DIF's tidligere aktiviteter og arrangementer (arkiv)Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus har andre arrangementer og foredrag end foredragsrækken. Herunder ses mange af de arrangementer, som Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus har arrangeret, medvirket i eller støttet på forskellig vis i de senere år. Rundvisning på ARoS og installation (29. oktober 2023).
Dansk-Israelsk Forening (DIF) inviterede medlemmerne til en rundvisning på ARoS med speciel fokus på installationen: Susan Philipsz - Study for Strings Sokol Terezín. I Study for Strings Sokol Terezín af den skotske kunstner Susan Philipsz bliver publikum præsenteret for en intim lyd- og videoinstallation, der tager beskueren med tilbage til fortidens grusomheder under Anden Verdenskrig. Lydsiden består af to isolerede instrumenter - en cello og en bratsch - der akkompagneres af to skærme, som viser subtile optagelser fra koncentrationslejren Theresienstadts gange, som de ser ud i dag. Theresienstadt eller Terezín er navnet på en garnisonsby og et fort i Tjekkiet, som under 2. verdenskrig blev anvendt som en tysk koncentrationslejr. Theresienstadt ligger 62 km nord for Prag ved floderne Elben og Eger.
RUNDVISNING PÅ ARoS
En guide fra ARoS forklarer om udstillingen, kunstneren og ideen bag. Der er rig mulighed for at dele undren og stille spørgsmål undervejs.
ARoS - Aarhus Kunstmuseum Læs mere om ARoS - Aarhus Kunstmuseum og installationen. Rami Barber og Ensemble Soularon (kammerkor)(30. april 2023).
Søndag eftermiddag d. 30. april 2023 kom Rami Barber og Ensemble Soularon (kammerkor fra Israel) til Århus. Soularon er grundlagt i 2019 af ægteparret Irit og Rami Barber, der også dirigerer de 15 sangere. Det blandede kammerkor kommer fra hele Israel i mødet omkring den fælles kærlighed til israelsk, jødisk og hebræisk folkemusik og sangene hentes fra det traditionelle repertoire fra de sidste tre århundreder. Jødisk musik fra Yemen, Frankrig, Italien, Sibirien og Israel. Koncerten i Århus er en del af en korrejse til Danmark og Tyskland, hvor de også kommer til til Frøstrup, Broby, Flensborg, Frederiksstad og flere andre steder. Mødet med lokale sangere og musikere er netop en vigtig del af Soularons sigte med at tage på rejse - musikkens sprog er det perfekte sprog at tale sammen og mødes omkring. Gratis adgang. Køb af kaffe, te, kage mm. Lidt mere om Rami Barber og Ensemble Soularon:
Ensemble Soularon Israel (Facebook)
v/ Rami Barber og Ensemble Soularon (kammerkor), Israel. At være jøde i Danmark (opfølgning)(19. september 2022).
Hvad er jødisk identitet anno 2022? Hvordan er jødisk identitet under pres? Og hvilken ansigt har antisemitismen i dag? Sanne Cigale Benmouyal holdt i april 2019 et foredrag om at være jøde i Danmark, hendes personlige oplevelser og om antisemitisme. Dette foredrag er en opfølgning om hvordan det er gået siden dengang.
v/ Sanne Cigale Benmouyal, København. Israelsk marked (6. september 2022).
David M. Gerschwald afholder israelsk marked, hvor der er mulighed for at købe koshervarer (inkl. vin) fra Israel. Det israelske marked afholdes i forbindelse med DIF's foredrag d. 6. september 2022 (læs mere).
v/ David M. Gerschwald, København. 40 år med kosher forsyning i Danmark (3. december 2019)
David M. Gerschwald kommer og fortæller om forskellige oplevelser gennem et langt liv med kosher som hovederhverv. Som trykt kilde kan nævnes Gyldendals bog med titlen Bombeterror i København, Trusler og terror 1968-1990 af Bent Blüdnikow, historiker og journalist i Det Berlingske Hus. David vil give et billede af sin slægts historie i Danmark, som optakt til hans egentlige kosher fortælling. Aftenen bringer desuden mulighed for at købe forskellige kosher varer fra Israel og andre ting af jødisk interesse. Der vil være smagsprøver på selve aftenen. Læs mere: Min egen kosherost (artikel) og Om David M. Gerschwald.
