Det israelske flag

Iværksætternationen Israel

Israel som en succesfuld iværksætternation er ikke det, vi får præsenteret i medierne. I stedet bliver vi konstant fodret med historier om og billeder af Israel som den enfoldige undertrykker, den grådige besættelsesmagt og nationen med et særdeles veludviklet krigsapparat.

Af Lene Fischermann, medlem af bestyrelsen i Dansk-israelsk Selskab, Morgenavisen Jyllands-Posten (30. maj 2014).

Israel som en succesfuld iværksætternation er ikke det, vi får præsenteret i medierne. I stedet bliver vi konstant fodret med historier om og billeder af Israel som den enfoldige undertrykker, den grådige besættelsesmagt og nationen med et særdeles veludviklet krigsapparat.

Israel er en stærk og fascinerende nation, som har klaret sig ualmindeligt godt i strid modvind. Som bestyrelsesmedlem i Dansk-israelsk Selskab brænder jeg især for, at vi arbejder på at fremme samarbejdet mellem Danmark og Israel på alle felter. Selskabet ønsker samtidig på en saglig og positiv måde at forklare baggrunden for oprettelsen af staten Israel og forholde sig til den nuværende situation i Mellemøsten.

Da de jødiske ledere den 14. maj 1948 havde udråbt den jødiske stat, gik de arabiske lande Egypten, Jordan, Syrien, Irak og Libanon til angreb. Mod alle odds vandt Israel krigen.

Jeg mener ikke, at der bør herske nogen tvivl om, at det er i Israels interesse med en vedvarende fred mellem Israel og Palæstina, og at Palæstina har ret til selvstændighed.

Denne kronik skal handle om de særlige faktorer, som spiller ind, og som har gjort Israel til en succesrig iværksætternation på trods af, at landet ligger i et område med internationale konflikter, krige og daglige terrorangreb.

Helt uden kendskab til jordbundsforhold eller landbrug forvandlede pionererne sump og ørken til frugtbar landbrugsjord og byggede kibbutzer.

Israel har nu for længst indtaget en førerposition globalt inden for avancerede dyrkningsmetoder og højteknologiske vandingsanlæg: teknologisk opfindsomhed som udover at spare vand kører på vedvarende energi fra solceller.

Apropos solceller så er det en israelsk opfindelse, der har gjort solcelleanlæg langt mere effektive i at udnytte solens stråler. Effekten af den israelske opfindelse var så stor, at Siemens i 2010 for at optimere hele sin energiproduktionsproces opkøbte firmaet bag opfindelsen Solel.

I dag bor der 8.180.000 israelere i Israel, hvoraf 75 pct. er jøder, 21 pct. er arabere med muslimsk/kristen baggrund, og resten er andre kristne og minoriteter. Næstefter Hongkong er Israel det land i verden, som har opfostret flest hårdtarbejdende milliardærer i forhold til indbyggerantal. To milliardærer pr. én million indbyggere. Derudover er Israel det land uden for USA, som har flest selskaber noteret på Nasdaq.

Det skyldes blandt andet, at Israel på alle måder er et samfund, som opfordrer til uddannelse og innovation, og som fremmer initiativer for nyskabelser i avancerede industrier, som skaber velstand.

Israel er et iværksættersamfund bygget af pionerer, som var risikovillige på trods af trusler udefra. De havde en klar vision om at opbygge deres eget land og for en ny og bedre tilværelse til dem selv og kommende generationer. Denne jernvilje kan til dels forklare meget af Israels succes.

Det er dybt indlejret i den jødiske religion og kultur at stille spørgsmål, debattere, udfordre og dissekere alle muligheder, som er essentielle for enhver innovationsorienteret økonomi, hvor det netop handler om at udfordre det eksisterende.

Det svarer til, at vi som udgangspunkt har den opfattelse, at en videnskabelig artikel er sandheden, mens det med en jødisk tilgang blot ville være en interessant kilde til at udforske og stille endnu flere spørgsmål.

Israels største by, Tel Aviv, med 400.000 indbyggere, er det pulserende centrum for landets vidensøkonomi.

