Foredragsrækken 2006-2007Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks foredrag i perioden fra september til marts måned. I denne sæson har foredragsrækken fået titlen: Israels historie og religionSeks foredrag om Israels historie og nutid samt forskellige sider af jødedommen som religion.
1. Religion og Biblen i jødisk liv. Bent Lexner fortæller om sit liv som praktiserende jøde i Danmark. Den jødiske levevis er baseret på Torahen (Mosebøgerne) og Talmud (rabbiners fortolkninger af forskrifterne). Læs mere om Det Mosaiske Troessamfund (MT).
2. Israels Uafhængighedskrig. Den vestlige del af Palæstinamandatet blev af FN i 1947 delt i to stater: en jødisk og en arabisk. De arabiske lande overfaldt Israel d. 15. maj 1948. Foredraget viser, hvordan kampen foregik dag for dag, uge for uge, indtil Israel endelig vandt krigen i 1949 og efterfølgende kunne bruge sine kræfter på at opbygge den jødiske stat for dens indbyggere, hvoraf mange var overlevende fra Holocaust. David Kramarz kommer ind på FN's rolle, hvad gjorde England og de arabiske lande i denne periode og de interne jødiske konflikter. Se kort med det engelske mandatområde, Palæstina og Transjordanien.
3. Progressiv jødedom i Danmark. Progressiv jødedom i Danmark (PJD) er en ny jødisk menighed, der har stor succes med at være et alternativ til ortodoks levevis og udfordrer det ortodokse monopol på at udlægge og repræsentere jødisk religion og kultur, i Danmark såvel som i Israel. Hvad er grundideen i progressiv jødedom? Hvad er forskelle og ligheder i forhold til den ortodokse jødedom? Hvorfor har vi en progressiv jødisk menighed i Danmark, og hvad vil den? Progressivt Jødisk Forum (PJF) begyndte i Danmark i 2001 og blev senere omdannet til menigheden Shir Hatzafon, der betyder "Sang fra Norden" på hebraisk. Læs mere om progressiv jødedom i Danmark.
4. Mellemøstlig journalistik og personlige oplevelser. Anders Jerichow fortæller om sit liv som journalist i Israel og Mellemøsten, hans eget engagement og interesse og om deltagelse i debatter og diskussioner om israelske forhold.
5. Israel-debat - historisk og aktuelt. Arne Melchior fortæller om aktuelle begivenheder og emner i Israel og sætter det ind i en historisk sammenhæng. Efterfølgende vil der være debat.
6. Dødehavsrullerne. De syv berømte Dødehavsruller blev fundet i 1947 af en beduindreng i nærheden af Qumran ved Det Døde Hav. De var i en klippehule, hvor de lå i store lerkrukker. Skriftrullerne har ført en omskiftelig tilværelse siden de blev fundet og indtil de blev bragt til Israel, hvor de i dag er udstillet i Bogens Helligdom på Israelmuseet i Jerusalem. Skriftrullerne tilhørte en jødisk sekt. Forskere har lige siden studeret dem og de har været meget omdiskuterede. Læs mere om Kasper Bro Larsen og Dødehavsrullerne (The Shrine of the Book). Ret til ændringer forbeholdes.
Alle foredrag afholdes i LOF's lokaler, Rosenkrantzgade 31, 1., 8000 Århus C. kl. 19.00. © 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 12.6.2020 |