v/ David M. Gerschwald, København. Keren Hayesod og The Dead Sea Revival Project (23. oktober 2019)Noam Bedein fra Israel fortalte om foreningen Keren Hayesod, der i Danmark er kendt under navnet Den Danske Israelindsamling (DDI). Det er en verdensomspændende organisation, som er bindeled mellem Israel og alverdens jøder samt venner af Israel. Han fortalte også om The Dead Sea Revival Project (DSRP), der er en aktiv NGO miljøorganisation for redning og genskabelse af Det Døde Hav. Der er fokus på uddannelse og formidling omkring vandproblemer i Israel og omverden. Noam Bedein viste en række korte videoer om de to emner. Noam Bedein er repræsentant for Israel i de skandinaviske lande og han har tidligere besøgt Århus i juli 2016 (se herunder), hvor han talte om "Fra raketter til regnbuer" (From Rockets to Rainbows): Fokus på Sderot.
Keren Hayesod og The Dead Sea Revival Project. "From Peace Instrument to Sustaining Hostility" (Fra fredsinstrument til opretholdelse af fjendtlighed)(10. marts 2019)
MIFF Danmark og Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Aarhus inviterer til foredrag "From Peace Instrument to Sustaining Hostility" med Shaun Sacks, NGO-Monitor. Shaun Sacks fra NGO Monitor, vil sætte spørgsmålet om støtte til israelske og palæstinensiske ikke-statslige organisationer (NGO'er) i et større perspektiv, som startede med Oslo fredsprocessen i 1993. From Peace Instrument to Sustaining Hostility: The Oslo Peace Process has indeed led to the emergence and strengthening of a number of Israeli and Palestinian civil society organizations. However, our analyses suggest strongly that many of them are playing a destructive role. The talk will touch on the following points:
Fra fredsinstrument til opretholdelse af fjendtlighed: Oslo fredsprocessen har med sikkerhed medført fremkomsten og styrkelsen af en del israelske og palæstinensiske civile samfundsorganisationer, men vores analyse tyder stærkt på, at mange af dem spiller en negativ rolle. Foredraget vil komme ind på følgende punkter:
Foredraget er på engelsk og der vil være simultan tolk på. Mødet bliver optaget på video, dog således at deltagernes ansigter ikke kommer med. Videoen bliver opslået på YouTube. Om NGO Monitor (NGOM): NGO Monitor er en israelsk forskningsinstitution, der undersøger den rolle, som humanitære og ikke-statslige organisationer spiller i konflikten mellem israelere og palæstinensere - en vagthund. NGOMs rapporter er udførligt dokumenterede og fuldt søgebare på hjemmesiden NGO Monitor. NGOM er helt uafhængig af den israelske regering; den eneste forbindelse til det israelske politiske system er, at samme system ofte anvender resultaterne fra NGOM - ligesom parlamenter i adskillige vestlige lande bruger dem i bl.a. i høringer. NGOM har "ECOSOC" status i FN, således at organisationen må deltage i relevante FN-møder og -aktiviteter. Fordi NGOM ofte udfordrer magtfulde organisationer, som påstår at arbejde med menneskerettigheder, og som i stedet eller ved siden af bruger betragtelige ressourcer på at dæmonisere og delegitimere Israel, bliver NGOM ofte angrebet og beskyldt for uredelighed og det, der er værre. Man er nødt til at studere materialet og selv vurdere, om beskyldningerne holder vand. Praktiske forhold: Søndag den 10. marts 2019 kl. 14.00-16.00 i Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C. Stiften Loungen ligger i bygningen overfor Café Nicolai (adgang enten via porten i Frederiksgade 78 eller gården i Vester Allé 8). Tilmelding er ikke nødvendig, men der skal betales entré. Dette er et "ekstra foredrag" i DIF regi, i samarbejde med MIFF Danmark. Entréen koster 50 kroner, uanset om man har et abonnement til den almindelige DIF foredragsrække for 2018-2019. Der er mulighed for venskabelig debat og socialt samvær. Dansk-Israelsk Forening (DIF) serverer kaffe, te og kage (gratis). Til mødet vil der være lidt materiale om DIF og om MIFF - og om hvordan man kan melde sig ind til den ene eller den anden forening - eller gerne begge! Shaun Sacks har flere præsentationer på Sjælland i tidsrummet 11.-14. marts 2019 - se https://miff.dk/begivenheder.
