Foredragsrækken 2003-2004En kort beskrivelse af de enkelte foredrag i foredragsrækken 2003-2004. Kultur og historieSeks foredrag om de mange forskellige sider af Israel, jødisk kultur og historie. 1. Fischermann's tid i koncentrationslejren Theresienstadt.
v/Salle Fischermann (tidl. fange i Theresienstadt), København. Salle Fischermann vil bl.a. fortælle om sit og sin jødiske families liv under besættelsen af Danmark i 1940 - 1945, om hvordan nogle af familiemedlemmerne blev arresteret af Gestapo, samt om hvordan andre flygtede eller forsøgte at flygte til Sverige. Salle Fischermann var ca. 14 år, da han blev sendt til koncentrationslejren Theresienstadt (der ligger i det nuværende Tjekkiet), hvor han tilbragte halvandet år. Under foredraget vises en video fra lejren. Hans bror, som var 17-18 år gammel, druknede sammen med faderen, da de forsøgte at undslippe til Sverige. Han har flere gange besøgt Theresienstadt; så sent som i 2002 sammen med skoleelever, hvor han holder foredrag for dem om hvad der skete i lejren under 2. verdenskrig. Salle Fischermann er født i Danmark i oktober 1929 af jødiske forældre. Han er formand for den jødiske Håndværkerforening i København. 2. Livet i en kibbutz.
v/Amos Kaplan, Juelsminde. Amos Kaplan fortæller om livet i en kibbutz, især i forhold til kibbutzen Ayelet Hashachar ("Morgengry"), som han voksede op i og boede i indtil sidst i 1980´erne. Han vil tale om ideerne omkring fællesskabet i hans kibbutz og realisering af dem, deriblandt "Lina meshutefet", dvs. hvornår, hvorfor og hvordan startede børnehusprojektet, som indebar at alle børn sov sammen uden deres forældre om natten i et børnehus. Han vil herefter tale om at vokse op i en kibbutz i 1950´erne og 1960´erne og om ændringer i familiemønstrene i 1970´erne, som førte til ændringer i livsstilen hos den almene kibbutznikker. Endvidere vil han tale om de store ændringer og holdninger i forhold til kibbutzen sidst i 1970´erne og i begyndelsen af 1980´erne, der medførte store revner og diskussioner, som efterhånden startede en splittelse af kibbutzens struktur og livsstil. Til sidst vil han omtale privatiseringsprocessen i kibbutzbevægelsen i 1990´erne og nu, samt hvordan han ser kibbutzens fremtid i Israel. Ovennævnte er baseret på hans egne erfaringer fra kibbutzlivet igennem mange år og alle de ændringer der er sket gennem tiden i både kibbutzerne og det israelske samfund. Amos Kaplan er født i 1946 i Israel, og voksede op i kibbutz Ayelet Harshachar nær Zefat i den nordlige del af Israel (den femte ældste kibbutz i Israel). I kibbutzen arbejdede han i citrus- og æbleplantagerne og senere på kibbutzhotellet (Ayelet Hashahar Kibbutz Hotel), hvor han endte med at være souschef. Desuden var han med i kibbutzens ledelse. Han blev gift med en dansk volontør i 1976 og rejste til Danmark sidst i 1980'erne. Han følger dagligt med i det der foregår i Israel, igennem radio, israelske aviser og Internet og besøger Israel hvert år. 3. Rejsen ind i den jødiske sjæl.
v/Sognepræst Arne Simonsen, Mariehøj Kirke, Silkeborg. Det var en livsdrøm, der gik i opfyldelse, da sognepræst Arne Simonsen, præst i Mariehøj Sogn i Silkeborg, rejste til Jerusalem d. 9. september 2002 for i fem måneder at mærke magien i det hellige land og finde ind til sjælen i det jødiske folk. - "Jeg skal selv ned og mærke nerven i det land, den kultur og de mennesker, der har optaget og fascineret mig igennem så mange år, nemlig jøderne og jødedommen og det, der rummes i den jødiske sjæl," siger præsten og forsætter: - "Der er ingen, der som jøderne kender deres egen historie. De burde for længst være udslettede. De er gået fra forfølgelse til forfølgelse og fra lidelse til lidelse, og alligevel overlevet alt. Det burde ikke kunne lade sig gøre, men de har altså en tro og en styrke, der gør, at de kan gå fra en tilstand til en anden - fra lidelse til lidelse." Jødedommen og jøderne har noget, som Arne Simonsen mener, at kristendommen i allerhøjeste grad mangler: De er gudbenådede fortællere. Hvis du stiller en jøde et spørgsmål, svarer han ofte med en fortælling. Fortælling er hele deres verden. Sådan har det altid været. I dag findes denne levende, billedrige fortællekunst også hos de moderne jødiske forfattere, siger Arne Simonsen. Han undrer sig også over det ukuelige folk, der til alle tider har talt fremragende kulturbærere og været saltet i masser af europæisk kultur. Men de har samtidig været hadet, og beskyldt for arrogance. I første omgang havde han et ønske om ophold på universitet i Jerusalem for at studere den moderne jødiske litteratur. Men det endte med et mindst lige så spændende forløb, idet det lykkedes for ham som den første danske præst at komme i betragtning til et studieophold på det økumeniske institut for teologiske studier: "Tantur" (sandbakke på hebraisk). 4. Bent Melchiors erindringer. AFLYST!
