Det israelske flag

Hvem stemte den arabiske befolkning på ved valget 2019 i Israel?

En indledende analyse dagen efter valget i Israel baseret på de foreløbige data giver mulighed for et overblik over de 16 byer og landsbyer i Israel, hvor majoriteten af indbyggerne er muslimer, beduiner, drusere eller kristne. Valgdeltagelsen i de forskellige byer og landsbyer og stemmefordelingen mellem partierne viste store forskelle fra nord til syd og på tværs af demografiske og religiøse skel.

Referat af artikel (Druze, Christians and Muslims: Major differences in minority communities) skrevet af Seth J. Frantzman, Jerusalem Post (10. april 2019)

En indledende analyse dagen efter valget baseret på de foreløbige data giver mulighed for et overblik over de 16 byer og landsbyer i Israel, hvor majoriteten af indbyggerne er muslimer, beduiner, drusere eller kristne. Valgdeltagelsen i de forskellige byer og landsbyer og stemmefordelingen mellem partierne viste store forskelle fra nord til syd og på tværs af demografiske og religiøse skel. Stemmeprocenten i de arabiske byer og landsbyer var i gennemsnit lavere end landsgennemsnittet.

Druserne i Israel har en tendens til at stemme på de jødisk-israelske partier i modsætning til de arabiske partier som Hadash og Ta'al samt Balad og Ra'am. Både Blue and White og Meretz har drusiske kandidater på sikre pladser på deres valglister for at sikre at de bliver valgt til det 21. Knesset. Tidligere har både Yisrael Beiteynu og Likud haft drusiske medlemmer af Knesset men denne gang har kandidaterne fået en dårligere placering på valglisterne, hvilket har medført færre drusiske stemmer på disse partier. Som eksempel kan nævnes Likud's Ayoob Kara, Kulanu's Akram Hasson, der kun var nummer 7 på listen mens Hamad var nummer 6 hos Yisrael Beiteynu.

Den drusiske by Isifiya (ved Haifa) med ca. 8.900 vælgere stemte primært på Blue and White (47%), Kulanu (12%) og Meretz (11%). I mange af de drusiske byer som f.eks. Beit Jan fik Meretz mange stemmer mens i Yarka fik Likud 35% af stemmerne. I Golanhøjderne med fire drusiske byer stemte de især på Blue and White og Likud men stemmeprocenten var lav, i Majdal-Shams var den eksempelvis kun på 17%.

I næsten alle beduinbyer i det sydlige Israel fik Balad-Ra'am et godt valg. Det skyldes formentlig at Talab Abu Arar, medlem af Ra'am, var på stemmesedlen. I f.eks. Rahat, hvor valgprocenten var på 49%, fik Balad-Ra'am 48% af stemmerne, Hadash-Ta'al blev næststørst og Meretz 7% af stemmerne. I beduinsamfundet al-Said fik Shas 30% af stemmerne, hvilket er et overraskende højt tal for et jødisk ortodokst parti. I Shibli, en beduinby i Galilæa, kom Blue and White ind på en andenplads med 24% af stemmerne. Nogle af indbyggerne i Shibli aftjener frivillig militærtjeneste i den israelske hær IDF.

I mange kristne samfund og blandede byer med en stor kristen minoritet som Shfa'amr, Abu Sinan, Jish, Kfar Yasif og Ailaboun, blev Hadash den store vinder. I f.eks. Kfar Yasif, hvor valgprocenten var på 60%, fik Hadash 68% af stemmerne og i Ailaboun fik Hadash 46% af stemmerne mens Blue and White fik 20%. I Jish var tendensen den samme, her fik Blue and White ca. 15% og Hadash 44%.

I de muslimske byer som Taibe, Umm al-Fahm, Abu Ghosh og Jisr al-Zarqa gav forskellige omstændigheder meget forskellige resultater. I f.eks. Umm al-Fahm fik Hadash mere end 80% af stemmerne mens i Jisr al-Zarqa, et fattigt samfund nær Caesarea, stemte kun 21% af indbyggerne og meget overraskende blev Shas det tredjestørste parti. I Abu Ghosh, beliggende nær motorvejen mellem Tel-Aviv og Jerusalem, fik Blue and White og Meretz hhv. 18% og 16% af stemmerne.

Generelt blev stemmerne i de fleste arabiske byer og landsbyer delt mellem Hadash-Ta'al og Balad-Ta'al, hvor førstnævnte som regel fik flere stemmer end sidstnævnte. De fleste steder fik Meretz en mindre andel af stemmerne på omkring 5%. Det viser at i de fleste arabiske samfund i Israel er der kun få, der stemmer på jødiske eller zionistiske partier men der er undtagelser. Som nævnt herover er billedet i de kristne byer og landsbyer mere kompleks. Den tredje bedste placerede på Meretz's liste er Issawi Frej, som kommer fra Kfar Qassem (israelsk-arabisk by nær Tel Aviv, fortrinsvis muslimsk).

Stemmeprocenten i minoritetssamfundene varierede meget. I de kristne samfund, der har tendens til at være mere middelklasse, var stemmeprocenten højere end i de muslimske samfund men det var ikke en klar tendens overalt. I flere muslimske byer var stemmeprocenten over 60%, hvilket var højere end gennemsnittet. Til gengæld er det klart, at disse samfund generelt ikke stemmer på Labor (Arbejderpartiet) eller Likud, de to historiske partier i Israel. Den nye centrumalliance Blue and White havde også problemer med at få stemmer mens Meretz har foden inden for i mange arabiske og drusiske byer men de får dog sjældent over 10% af stemmerne.

Kilde: Artikel af Seth J. Frantzman, Jerusalem Post
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Oversigt Valget 2019


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 14.2.2020