I 1920 fik Storbritannien (UK) det gamle Palæstina som britisk mandatområde ifølge "San Remo Peace Conference" (det lyseblå, orange og mørkerøde område på kortet) efter 1. verdenskrig.
Indtil da havde området været en del af det tyrkiske storrige (Det Osmanniske Rige) i ca. 400 år.
I 1921 besluttede Storbritannien at udskille ca. 2/3 af landet (det orange område på kortet) og give det til en arabisk sheik (beduinleder). I 1923 blev planen udført i praksis og herefter blev området en britisk koloni med selvstyre med navnet Emiratet Transjordanien (i daglig tale Transjordanien). I 1946 blev landet selvstændig under navnet The Hashemite Kingdom of Transjordan (Transjordanien). Efter besættelsen af det område i 1948-1949, der i dag kaldes Vestbredden, skiftede landet navn til The Hashemite Kingdom of Jordan (i daglig tale Jordan).
I 1923 besluttede Storbritannien at udskille Golanhøjderne (det mørkerøde område på kortet) fra Palæstina og give det til det franske mandatområde Syrien.
Ifølge FN's delingsplan i 1947 skulle det reducerede Palæstina (det lyseblå område på kortet) deles en gang mere, nemlig mellem jøder og arabere.
I praksis blev området, som følge af Uafhængighedskrigen i 1948-1949, fordelt på følgende måde:
- Den jødiske stat Israel blev oprettet.
- Transjordanien besatte det område, som i dag kaldes for Vestbredden (tidligere Samaria og Judæa) og indlemmede det i staten Jordan (det nye navn for Transjordanien). Læs mere: Jordan.
- Transjordanien besatte den østlige del af Jerusalem (Yerushalayim) og indlemmede byområdet i Jordan.
- Egypten besatte det område, som i dag kaldes for Gazastriben (administreret afspærret område).
I dag bruges navnet Palæstina om:
- Det reducerede Palæstina (det lyseblå område på kortet) - mest historisk.
- En fremtidig palæstinensisk stat i Gazastriben og på hele eller dele af Vestbredden.
- En fremtidig palæstinensisk stat, hvor Israel ikke findes (det lyseblå område på kortet) - se de palæstinensiske kort.
|