Det israelske flag

Yigal (Yigael) Yadin - Generalstabschef, arkæolog og politiker (1917-84)

Kort beskrivelse (biografi) af Yigal Yadin og hans karriere.

Yigal Yadin blev født i Jerusalem (Yerushalayim) i marts 1917. Han meldte sig ind i Haganah (en landsdækkende jødisk undergrundsbevægelse) i 1933, blev efterhånden en del af Haganah's ledelse og planlagde og udførte mange af de anvendte strategier under Uafhængighedskrigen. Han blev generalstabschef i den israelske hær (IDF) i 1949, hvilket han var frem til 1952.

Han forlod hæren i 1952 og begyndte at studere arkæologi på Det Hebraiske Universitet i Jerusalem, bestod hans Ph.D i 1955 (studier af Døde Havs rullerne) og blev belønnet med "Israel Prize" i 1956. I de følgende år forsatte han med at studere arkæologi og antikviteter, underviste og skrev artikler og i 1970 blev han professor og leder af Institut for Arkæologi på Det Hebraiske Universitet.

I 1950'erne og 1960'erne deltog han i mange arkæologiske udgravninger i Israel som Hazor, Megiddo (Armageddon) og huler i den Judæiske Ørken (Yehuda Desert). I 1963-65 ledede han udgravningen og restaureringen af Masada ved Det Døde Hav (Yam HaMelah). Hans udgravninger og efterfølgende studier kastede lys på flere historiske perioder i det gamle Israel og jødisk historie. Hans måske mest berømte bidrag er hans tolkning og oversættelse af flere Døde Havs ruller og udstillingen på Israel Museum. Han har udgivet flere videnskabelige værker om udgravningerne og fundene (på dansk bl.a. "Masada Kong Herodes' fæstning" på Lindhart og Ringhof Forlag).

Yigal Yadin, der også var kendt under navnet "Yig the Dig", gjorde et stort arbejde for at gøre arkæologi interessant for en større kreds. Det gjorde han ved hans mange spændende bøger og artikler samt ved at få fundene udstillet på museer - ikke som støvede museumsgenstande men ved at sætte fundene ind i en større historisk og kulturel sammenhæng.

Senere blev hans arkæologiske karriere suppleret med en række poster. I 1967 var han militærrådgiver for premierministeren og efter Yom Kippur krigen i juni 1973 deltog han i en undersøgelseskommission. I 1976 grundlagde han partiet Dash (Democratic Movement for Change), der ved valget i maj 1977 vandt 15 pladser i Knesset men som blev splittet to år efter. I 1977-1981 var han assistent for premierministeren.

Efter valget i sommeren 1981 forlod han politik og vendte tilbage til arkæologien, som han beskæftigede sig med indtil hans død i juni 1984.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kendte jøder og israelere


© 2000-2013 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 5.10.2013