Det israelske flag

Theodor (Teddy) Kollek - Jerusalems borgmester 1965-93 (1911-2007)

Kort beskrivelse (biografi) af Theodor (Teddy) Kollek og hans betydning for Jerusalems udvikling.

Teddy Kollek blev født nær Budapest i 1911 og voksede op i Wien. Her var han aktiv i en jødisk ungdomsbevægelse. I 1934 flyttede han til Eretz Yisrael (Landet Israel), hvor han var med til at grundlægge Kibbutz Ein Gev ved Genesaret Sø (Yam Kinneret). Fra 1940-1947 arbejdede han for Jewish Agency i Europa, 1947-1948 repræsenterede han Haganah i Washington og senere som repræsentant for Israel. I 1952 rejste han tilbage til Israel for at lede premierministerens kontor indtil 1964. Han grundlagde og var direktør for Israel Museum (det nationale museum).

I 1965 blev Teddy Kollek valgt som borgmester for Jerusalem (Yerushalayim). På dette tidspunkt var den østlige del af Jerusalem (inkl. Den Gamle By) med de hellige steder besat af Jordan og byen var reelt opdelt i to områder uden forbindelse med hinanden. Efter genforeningen af Jerusalem i juni 1967 (Seksdagskrigen) arbejdede Kollek på at udvikle og forene hele byen til en samlet enhed både geografisk, administrativt og socialt. Han byggede broer mellem de forskellige etniske og religiøse grupperinger og befolkningsgrupper samtidig med at alle de religiøse grupper skulle have de fulde rettigheder over deres egne religiøse steder. Selv om Kollek var åben og tolerant over for de mange religiøse grupper, fik de dog aldrig lov til at dominere.

Under Teddy Kolleks ledelse voksede Jerusalem og forstæderne kraftigt, da der var en kraftig vækst i både bolig- og erhvervsbyggeri. Desuden forbedrede han infrastrukturen og skaffede mange uddannelsesinstitutioner, kulturinstitutioner og kulturelle begivenheder til byen. Han skaffede penge til genopbygningen af det jødiske kvarter i Den Gamle By (blev ødelagt af Jordan i 1948) og restaureringen af de mange historiske bygninger og steder samt til de arkæologiske udgravninger.

I 1988 blev Kollek belønnet med "Israel Prize" for hans store arbejde og han nød stor respekt i både Jerusalem og Israel. I 1991 etablerede han Jerusalem Foundation, hvis formål er at skaffe penge til den forsatte æstetiske og kulturelle udvikling af byen.

I 1993 tabte han borgmestervalget til Ehud Olmert (på det tidspunkt Likud), der hermed blev Jerusalems nye borgmester.

Teddy Kollek døde i begyndelsen af januar 2007 i Jerusalem 95 år gammel og blev begravet på Herzlbjerget (Har Herzl/Mount Herzl) i Jerusalem. Han var Jerusalems borgmester i 28 år og vil blive husket for hans indsats for at udvikle og forene byen både økonomisk, kulturelt og socialt samt at ændre Jerusalen fra en by med en glorværdig fortid i stagnation til en moderne international hovedstad for Israel.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kendte jøder og israelere Kort over Jerusalem


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 11.2.2020