"From Peace Instrument to Sustaining Hostility" (Fra fredsinstrument til opretholdelse af fjendtlighed). Omskærelse & åndsfrihed (26. oktober 2017)
Mød Overrabbiner Jair Melchior, Det Jødiske Samfund i Danmark (tidl. MT), der taler om omskærelse og åndsfrihed torsdag d. 26. oktober 2017 kl. 19.00 i Århus. Han fortæller om hvad omskærelse er, dets betydning i den jødiske religion og om jøders ret til at praktisere omskærelse i det danske samfund.
Program: Tre korte oplæg med konkrete bud på, hvad vi kan gøre for at fastholde jøders - og andres - ret at praktisere omskærelse i vores danske samfund. Desuden om den offentlige debat, saglig oplysning om hvad omskærelse er, og en udfordring af hvad vi egentligt mener når vi taler om religionsfrihed.
Omskærelse & åndsfrihed. "Fra raketter til regnbuer" (From Rockets to Rainbows): Fokus på Sderot - Multimedie præsentation (5. juli 2016)Noam Bedein er fotojournalist og aktivist. Kom med på en rejse med ham - fra den konstante raketregn i Sderot og det vestlige Negev - til den judeanske ørkens overvældende skønhed - og tilbage. Hør - og se - en historie om israelsk lidelse, robusthed og håb, fortalt af manden, som etablerede Sderot Media Center for næsten 10 år siden - og som har præsenterede sine fortællinger for tusindvis af mennesker inden for Israel og i udlandet. Sammen med Dina Grossman vil Noam også sige lidt om Chabad Danmarks arbejde for og med børn fra Sderot. Præsentationen afholdes tirsdag den 5. juli 2016, kl. 19.00 i Café Nicolai, Vester Allé 8 i Aarhus. Vi åbner dørene kl. 18.00. Præsentationen er på engelsk, men der vil være mulighed for lidt supplerende dansk forklaring. Selv hvis du ikke forstår hvert eneste ord vil du helt sikkert få meget ud af videoklippene og fotografierne. De fleste korte videoer har norske undertekster, da Noam har besøgt Norge flere gange - og i Norge er der mindst 10 gange så mange aktive Israel-støttere, som der er i Danmark. DIF og andre bidragsydere kunne godt bruge lidt hjælp til at dække omkostningerne ved at bringe nogen til Danmark fra Israel. Derfor vil der være mulighed for (men ingen pligt til) at give en donation efter præsentationen - og mulighed for at købe fotobøger og plakater fra Jerusalem Discovery, en oplysningsorganisation. I Israel tilbyder Jerusalem Discovery multi-medie præsentationer, bl.a. ved hotellerne (http://jerusalem-discovery.com/package/photography-show) - samt dagture, mættet af historisk, socialt og politisk indhold. Har du brug for flere oplysninger, kontakt da arrangøren Dina Grossman (Dansk Zionist Forbund, Dansk-Israelsk Selskab, Dansk-Israelsk Forening, Netværket Sammen om Israel), diankj@gmail.com.
