Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Foredragsrækken 2000-2001

En kort beskrivelse af de enkelte foredrag i foredragsrækken 2000-2001.

Israel - før og nu

Foredragene vil sætte fokus på forskellige perioder i den jødiske historie. I to af foredragene fortælles der om to kendte jødiske og historiske personer og deres samtid mens to journalister vil fortælle om Israel og israelerne i nyere tid. Hertil et foredrag om de kulturelle minoriteter i israelsk kultur og en israelsk filmaften.

1. Journalistliv i Israel.

v/Journalist Richard Østermann, Jerusalem.
Fredag d. 1. september 2000 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Richard Østermann vil fortælle om sit liv som journalist i Israel, hvor han har oplevet Israel gennem mange spændende og dramatiske perioder, herunder de forskellige krige som Israel har været igennem samt israelernes opbygning af deres land fra et fattigt koloniområde til en højteknologisk stat.

Richard Østermann er freelance korrespondent og har efterhånden boet i Jerusalem i en menneskealder. Han er uddannet som journalist i Danmark og skriver for aviser i Norge, Sverige og Danmark, bl.a. Århus Stiftstidende og de Bergske Blade. Han har modtaget og hjulpet mange danskere i Israel og vist dem rundt i landet.

2. Bar Kochba - stjernesønnen - en jødisk frihedskæmper fra det andet århundrede.

v/Professor Søren Giversen, Holte.
Mandag d. 9. oktober 2000 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Søren Giversen vil fortælle om Bar Kockba (på dansk Stjernesønnen), der var leder af den 2. jødiske opstand mod romerne i 132-35 e.Kr. i Palæstina.

Baggrunden for oprøret var, at Romerriget (datidens supermagt) gennem århundrede havde holdt det jødiske land Palæstina besat. Da forholdene for jøderne atter blev forværret, greb de til våben og det udviklede sig til en regulær krig mod besættelsesmagten. Bar Kochba nåede at befri det meste af landet inden Romerriget gik til modangreb med flere legioner. Efter adskillige slag blev de omringet af de romerske styrker uden for Jerusalem, hvorefter de blev nedslagtet. Krigen var meget blodig med store militære og civile tab.

Dette jødiske oprør mod den romerske besættelsesmagt fik sammen med de andre oprør stor historisk betydning - også for Israel i dag. Efter nederlaget blev Jerusalem, jødernes hovedstad, omdannet til en romersk by, der blev indført strenge religiøse undtagelseslove vendt mod jøderne og den efterfølgende økonomiske tilbagegang medførte, at landet blev affolket og øde.

3. Maimonedes - Rambam, en jødisk religionsfilosof fra det 12. århundrede.

v/Overrabbiner Bent Lexner, København.
Torsdag d. 16. november 2000 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Overrabbiner Bent Lexner vil fortælle om Maimonedes, også kendt under navnet RAMBAM, der anses for at være en af de største rabbinere der har levet.

Han blev født i Spanien i 1135, boede en periode i Marokko og Palæstina og resten af sit liv i Kairo i Egypten. I 1170 blev han Overhoved for alle Egyptens jødiske menigheder og han var en anerkendt autoritet, når det gjaldt retslige spørgsmål blandt jøderne. Her skrev han en række kendte værker om jødiske forhold bl.a. en fremstilling af den rabbinske Ret. I flere lande brændte man hans bøger. Maimonedes døde i Egypten 1204.

Læs mere om Maimonedes - Rambam.

Overrabbiner Bent Lexner, Det Mosaiske Troessamfund (MT), er en meget populær og veltalende foredragsholder med markante og skarpe holdninger til jødiske religiøse og samfundsmæssige forhold samt de nuværende politiske forhold i Mellemøsten.

4. Israelsk kultur - kulturelle minoriteter.

v/Formanden for Mosaisk Troessamfund Jacques Blum, København.
Torsdag d. 4. januar 2001 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Jacques Blum vil fortælle om de mange jødiske grupper i Israel ud fra deres kulturelle, religiøse og historiske baggrund samt om konflikterne imellem dem og hvordan det påvirker samfundet, det politiske liv og fredsforhandlingerne med palæstinenserne.

Desuden vil han komme ind på den misinformation og antiisraelske propaganda, der findes i de internationale medier samt hvordan og hvorfor den skabes. Det vil være baseret på hans egne erfaringer med rejser i Israel og de palæstinensiske selvstyreområder.

5. Israel og Mellemøsten. AFLYST

v/Journalist Anders Jerichou, Holte.
Torsdag d. 20. februar 2001 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Journalist Anders Jerichou vil fortælle om den nuværende politiske situation i Israel og Mellemøsten. I øjeblikket er han i Israel for at dække den israelske valgkamp om posten som Israel's næste premierminister.

Anders Jerichou er kendt fra TV, hvor han udtaler sig om israelske forhold, fredsforhandlingerne mellem Israel og palæstinenserne samt Mellemøsten.

5. Israelsk film: The Last Enemy.

Indledning v/Bent Strobel.
Tirsdag d. 20. februar 2001 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Bent Strobel vil indlede med at fortælle om baggrunden for filmen.

Filmen handler om opsætningen af et teaterstykke, hvor de medvirkende er palæstinensere fra Vestbredden og Jordan samt jøder fra Israel. Selv om de medvirkende er professionelle skuespillere, er hele perioden op til premieren stærkt præget af deres fordomme, propaganda og uvidenhed om de andre, hvilket giver anledning til mange konflikter, diskussioner og skænderier undervejs. Filmen har vakt stor debat og diskussion i Israel.

Efter filmen er der debat og diskussion.

Filmen er med hebraisk og engelsk tale og engelske undertekster.

6. Situationen i Israel efter valget.

v/Ron Gadiel, København.
Torsdag d. 1. marts 2001 kl. 19.00.
LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31,1, Århus C.
Entre.

Ron Gadiel vil fortælle om den nuværende situation i Israel efter valget af ny premierminister, herunder hvad israelerne synes om Ariel Sharon, hvorfor israelerne stemte på ham og hvilken betydning det vil få for fredsprocessen.

Ron Gadiel er studerende på Københavns Universitet og dansktalende. Han er født i Israel af en jødisk far og en dansk mor, har aftjent sin værnepligt i Israel og bor nu i Danmark.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Foredragsrækken 2000-2001 DIF's aktiviteter


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 2.11.2020