Det israelske flag

Oversigtskort over Gazastriben


Oversigtskort over Gazastriben: 1993-94 - august 2005

Oversigtskort over Gazastriben

To oversigtskort over Gazastriben med de forskellige byer, deres placering og landområder.

Det første kort viser delingen af Gazastriben fra omkring 1993-94 og frem til august 2005 ifølge Oslo-fredsaftalen, dvs. hvilke områder der var palæstinensiske (selvstyreområde - Areal A), de israelske områder samt de områder, hvor Israel og det palæstinensiske selvstyre samarbejdede (den gule farve - Areal C).

Palestinian Autonomy (PA) - det palæstinensiske selvstyre - var indtil hans død under ledelse af Yassir Arafat.

Fra den 17. august 2005 begyndte evakueringen af jøderne fra de jødiske områder i Gazastriben og den var afsluttet ca. seks dage senere. Israel trak sine sidste væbnede styrker ud af Gazastriben d. 12. september 2005. Herefter er hele Gazastriben udelukkende etnisk arabisk (palæstinensisk) under det palæstinensiske selvstyre.

Det næste kort viser Gazastriben efter september 2005, hvor palæstinenserne overtog kontrollen med hele Gazastriben, og frem til i dag.

Omkring d. 15. juni 2007 overtog Hamas reelt kontrollen med hele Gazastriben ved en blodig magtovertagelse. Herefter lukkede Egypten grænsen til Gazastriben og den var lukket frem til slutningen af maj 2011. Senere har den været åbent og lukket afhængig af det politiske klima mellem Egypten og Hamas.

Gazastriben er ca. 46 km. lang, 6-12 km. bred og har et areal på ca. 360 km². Gaza (Azza/Aza) By er den største by med ca. 713.000 indbyggere. Der bor ca. 2,1 mill. (primo 2021), hovedsagelig sunnimuslimer og enkelte kristne (ca. 1.000).

Gazastriben er et resultat af Uafhængighedskrigen i 1948 mellem Israel og de arabiske lande. Gazastriben var oprindelig den egyptiske besættelseszone af det gamle Palæstina (se kort), som Egypten holdt besat fra 1948 og frem til juni 1967, hvor Israel erobrede området.

Historisk har området gennem flere tusinde år været filistrenes land, et søfartsfolk fra formentlig Kreta, der grundlagde de nuværende byer bl.a. Gaza By, som var sø- og handelsby. Området var en del af Det Osmanniske rige fra 1517 og frem til 1. verdenskrig. I 1800-tallet var området kulturelt domineret af nabolandet Egypten og en del af indbyggerne var egyptere. Andre var lokale bosatte arabere og i 1948 flygtede en del arabere fra det nuværende Israel til området.

Der boede jøder i området frem til 1929, hvor de blev fordrevet, men nogle vendte senere tilbage igen bl.a. for at grundlægge kibbutzen Kfar Darom. Alle jøder måtte flygte fra den egyptiske hær i 1948. Efter Israels erobring kom nogle jøder tilbage til Gaza-striben og bosatte sig i nogle af de gamle jødiske områder men de blev fjernet af Israel i 2005.

Området har haft stor strategisk betydning gennem historien både handelsmæssigt og militært. Det har aldrig været et selvstændigt område igennem historien men været en del af de historiske supermagter som Persien, Romerriget (bibelsk tid), Korsfarene, Det Osmanniske rige (Tyrkiet) og Storbritannien.

Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kort over Israel


© 2000-2021 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 4.7.2021