Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Foredragsrækken 2022-2023

Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks-otte foredrag i perioden fra september til marts/april måned.

I denne sæson har foredragsrækken fået titlen:

Dansk-jødisk og dansk-israelsk historie: Fortalt, analyseret og fejret.

Otte spændende og interessante foredrag.

1. Livet i Israel: At bo i en konfliktzone.
Sarah Arnd Linder v/ Sarah Arnd Linder, Israel.
Tirsdag, d. 6. september 2022 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

Sarah Arnd Linder kommer ind på sit eget, personlige forhold til Israel - hun vil tale om sin personlige tilknytning, sine erfaringer og oplevelser i området, som har været med til at skabe hendes politiske holdninger ift. Israel og de palæstinensiske områder.

I 2015 grundlagde Sarah Arnd Linder "Political is Personal - PiP" - et projekt, baseret på interviews med israelske og palæstinensiske kvinder, der frit fortæller, hvorledes konflikten har påvirket deres hverdag.

Sarah har afholdt adskillige foredrag om PiP, primært i Danmark, men også i Frankrig, Finland, Israel og ved EU-Parlamentet i Bryssel.

Sarah Arnd Linder er 36 år, dansk jøde bosat i Israel på 15. år, hvor hun har taget det meste af sin uddannelse - Bachelor i Conflict Resolution and International Affairs fra Interdisciplinary Center Herzliya og en Masters i Mellemøsthistorie fra Tel Aviv Universitet, Israel.

Læs mere om Peace Direct - Sarah Arnd Linder og Political is Personal (PiP)/ Israel + Palestine.

I forbindelse med dette foredrag afholdes der et israelsk marked kl. 18.00-19.00 og i pausen - læs mere.

2. 400-års dansk-jødisk historie. AFLYST PGA. SYGDOM
Signe Bergman Larsen, museumsinspektør v/ Signe Bergman Larsen, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum.
Onsdag, d. 5. oktober 2022 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

I sommeren 2022 slog Dansk Jødisk Museum dørene op efter halvandet års ombygning. Et nyt indgangsparti tegnet af den verdenskendte arkitekt Daniel Libeskind har rejst sig fra forpladsen og inde på museet har nye udstillinger taget form. Det nye indgangsparti og de nye udstillinger udgør et vigtigt led i Dansk Jødisk Museums relancering og målsætning om at være et mere åbent og aktivt museum.

Museumsinspektør ved Dansk Jødisk Museum Signe Bergman Larsen vil fortælle om arbejdet med den nye udstilling Porten til Danmark - Jødisk liv i Danmark i 1700-tallet, der er blevet til i samarbejdet med Moesgaards Museums Arkitekttegnestue. Udstillingen udgør første led i arbejdet med en ny fast udstilling om 400 års dansk jødisk historie i Danmark og Signe Bergman Larsen vil fortælle om nogle af de formidlingsgreb, der er valgt og hvilke emner, der er lagt vægt på. Samtidig vil Signe Bergman Larsen give et indgående indblik i planerne for den nye permanente udstilling, hvor dansk jødisk liv i 1600-tallet, 1800-tallet og 1900-tallet behandles.

Signe Bergman Larsen er museumsinspektør på Dansk Jødisk Museum og uddannet historiker fra Københavns Universitet. Signe har bl.a. været med til at producere udstillingerne HJEM - en særudstilling om eftervirkningerne ved krig og forfølgelse (2013), Porten til Danmark - Jødisk Liv i Danmark i 1700-tallet (2022), Flugt og forfølgelse i det 20. århundrede (2022).

Dansk Jødisk Museum er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet blev indviet den 8. juni 2004 og blev statsanerkendt i 2011. Museet har ca. 30 medarbejdere fordelt på fastansatte, projektansatte, frivillige og studenter.

Dansk Jødisk Museum skal gennem indsamling, registrering, forskning, bevaring og formidling virke for sikringen af Danmarks jødiske kulturarv. Museet belyser bl.a. diversitet, identitetsspørgsmål, integration og forholdet mellem den dansk jødiske minoritet og det omgivende danske samfund.

Dansk Jødisk Museum samarbejder nationalt og internationalt. Museet er bl.a. medlem af Organisationen Danske Museer og af Association of European Jewish Museums.

Læs mere om Dansk Jødisk Museum og Dansk Jødisk Museum (Facebook).