v/Tidl. overrabbiner Bent Melchior, København. Tidligere overrabbiner Bent Melchior fortæller om et langt livs spændende erindringer, bl.a. fra Israel. Han har skrevet en række bøger om jødisk liv og har oversat De fem Mosebøger. Med bogen "Så vælg da livet" udgav han i 1998 sine erindringer. Bent Melchior er født i Tyskland i 1929 som den yngste af 4 børn. Han studerede til rabbiner i London og efterfulgte senere sin fader Marcus Melchior som overrabbiner i Danmark i 1969, hvilket han forsatte med at være frem til 1996. I årerne 1971-1984 var Bent Melchior lektor i klassisk jødisk litteratur ved Københavns Universitet. 4. At være jøde i Danmark.
- Holder du med Danmark eller Israel, når der er fodbold? Arne Melchior fortæller om den jødiske hverdag, hvordan det er at være jøde i Danmark samt om hvordan forholdene for jøderne i især København har ændret sig væsentligt i de seneste år på grund af den stigende fjendtlighed, antisemitisme og diskrimination af jøder og israelere - både på gaden og i en del medier. Han vil desuden komme ind på situationen i Israel, hvordan forholdene har ændret sig for israelerne i de seneste år med palæstinensisk/arabisk terror samt hvilke konsekvenser det kan få for fremtiden. Endelig vil han afsløre, hvem han holder med, når Danmark og Israel spiller landskamp! 5. Hvorfor støtter Dansk Folkeparti Israel?
v/MF Peter Skaarup, Dansk Folkeparti. Peter Skaarup vil fortælle om Dansk Folkepartis holdninger til Israel og Mellemøsten og om, hvorfor partiet støtter Israel. 6. Rejsen til Jerusalem.
v/Kunstmaler Nurith Lumer-Klabbers, Bryrup. Nurith Lumer-Klabbers modtog et tegnelegat fra Knud Højgaards Fond, som muliggjorde et tegneophold på fire uger i marts/april 2002 i Jerusalem. Målet med rejsen var at tegne og male i Jerusalem og få mere forståelse og indblik i byens dynamik og natur. - Den politiske situation har været meget spændt. Liv og død stod hele tiden på opslagstavlen. Stemningen var præget af vrede og sorg, utryghed og håbløshed, stress og angst, had og tilgivelse, fortid og nutid. Fremtiden virkede rimelig diffus, men lige det bevirkede, at man kunne mærke øjeblikket, nuet og livet så intenst. Samtidig forsatte verden med at dreje rundt og dem, som kunne, gik på arbejde, skole, indkøb osv. - Jeg gik ud og tegnede hver eneste dag, fortæller Nurith Lumer-Klabbers. Det føltes, som om jeg i naturen nemt kunne finde liv. Træerne og bjergene er jo ligeglad med, hvem der ejer dem. Oplevelsen var intens, helikopterne fløj i himlen og jeg tegnede oliventræer og landskabstegninger. Jeg sad forskellige steder i byen og spekulerede over, hvad det er der gør Jerusalem til sådan en elsket by og en by som er fuld af stridigheder på samme tid. Nurit Lumer-Klabbers, som er født og opvokset i Israel og siden 1983 har boet i Danmark, fortæller om rejsen og hendes personlige forståelse af situationen i Israel. Nurith Lumer-Klabbers udstillede på Galleri Silkeborg Kunstnerhus i perioden fra d. 14. februar 2004 til d. 17. marts 2004. Fra d. 15. november til d. 31. december 2008 udstiller hun på Stengalleriet i Horsens. En del af de udstillede billeder er billeder fra hendes studierejse til Israel 2002.
Nurith Lumer-Klabbers har sin egen personlige hjemmeside. Til toppen Foredragsrækken 2003-2004 DIF's aktiviteter © 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 30.7.2020 |