"Fra raketter til regnbuer" - (From Rockets to Rainbows): Fokus på Sderot - Multimedie præsentation. Israels ambassadør Barukh Binah i Århus (23. februar 2016)Israels ambassadør i Danmark, Barukh Binah, var på besøg i Århus, hvor han holdt et foredrag om den aktuelle situation i Israel og Mellemøsten. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Det Arabiske Forår og situationen i de arabiske lande (3. juni 2015)
Naser Khader fortalte om det arabiske forår, situationen i de arabiske lande og sin egen baggrund. Desuden kom han ind på, hvordan det påvirker Israel. Naser Khader, M.A. i teologi og Senior Fellow ved Hudson Instituttet i Washington, mellemøstekspert, samfundsdebattør, foredragsholder og forfatter med palæstinensisk/syrisk baggrund. Han er uddannet cand. polit. og har arbejdet i en årrække som tolk og konsulent. Naser Khader har i mange år været en markant skikkelse i dansk politik, senest som folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti. Naser Khader var en af de mest centrale aktører i forbindelse med Muhammed-konflikten, og i forreste række i kampen for ytringsfriheden. Naser Khader har modtaget en lang række priser bl.a. Heibergprisen, Modersmål-Prisen og Jyllandsposten Ytringsfrihedspris. Han har skrevet en række bøger om sit liv i Danmark og den arabiske kultur. Senest har Naser Khader bl.a. medvirket i et DR program "Den Sidste Jøde i Kairo". Læs mere om Naser Khader: www.khader.dk
Det Arabiske Forår og situationen i de arabiske lande. Jødisk identitet, Israel og konflikten (27. april 2015)
Anya Raben Schwartzberg fortæller: "Efter at have haft nogle antisemitiske konfrontationer, blev det tydeligt for mig, at grænserne var blevet overskredet og, at vi i dag står overfor en situation, som kræver en konsekvent definition. Dette gjorde, at jeg blev en meget aktiv debattør, samt skribent. Debatten og tilgangen til konflikten mellem Staten Israel og palæstinenserne trænger på alle måder til at bevæge sig ind i det 21. århundrede. Tiden er moden til at gøre op med vanetænkning og gentagelses retorik vedr. konflikten. Barren skal sættes højere, og vi skal oplyse og debattere på et meget mere visionært niveau." For at forstå hvor vi er i dag, må vi se på nogle åbenlyse forskelle mellem Staten og Europa - udviklingen mellem Europa og Staten er kontroversiel og sætter dybe spor. Hvor er Israel i dag i det forhold? Og kan Israel genskabe sig selv, finde sin egen værdighed, fællesånd og tabte narrativ, som i dag bliver defineret af den palæstinensiske sag. Anya Raben Schwartzberg er digter, samfundsdebattør og tidligere bestyrelsesmedlem i Dansk-Israelsk Selskab (DIS). Læs mere om Anya Raben Schwartzberg (Facebook).
Jødisk identitet, Israel og konflikten. Danmark, Israel og Mellemøsten (23. marts 2015)
Hvad er fremtiden for Mellemøsten? Og hvad skal der i 2015 ske i forhold til Israel og Palæstina? Venstres forsvarspolitiske ordfører Troels Lund Poulsen gav sit bud på dette. Læs mere om Troels Lund Poulsen.
Danmark, Israel og Mellemøsten. Israels ambassadør Barukh Binah i Århus (19. februar 2014)Israels nye ambassadør i Danmark, Barukh Binah, var på hans første officielle besøg i Århus. Her holdt han et foredrag med titlen 'Israel in the Middle East'. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Et effektivt forsvar for Israel er et effektivt angreb (21. november 2013)Foredragsholderen talte bl.a. om de udfordringer, som Israel står overfor i de danske og internationale medier, om hvorfor Israel står så dårligt, og er ved at tabe mediekrigen, og hvad der - i hans øjne - er den eneste måde at vende udviklingen på. Derudover berørte han også emner som Iran, fredsprocessen og Israels forhold til EU og USA. Foredragsholderen bor i Jerusalem, hvorfra han skriver som korrespondent for en dansk avis. Her leverer han artikler og analyser, med baggrund i det netværk han har af israelske og danske embedsmænd, diplomater og politikere.
Et effektivt forsvar for Israel er et effektivt angreb. Israels ambassadør Arthur Avnon i Århus (28. november 2012)Den israelske ambassadør i Danmark, Arthur Avnon, besøgte Århus, hvor han fortalte om den aktuelle situation i Israel og Mellemøsten, forholdet til Syrien, situationen i Gaza og det kommende israelske valg. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Israels ambassadør Arthur Avnon i Århus (6. april 2011)Den israelske ambassadør i Danmark, Arthur Avnon, besøgte Århus, hvor han fortalte om den aktuelle situation i Israel og Mellemøsten samt om hans tid i Danmark. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Israel - fra fascination til nødvendighed (5. januar 2011)Lars Bastrup Jørgensen fortalte om hans personlige forhold til Israel set ud fra en kristen synsvinkel. Han er tidligere dansk professionel fodboldspiller og har spillet på landsholdet.