3. 75-året for FNs delingsplan - November 1947 - November 2022.
Otto Rühl, formand for Dansk-Israelsk Selskab (DIS) v/ Otto Rühl, formand for Dansk-Israelsk Selskab (DIS), København.
Onsdag, d. 2. november 2022 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

Den 29. november 1947 vedtog FNs generalforsamling et forslag om at dele det britiske mandatområde Palæstina i tre dele - en jødisk, en arabisk og en international zone omkring Jerusalem.

Historikeren Otto Rühl vil denne aften fortælle om baggrunden for delingsplanen og hvordan den året efter førte til oprettelsen af staten Israel - og også hvordan den stadig har stor betydning - som vi så i foråret under Joe Bidens besøg.

Og hvorfor ligger f.eks. den danske ambassade i Tel Aviv, ikke i Jerusalem?

Otto Rühl, der er cand. mag. i historie og kristendomskundskab fra Københavns Universitet, har siden 1979 undervist på Helsingør Gymnasium men er nu gået på pension. Han har gennem snart 25 år udvekslet gymnasieelever mellem Danmark og Israel og har desuden siden 1999 været formand for Dansk-Israelsk Selskab (DIS).

4. Vinsmagning med israelsk vin.
Nurith Miryam Lumer-Klabbers, kunstner Ellen Hessellund Mikkelsen, Ordet & Israel
vin&træ - forhandler af israelske vine
v/ Rolf W. Jørgensen fra vin&træ, Ellen Hessellund Mikkelsen, Ordet & Israel og Nurith Miryam Lumer-Klabbers, kunstner.
Onsdag, d. 7. december 2022 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

Vi forventer at det bliver en festlig aften med vinsmagning med udvalgte israelske vine fra Golan-højderne og vi skal høre om sammenhængen mellem jødedom og kristendom samt om Hannukah.

Bemærk: Forhåndstilmelding for deltagelse denne aften er nødvendig af praktiske grunde. Skriv til DIF med antal personer - e-mail: dif_webmaster@yahoo.dk .

Rolf W. Jørgensen fra vin&træ i Aalborg præsenterer udvalgte israelske vine fra Israels bedste vinområde i Golan-højderne. Rolf fortæller også lidt om Israels vinproduktion, der ikke alene har gennemgået en regulær revolution de sidste årtier - men netop i disse år foregår der også nyskabende ting på området. Der vil være mulighed for at smage på vinene, spørge om dem og vinproducenten og efterfølgende købe en flaske eller to.

Golan Heights Winery blev grundlagt i 1983 i et samarbejde mellem fire kibbutzer og fire moshaver, og er i dag Israels førende vineri, der har sat nye standarder for vin fra Det Hellige Land, hvor der har været dyrket vin i årtusinder. Vingården ligger i byen Katzrin højt mod nord i Golanhøjderne i Israel. Vine fra Golan Heights Winery har gennem tiderne opnået mange flotte priser og de har ikke alene formet israelernes forståelse for god vin gennem de sidste tre årtier, men i høj grad også formået at placere sig på verdenskortet for vine af høj kvalitet.

Rolf W. Jørgensen fra vin&træ forhandler israelske vine fra Golan Heights Winery, Flam, Galil Mountain og Tzora.

Der er mulighed for at købe israelsk vin efter vinsmagningen - MobilePay eller kontant.

Vinen kan også forudbestilles til levering ved DIF-arrangementet - gå ind på www.vintræ.dk - bestil de ønskede vine, og sæt x ved "Afhentning i Aalborg" ifm. betaling. I kommentarfeltet skal der stå DIF7DEC. På denne måde sparer du udgiften til fragt. Sidste frist for forudbestilling er søndag den 4. december. Hvis vinen ikke afhentes som aftalt ved arrangementet, skal der betales for fragt efterfølgende.

Læs mere om vin&træ og Golan Heights Winery.

Ellen Hessellund fra "Ordet og Israel" giver et oplæg om den dybe sammenhæng mellem jødedom og kristendom - set med en kristens øjne. De kristne højtider, påske og pinse, har jødiske rødder, men hvad med julen? Hvorfor er den så vigtig for de kristne, og hænger den også sammen med de jødiske højtider?

Læs mere om Ordet & Israel.

Nurith Miryam Lumer-Klabbers, kunstner, fortæller om Hannukah.

Læs mere om Nurith Miryam Lumer-Klabbers og Nurith Miryam Lumer-Klabbers (Facebook).

5. AFLYST.
v/ xxx........
Onsdag, d. 18. januar 2023 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

6. Kan man ændre på folks holdninger og fordomme til Israel?
Max Meyer, formand for Dansk Zionistforbund (DZF) v/ Max Meyer, formand for Dansk Zionistforbund (DZF), København.
Onsdag, d. 1. februar 2023 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

Kan man ændre på folks holdninger og fordomme til Israel og hvad kan du selv gøre for Israel?

