige del af byen (ca. 80%), der hører under det palæstinensiske selvstyreområde (H1) og den østlige del (ca. 20%), der hører til Israel og hvor jøderne i Hebron bor (H2).

På det første kort er den jødiske del markeret med blå baggrundsfarve og på de to næste kort med en grøn farve.

Hebron er en af de ældste beboede byer og hellig for både jøder, kristne og muslimer. Hebrons store seværdighed er Makpelas Hule (Ma'arat HaMachpela), en fæstningslignende bygning med patriarkernes og matriarkernes grave (Abraham, Sarah, Isak, Rebecca, Jakob og Lea), synagoge og moske. Bygningen er i dag pga. de politiske forhold opdelt i en jødisk og muslimsk del med hver sin indgang. De kristne har adgang til begge steder.

Jødisk tilstedeværelse i Hebron går mere end 3.800 år tilbage og er omtalt i Biblen. For 2.000 år siden byggede Herodes, konge af Judæa, Makpelas Hule. I det 6. århundrede blev der bygget en kirke i den østlige del men den blev i det 7. århundrede ombygget til en moske. Senere forbød muslimer jøder og kristnes adgang til bygningen og de fik først adgang igen efter 1967. Historisk har der været et kristent kvarter men det er forsvundet.

Hebron, der er en af de fire jødiske hellige byer, har derfor gennem historien haft en stor jødisk befolkning men det sluttede brat en aften i august 1929, da den arabiske befolkning i byen foretog en etnisk udrensning af jøderne, hvor mange blev dræbt og resten flygtede. Herefter bestod byens indbyggere udelukkende af arabere og senere palæstinensere frem til ca. 1970, hvor de første jøder vendte tilbage til et lille område af byen (i H2) eller for at besøge byens mange jødiske hellige steder. Det historiske Hebron med Makpelas Hule ligger i område H2.

Kiryat Arba (Qiryat Arba), Hebrons bibelske navn, er en jødisk forstad til Hebron grundlagt omkring 1968-1971. Byen har ca. 7.500 indbyggere og er en moderne by med mindre industri, etagehuse, brede oplyste veje, grønne områder og haver, hvilket er en kontrast til det gamle historiske Hebron.

Hebron - bykort over centrum og Kiryat Arba

Oversigt over Hebron

Hebron - bykort over centrum
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kort over Israel The Jewish Community of Hebron - Kiryat Arba


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 26.11.2023