Israel - fra fascination til nødvendighed. The Universal Lessons of the Holocaust (26. august 2009)Director, Ph.D. Susanne Kokkonen fra Yad Vashem i Israel fortalte om Holocaust, Yad Vashem, antisemitisme og hvordan man kan forebygge antisemitisme. Yad Vashem er mere end et Holocaustmuseum. Det er et verdenscentrum for dokumentation, research, uddannelse og mindehøjtideligheder omkring Holocaust. Dr. Susanna Kokkonen har siden april 2008 været leder for "The Christian Friends of Yad Vashem". Tidligere har hun været den politiske leder for forskellige kristne pro-israelske grupper i Europaparlamentet i Bruxelles og kulturattaché på den finske ambassade i Israel. Sideløbende hermed skriver hun artikler til aviser og tidsskrifter og holder foredrag om Mellemøsten, Israel og forholdet mellem EU og Israel. I 2004 modtog hun sin Ph.D. i Holocauststudier fra "Hebrew University of Jerusalem", hvor emnet var: Jødiske flygtninge efter krigen i Italien 1945-1951. Læs mere om Yad Vashem. OBS: Foredraget med Susanne Kokkonen foregik på engelsk med tolkning til dansk.
The Universal Lessons of the Holocaust. Efter foredraget spillede den russisk fødte violinvirtuos Oleg Popov flere stykker med en hyldest til naturen, Jerusalem og Det Hellige Land. Han har tidligere spillet i det sovjetiske symfoniorkester. Israels ambassadør Arthur Avnon i Århus (8. december 2008)Israels nye ambassadør i Danmark, Arthur Avnon, var på hans første officielle besøg i Århus. I den anledning blev der afholdt et foredrag, hvor han talte om Israel og Europa og hans første tid i landet. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. LIFE IS LIKE A GLASS OF TEA (21. februar 2008)'LIFE IS LIKE A GLASS OF TEA' var et foredrag om jødisk humor: A close look at classic Jewish jokes and at the very different ways in which their meanings can be understood. Examples will include scenes from films and TV series. Ways in which jokes have evolved over time will also be looked at, and special attention will be given to representations of the Jewish mother. Some common misconceptions about Jewish humor will also be discussed. OBS: Foredraget med Richard Raskin foregik på engelsk. Læs mere om Richard Raskin (CV).
LIFE IS LIKE A GLASS OF TEA. Abraham Cahans roman David Levinskys Nye verden (21. november 2006)Oversætter cand.mag. Susanne Bernstein holdt et foredrag om Abraham Cahans roman David Levinskys Nye verden, den første store jødiske roman i amerikansk litteratur, der nu for første gang udkommer på dansk i Susanne Bernsteins oversættelse på Forlaget Proskrift. Susanne Bernstein fortalte dels om hendes baggrund og oversættelsesarbejdet, dels om Abraham Cahan og hans tid. Desuden fortalte hun om romanens indhold, hvorefter der var mulighed for spørgsmål. I forbindelse med arrangementet var der mulighed for at købe bogen David Levinskys Nye Verden til særpris kr. 199,-. Læs mere om Abraham Cahan, hans roman David Levinskys Nye verden og uddrag af Samuel Rachlins introduktion til bogen.
Abraham Cahans roman David Levinskys Nye verden. Vinsmagning (3. maj 2006)Dansk-Israelsk Forening (DIF) inviterede til vinsmagning onsdag d. 3. maj 2006 kl. 19.00 i Århus. Barry Saslove fra Saslove Winery i Israel og Eik Alrø fra DeLinn Wine fortalte om vindyrkningen i Israel. I løbet af aftnen blev der smagt på 6-7 vine fra Saslove Winery mens Barry Saslove fortalte om vinene, deres smag og karakteristika samt hans egen vinproduktion.