Med flere end 800 Early Stage Start-Up-virksomheder og over 1.200 High Tech-computervirksomheder er Israel det land i verden, som udover Silicon Valley i Californien har skabt flest start up-virksomheder. Iværksættermiljøet tiltrækker både kapitalstærke investorer og de mere risikovillige. Det skyldes naturligvis også, at Israel har en meget lempelig erhvervsordning for udenlandske investorer, som betaler helt ned til 3 pct. i selskabsskat mod normalt 25 pct. F.eks. investerer Dell 6 mia. dollar for at bygge næste generation af chip. Israel regner med, at investeringen vil skabe flere 1.000 job.

Andre af verdens ledende organisationer, som har placeret deres udviklingsafdelinger i Israel, er Microsoft, Yahoo, Sony, Intel, Netcom, Google m.m.

Kendetegnet for iværksættermiljøet er, at alle gerne vil hjælpe hinanden med at få succes. Udviklingen foregår som oftest i et af Tel Avivs kontorfællesskaber, hvor byen i en periode stiller gratis lokale, skrivebord og internet til rådighed.

Det drejer sig om at komme hurtigt fra idé til produkt, og her er hjælp at hente fra folk, som selv har stor succes som iværksætter. De står for at finpudse idéen og få den præsenteret for mulige udenlandske investorer.

Købekraften i Israel er så lille, at ingen anser Israel som et hjemmemarked, så det gælder om at komme ud med sine produkter internationalt, og det har israelerne stor succes med. Det positive for Israel er, at størstedelen af de solgte start up-virksomheder fortsætter deres virke i Israel, som oftest i større virksomheder.

De mest succesfulde iværksættere er dem, som har åbnet og solgt flere virksomheder. På trods af at de også har oplevet fiaskoer, ligger deres succes i deres netværk og gåpåmod; at de har lært af deres erfaringer, så de kan rejse sig igen og komme videre med fornyet styrke. Det må ses som en særlig styrke og giver inspiration til eftertanke.

For de etablerede multinationale teknologivirksomheder er strategien, at de ansætter helt nyuddannede folk og lærer dem op i tre til fire år.

På den måde har de unge adgang til et veletableret netværk fra Europa og USA. Senere kan de så sælge deres egne idéer og produkter videre til netværket. En anden faktor er, at de israelske iværksættere værdisætter sig selv væsentligt lavere end start up-virksomhederne i Silicon Valley. Det tiltrækker naturligvis investorerne, som er sikret et væsentligt højere afkast, hvis alt går godt.

I slutningen af 1980 og op i 1990'erne immigrerede i tusindvis af højt uddannede sovjetborgere til Israel. Det kickstartede i den grad teknologisektoren og satte skub i, at Israel er det land i verden, som i dag bruger den største procentdel af sit bruttonationalprodukt (4,5 pct.) på forskning og uddannelse, hvilket er i omegnen af dobbelt så meget som Danmark. Det skal også nævnes, at Israel er det land i verden, som i forhold til antal indbyggere fostrer flest nobelpristagere i kemi, fysik, medicin og økonomi.

Israel rangerer i dag med tre universiteter på top 100-listen over verdens bedste universiteter, og staten har sammensat en attraktiv integrationspakke for at tiltrække højtuddannede immigranter.

Det har været en så stor succes, at der i dag bor over 70 forskellige velintegrerede nationaliteter i landet. Illustreret ganske udmærket med citatet fra Warren Buffett, bestyrelsesformand for Berkshire Hathaway INC i Omaha, Nebraska:

"Hvis du tager til Mellemøsten for at lede efter olie, så behøver du ikke stoppe i Israel, hvis du derimod leder efter hjerne, energi og integritet, så er det det eneste stop, du skal gøre i Mellemøsten".

Israel er et land født på håbet om en bedre fremtid, drevet af den jødiske holdning om aldrig at gå i stå og altid få det meste ud af livet. Den kollektive israelsk-jødiske ånd om at stå sammen og hjælpe hinanden har åbnet mange internationale døre for de veluddannede, spørgelystne og ukuelige iværksættere.

Det kombineret med ledererfaring fra militæret og en politik, som favoriserer uddannelse og erhvervslivet, gør, at Israel er blevet en succesrig start up-nation til inspiration for hele verden.

Holdningerne i kronikken er udtryk for egne synspunkter. Ingen i Dansk-Israelsk Selskab kan tages til indtægt for indholdet.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Artikler Dansk-Israelsk Selskab (DIS)


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 29.2.2020