Det israelske flag

Ondskabens pagt (The icon of Evil)

Forbindelsen mellem tysk nazisme og arabisk antisemitisme stikker dybt. Det er lige fra den Anden Verdenskrig og frem til i dag, som forfatterne dokumenterer i bogen. Hovedmanden bag forbindelsen er stormuftien af Jerusalem, Haij Amin el-Husseini, der brugte hele sit liv på at bekæmpe jøder og fra 1948 Israel. Det er et emne, der er tabu i den vestlige verden.

Den tyske nazist Albert Speer har berettet, hvordan Adolf Hitler forestillede sig et luftangreb på New Yorks skyskrabere, hvor de forvandles til brændende fakler.

Det er bogens tese, at der går en lige linie fra Hitlers holdninger til d. 11. september 2001 og at der er forbindelsen mellem tysk nazisme i 1930'erne og 1940'erne og arabisk antisemitisme fra 1930'erne op til i dag.

Hovedmanden bag forbindelsen er stormuftien af Jerusalem, Haij Amin el-Husseini, der brugte hele sit liv på at bekæmpe jøder og fra 1948 Israel. I 1920'erne og 1930'erne stod han bag ved bølger af terror og attentater mod jøder i Tel Aviv og Jerusalem. Senere blev han udnævnt til stormufti, blev arresteret og idømt fængsel for mord af briterne, flygtede i 1939 til det nuværende Irak, hvor han fik stor indflydelse på Saddam Husseins onkel og dermed Saddam selv (Saddam var diktator i Irak og blev senere henrettet).

I 1941 rejste han til Berlin og bad Hitler om at udrydde jøderne for at sikre at der ikke kom flere til Det Hellige Land. I de følgende år var han aktiv i forbindelse med jødeudryddelserne i de tyskbesatte områder i det østlige Europa. Efter krigen blev han fanget af de allierede og det var meningen at han skulle være dømt som krigsforbryder på linie med topnazisterne. Frankrig lod ham imidlertid slippe, da Frankrig også dengang var proarabisk og var præget af negative holdninger til jøder.

Tilbage i Mellemøsten knyttede han i Egypten tætte forbindelser til Det Muslimske Broderskab og blev en slags mentor for sin slægtning Yassir Arafat, der i 1960'erne blev palæstinensernes leder. Han stod bag ved mordet på Libanons premierminister og Jordans konge i 1950'erne, fordi de var for moderate og anerkendte Israels ret til at eksistere.

I bogen viser forfatterne hvor antisemitisk Haij Amin el-Husseini var og hvorledes arven føres videre i Mellemøsten i dag. Alliancen med Hitler og nazismen var ikke et kortvarigt overfladisk fænomen men det er holdninger, der ligger dybt i dele af den muslimske arabiske verden. Bogen viser hvordan holocaustbenægtelse, antisemitisme og konspirationsteorier gennemsyrer den arabiske verden.

Bogen supplerer en anden bog, der for nylig udkom på dansk, "Hagekors og halvmåne" (anmeldt i Jyllands-Posten d. 6. maj 2008), som langt grundigere dokumenterer stormuftiens antisemitisme.

Begge bøger tager fat i et emne, der er tabu i den vestlige verden, og som en del kredse forsøger at skjule eller ignorere for ikke at "fornærme" nogen og fordi det ikke passer ind i deres naive politiske holdninger. Dermed er de samme kredse med til at fremme antisemitiske holdninger i samfundet blandt både danskere og muslimske indvandrere samt at gøre dem mere legitime og accepterede.

David Dalin og John Rothmann: The icon of Evil.
277 sider, 179 kr. i Politikens Boghandel.
Random House.

Til forsiden (index.htm)

Til toppen Film og bøger Det nygamle jødehad Halvmåne & Hagekors Antisemitisme


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 29.7.2023