Vinsmagning. DeLinn Wine DeLinn Wine foretager import af udvalgte kvalitetsvine fra Israel, som ellers kun eksporteres til meget få lande, da produktionen er relativt lille. De importerer kun de bedste vine, dvs. vine med en usædvanlig fylde og kvalitet, der skyldes de i Israel helt optimale klimatiske og jordbundsmæssige forhold til dyrkning af druer, og de store investeringer der er foretaget i moderne udstyr gennem de sidste 10-15 år. DeLinn Wine samarbejder direkte med udvalgte israelske vinproducenter, der hver især har deres særkende og deres meninger og metoder til at fremelske netop deres vin. De samarbejder i dag med bl.a. Saslove, Flam og Margalit wineries, som er udvalgt gennem et utal af vinsmagninger og besøg. Læs mere: DeLinn Wine Saslove Winery - Vinbiografi Barry Saslove er født i Otova i Canada i 1946. Han kom til Israel som volontør i 1967 og begyndte nogle år senere at bygge sit hus der. I 1991 startede Barry Saslove sin karriere som vinproducent og vindrueavler. Efter kort tid blev han en af Israels førende vineksperter. Mange af de nyere vinproducenter i Israel har startet deres levebrød ved et af Sasloves kurser. I de seneste 20 år har Saslove beskæftiget sig med vinsamling og studier af vinproduktion i USA. Han har løbende afholdt vinkurser for kendere og for folk i hele verden med interesse for etablering af nye wineries. I 1993 startede Barry Saslove sin egen produktion af vin og han byggede i den forbindelse sit eget tapperi i Kibutz Eyal midt i Israel. Dette winery havde fra starten alene det formål at producere vin i meget høj kvalitet. Alle vinene er kendetegnet ved en helt særlig smagsrigdom og elegance. Saslove dyrker sine vindruer (Merlot og Cabernet Sauvignon) i Kadita i Nord Galilæa i 800 meters højde, som er en meget gammel og berømt vindrueplantage baseret på bazaltjord. Det kolde men solrige bjergklima sikrer druerne en ideel vækst. Vindruerne bliver håndplukket og lagt forsigtigt i plastikkasser, hvorefter de med kølevogn bliver transporteret til det lille winery i kibbutz Eyal. Druerne er organisk dyrkede, og de fleste næringsstoffer kommer fra kompost for at undgå unaturlige stoffer i vindruernes vækst. Læs mere: Saslove Winery Israels ambassadør David Walzer i Århus (13. marts 2006)Den israelske ambassadør, David Walzer, var på besøg i Århus, hvor han fortalte om sin første tid i Danmark og aktuelle emner for en fyldt sal. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Israel set med kristne øjne (28. april 2005)Jan Frost er formand for den kristne bevægelse Ordet og Israel. Gennem mange år har Ordet og Israel støttet Israel - både økonomisk og ved udsendelse af medarbejdere til socialt arbejde. Jan Frost beskriver sig selv som en kristen zionist der tror, at oprettelsen af den jødiske stat Israel er en opfyldelse af bibelske profetier. Hermed tilhører han den gruppe af kristne i Danmark der - i modsætning til mange andre ledende kirkefolk - taler Israels sag. Jan Frost vil gennem dette foredrag bl.a. forklare, hvorfor der blandt kristne er så mange forskellige syn på Israel, hvordan han forstår den aktuelle situation, - og hvad vi kan forvente i fremtiden.