Max Meyer vil fortælle om nogle af de rejser han har foretaget til Israel med deltagelse af repræsentanter fra danske fagforeninger, forretningsudvalget i DSU samt socialdemokratiske og borgerlige ungdomspolitikere, og hvordan det har været med til at påvirke deres syn/holdninger og fordomme om Israel.

Max Meyer har i mere end 23 år været en del af fagforeningen Blik- og Rørarbejderforbundet, herunder næsten 17 år som formand, indtil oktober 2018.

Desuden er Max Meyer formand for Dansk Zionistforbund (DZF) og har været det siden 2005.

Læs mere om Dansk Zionistforbund (DZF).

7. Venstrefløjens holdninger til Israel.
Lars Aslan Rasmussen, politisk ordfører for Socialdemokraterne v/ Lars Aslan Rasmussen, medlem af Folketinget for Socialdemokratiet (2016-2022).
Onsdag, d. 1. marts 2023 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

Hvordan vil Danmarks forhold være til Israel med en ny regering i både Danmark og Israel? Og hvilke synspunkter omkring Israel/Palæstina konflikten præger den politiske dagsorden på centrum-venstrefløjen i Danmark? Bliver antisemitismen taget alvorligt af de danske politikere? Hvor stærkt står islamismen herhjemme?

Disse og andre emner vil Lars Aslan Rasmussen tage op samt fortælle lidt om hans personlige oplevelser omkring holdningen til Israel.

Lars Aslan Rasmussen har en dansk/kurdisk baggrund, er uddannet som speciallærer, tidl. medlem af Københavns Borgerrepræsentation i perioden 2006-2016 og fra 2016-2022 medlem af Folketinget for Socialdemokratiet.

Læs mere om Lars Aslan Rasmussen (Facebook) og Lars Aslan Rasmussen (Wikipedia).

8. 400 året for jøder i Danmark.
Sara Fredfeldt Stadager, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum v/ Sara Fredfeldt Stadager, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum.
Onsdag, d. 12. april 2023 kl. 19.00.
Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C.

I 1622 inviterede Christian d. 4. jøder til at tage ophold i Danmark og det var begyndelsen til en fælles dansk-jødisk historie. I anledning af 400-året for ankomsten af jøder til Danmark fortæller Sara Fredfeldt Stadager om magt, religion, integration, krig og fred samt antisemitisme og tolerance. Dansk-jødisk historie udgør et spændende og aktuelt, men også noget overset kapitel af Danmarkshistorien.

De fire århundreder er fordelt på henholdsvis ankomsten i 1600-tallet, konsolideringen i 1700-tallet, den såkaldte guldalder i 1800-tallet og endelig det 20. århundredes ind- og udvandring, flugt og forfølgelse fra slutningen af 1800-tallet indtil attentatet i Krystalgade i 2015.

Sara Fredfeldt Stadager er mag. art. i religionsvidenskab fra Københavns Universitet og museumsinspektør på Dansk Jødisk Museum og har arbejdet på institutionen siden 2012. Stadager har arbejdet redaktionelt på en række af museets udgivelser og er medforfatter på museets udstillingskatalog HJEM fra 2020. Derudover har hun været med producent på Dansk Jødisk Museums nye udstillinger: "Porten til Danmark" og "Flugt og Forfølgelse i det 20. århundrede" som begge åbnede i 2022.

Dansk Jødisk Museum er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet blev indviet den 8. juni 2004 og blev statsanerkendt i 2011. Museet har ca. 30 medarbejdere fordelt på fastansatte, projektansatte, frivillige og studenter.

Dansk Jødisk Museum skal gennem indsamling, registrering, forskning, bevaring og formidling virke for sikringen af Danmarks jødiske kulturarv. Museet belyser bl.a. diversitet, identitetsspørgsmål, integration og forholdet mellem den dansk jødiske minoritet og det omgivende danske samfund.

Dansk Jødisk Museum samarbejder nationalt og internationalt. Museet er bl.a. medlem af Organisationen Danske Museer og af Association of European Jewish Museums.

Læs mere om Dansk Jødisk Museum, Dansk Jødisk Museum (Facebook) og de danske jøders historie.


Ret til ændringer forbeholdes.

Foredragene og vinsmagningen afholdes på onsdage i Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, 8000 Aarhus C. undtagen foredraget tirsdag d. 6. september.

DIF afholder hvert år et eller flere ekstra foredrag.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen DIF's aktiviteter


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 4.3.2023