Det israelske flag

Israel set fra en palæstinensisk synsvinkel (Hamas)

Hamas - Harakat al-Muqawama al-Islamiya (Islamic Resistance Movement) - blev etableret i Gaza-striben i december 1987 og offentliggjorde sit charter i 1988 med bl.a. budskabet om at Israel og jøder skal udslettes og at der skal oprettes en islamisk stat i Det Hellige Land.

Et vigtig symbol for Hamas er kortene over Palæstina og Det Hellige Land, der omfatter hele Israel, Samaria (Shomron), Judæa (Judea/Yehuda) og Gazastriben. Golan tilhører ifølge Hamas og flere arabiske lande Syrien. De viser ejerskabet og rettighederne til hele Israel og de jødiske områder (Eretz Yisra'el) samt at Hamas hverken anerkender staten Israel eller ikke-muslimers rettigheder i områderne. Israel eksisterer derfor ikke på deres kort.

Det samme symbol ses også hos Det Palæstinensiske Selvstyre (PA), PLO, Fatah og andre palæstinensiske organisationer.

Det endelige mål for Hamas er en islamisk-palæstinensisk fundamentalistisk stat Palæstina omfattende det nuværende Israel, Samaria og Judæa (Vestbredden) og Gazastriben med Jerusalem (Yerushalayim) som en ren muslimsk by uden jøder og kristne. Hamas anerkender derfor ingen af de tidligere fredsaftaler med Israel og nægter at indgå aftaler med Israel eller jøder.

Der findes flere mindre palæstinensiske terrororganisationer, der er mere fundamentalistiske end Hamas og med de samme mål (Israels udslettelse osv.)

Hamas styres og støttes af lande som Syrien og Iran men har også europæiske (herunder danske) sympatisører.

Hamas overtog reelt kontrollen med hele Gazastriben i juni 2007 efter et blodigt og voldeligt opgør med The Palestinian Authority (PA), som de i perioden 2005-2007 delte magten med. Hamas har siden holdt hele Gaza-striben besat selv om området ifølge internationale regler og aftaler tilhører Det Palæstinensiske Selvstyre (PA). Hamas er også tilstede på Vestbredden.

Læs mere om palæstinensiske kort.

De viste eksempler er hentet fra Hamas's hjemmeside.

Kort over Palæstina med det palæstinensiske flag Kort over Palæstina uden Israel Kort over Palæstina uden Israel

Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kort over Israel Hamas truer freden Palestinian Media Watch (PMW)


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 25.11.2023