Israel set med kristne øjne. Læs mere om Ordet og Israel: www.ordetogisrael.dk The Tel Aviv Trio - Tribute to the Danes (oktober 2004)Til minde om redningen af de danske jøder i 1943 havde Tel Aviv Trioen fra Israel komponeret et musikstykke "Tribute to the Danes - My Beloved Is Write And Red", som blev opført under koncerter i hele landet d. 10. - 28. oktober 2004. I Århus gav Tel Aviv Trioen koncert i Musikhuset mandag d. 11. oktober 2004. Ida Nudel og "Mother to Mother" (8. september 2004)Onsdag d. 8. september 2004 kom Ida Nudel til Århus og fortalte om "Mother to Mother" og hendes liv i Sovjetunionen og Israel. Ida Nudels historie er dramatisk. Livet i det totalitære Sovjetunionen var ikke let for nogen jøde, og heller ikke for Ida Nudel, som havde mistet det meste af sin familie i nazisternes Holocaust, og hvis far var død i kamp for den røde hær. I sin selvbiografiske bog "En hånd i mørket" giver hun en gribende skildring af sit liv i Sovjetunionen på sammenbruddets rand med den der herskende antisemitiske brutalitet, som få andre har turdet beskrive. Det var først i 1971, da hun var 40 år gammel, at hun begyndte at drømme om at immigrere til Israel. Gennem 16 år risikerede hun sit liv for at hjælpe hundreder af fængslede sovjetiske jøder med at immigrere til Israel. Ida Nudel er en kvinde med et sjældent mod og en sjælden medfølelse, og hendes liv er en utrolig men virkelig historie om en kvindes udholdenhed i kampen mod uretfærdighed og ondskab og om åndens og håbets triumf. Efter hjemkomsten til Israel har Ida Nudel været aktiv i det frivillige hjælpearbejde blandt russiske immigranter. Hun har stiftet hjælpeorganisationen "Mother to Mother" og har siden 1995 haft et tæt samarbejde med den danske hjælpeorganisation Immigranthjælpen, der hjælper jødiske immigranter til en fremtid i Israel. Immigranthjælpen og "Mother to Mother" er begge nonprofit organisationer. "Mother to Mother" blev dannet for at hjælpe enlige forældre med børn og unge, som i stort antal er immigreret til Israel fra Rusland. Udover vanskelighederne med at etablere sig i et nyt land, bærer disse mødre eller fædre også byrden af at være eneforsørgere og have ansvaret for børnene.
Ida Nudel og "Mother to Mother". Læs mere om Ida Nudel og Immigranthjælpen. Chargé d'affaires Ephraim Ben-Matityahu i Århus (22. juni 2004)Den fungerende israelske ambassadør, chargé d'affaires Ephraim Ben-Matityahu, var på et sidste besøg i Århus d. 22. juni 2004 før han tog tilbage til Israel. Han fortalte om hans tid i Danmark. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Læs kronik: En fjendtligtsindet nødhjælpsorganisation. Chargé d'affaires Ephraim Ben-Matityahu i Århus (30. marts 2004)Den fungerende israelske ambassadør, chargé d'affaires Ephraim Ben-Matityahu, var på besøg i Århus d. 30. marts 2004 inviteret af DIF. Han talte om den aktuelle situation i Israel og hans tid i Danmark for en fyldt sal. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Film: 60 års dagen for jødernes flugt til Sverige (11. december 2003)I anledning af 60 års dagen for de danske jøders flugt til Sverige, viste Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus en dokumentarisk videofilm (1½ time). Filmen starter med et klip fra Tyskland med Hitlers propaganda mod jøderne, der er bl.a. indlæg med afdøde overrabbiner Marcus Melchior, hans søn tidl. overrabbiner Bent Melchior, som sammen med andre fortæller om flugten og det der ledte frem til den, der fortælles om fiskerne, som sejlede dem over samt om de jøder som blev fanget på kirkeloftet i Gilleleje. Filmen slutter med et stykke musik spillet af et orkester, hvor alle musikerne er jøder.
Film: 60 års dagen for jødernes flugt til Sverige. Den jiddische kultur i Danmark (14. august 2003)Lui Beilin og frue har i årtier været centrale personer inden for den jiddische kultur i Danmark, hvor de blandt andet har været værter for den såkaldte "Jiddischer Salon", som var en emnekreds med diverse aktiviteter så som foredrag, konversation, filmforevisning og særlige delikatesser fra det jiddische køkken. For tiden arbejder han med at lave jiddische programmer på Radio Shalom i København. Lui Beilin er opvokset i et københavnsk hjem i mellemkrigsårene, hvor man talte jiddisch. Nu kommer han til Århus og fortæller om det jiddische sprog, samt om hvorledes han har levet med det og oplevet den jiddische kultur i Danmark. Lui Beilin har tidligere været redaktør for Mosaisk Troessamfunds menighedsblad "Jødisk Orientering". For er par år siden udgav han sine erindringer i form af bogen "Min jiddische far - og jeg".
