Det israelske flag

Oskar Schindler, levemand - og frelser

Den 28. april 2008 ville Oskar Schindler være fyldt 100 år - han blev berømt som den centrale figur i Spielbergs oscarbelønnede film Schindler's Liste, men han passer ikke ind i billedet af Godhedens koryfæer som Gandhi med sit lasede lændeklæde eller Moder Teresa i sin ydmyge nonnedragt. For Godhed drikker ikke, holder ikke elskerinder på stribe, bærer ikke prangende nazi-emblem ...

Søndag den 27. januar markerede Danmark Auschwitz-dagen, den officielle danske minde- og mærkedag for Holocaust, hvor 6 millioner jøder blev udryddet i Hitlers dødslejre som ofre for det nazistiske inferno af mord og hensynsløs barbari uden sidestykke i verdenshistorien.

Midt i dette ragnarok, hvor næsten al idealisme gik i forrådnelse, rager Oskar Schindler op: et menneske med svagheder på godt og ondt, medlem af nazipartiet, en alkoholiseret playboy og skamløs skørtejæger af værste skuffe - og samtidigt én af de største, om ikke den største, humane skikkelse i Holocausts rædselsvækkende historie.

Oskar Schindler blev berømt som den centrale figur i Spielbergs oscarbelønnede film Schindler's Liste, men han passer ikke ind i billedet af Godhedens koryfæer som Gandhi med sit lasede lændeklæde eller Moder Teresa i sin ydmyge nonnedragt. For Godhed drikker ikke, holder ikke elskerinder på stribe, bærer ikke prangende nazi-emblem ...

I dag er der flere end 7000 efterkommere af Schindlers jøder spredt over 4 kontinenter, mange i Israel. Før krigen var der flere end 3 millioner jøder i Polen - i dag skønnes der at være omkring ti tusinde tilbage.

Louis Bülow
Freelance skribent
Aarhus

Læs artiklen af Louis Bülow om Oskar Schindler: Oskar Schindler, levemand - og frelser.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Film og bøger Oskar Schindler, levemand - og frelser


© 2000-2020 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 6.2.2020