Den jiddische kultur i Danmark, 1900-2003. Fotoudstilling og fernisering (4. - 18. juni 2003)Fotoudstillingen "The Source" af den israelske fotograf Hanan Issachar blev vist i Vandrehallen på Århus Rådhus i perioden d. 5. - 18. juni 2003. Fernisering onsdag d. 4. juni 2003 kl. 15.00. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Den israelske ambassadør Carmi Gillon i Århus (19. maj 2003)Den israelske ambassadør Carmi Gillon var på besøg i Århus, hvor han talte om den aktuelle situation og hans tid i Danmark for en fyldt sal. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Læs mere om Carmi Gillon og læs hans kronik: Israels svar på det brændende spørgsmål. Uprising (oktober 2002)Filmen skildrer nazitidens Warzawa, hvor en gruppe jøder forbereder en opstand, der begynder den 19. april 1943 og som i næsten en måned forhindrer tyskerne i at gennemføre deres planer. Filmen blev bl.a. vist i Palads i Århus d. 15. oktober 2002 som et særarrangement med indledning af Overrabbiner Bent Melchior. Se omtale og anmeldelse af filmen. Jødisk uge i Fredericia 2002 (11. - 20. oktober 2002)Der blev afholdt en jødisk uge i Fredericia fredag d. 11. oktober - søndag d. 20. oktober 2002 med foredrag, udstillinger, bogudgivelse og byvandring. Israel - Danmark venskabsrejse (29. september - 6. oktober 2002)Strobel Travel i Århus havde arrangeret en unik rejse til Israel i perioden søndag d. 29. september til søndag d. 6. oktober 2002, hvor man kunne opleve Israel's særegne og mangfoldige kulturer og talrige seværdigheder. Der blev tilbudt otte dage i smukke, kulturelle og inspirerende omgivelser, hvor der bl.a. var inviteret prominente personer til at fortælle om Israel, situationen i dag, kunst og kultur. Et rejsetilbud fra Strobel Travel i Århus - specialist i rejser til Israel. Israel-rejseaften (28. august 2002)Onsdag d. 28. august 2002 kl. 19.00 blev der afholdt en Israel-rejseaften i Århus, nærmere betegnet på Scandic Hotel Plaza (Park Allé). Den israelske forfatter og tourguide Jonathan Freud kom og holdt et foredrag om forskellige emner med tilknytning til Israel som rejseland og den politiske situation. Læs mere om Israel-rejseaften. Batsheva Dance Company fra Israel (31. august og 1. september 2001)Gallaåbning: Det israelske dansekompagni Batsheva Dance Company åbnede Århus Festuge 2001 i overværelse af Dronning Margrethe, Borgmester Flemming Knudsen og ca. 1.500 andre i Musikhuset. Læs mere om Batsheva Dance Company og forestillingen. Den israelske ambassadør Yitzhak Eldan i Århus (17. maj 2001)Den israelske ambassadør, Yitzhak Eldan, var på et sidste besøg i Århus d. 17. maj 2001, da han skal tiltræde en ny stilling i Paris. Dansk-Israelsk Forening (DIF) holdt et festarrangement med buffet, hvor alle medlemmer samt andre interesserede var inviteret. Mange af medlemmerne benyttede lejligheden til at sige farvel til den populære ambassadør. Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. Rialto Teatret: Århundredets Rose (17. februar 2001)Dansk-Israelsk Forening (DIF) havde arrangeret en teatertur til Rialto Teatret på Frederiksberg i København lørdag d. 17. februar 2001. Forestillingen hedder "Århundrets Rose", der er skrevet af Martin Sherman, amerikaner og jøde med bopæl i London. Det er en stærk og bevægende historie om den jødiske kvinde Rose, som flygter fra forfølgelsernes Europa under Anden Verdenskrig. Om hendes ydre og indre rejse. Om hvad der sker bagefter. Er der andre end en selv, der husker? Hvad med næste generation? Pia Rosenbaum har hovedrollen som den jødiske kvinde Rose. Da hun så manuskriptet blev hun straks dybt engageret i historien. Den kunne rent faktisk have handlet om hendes egen familie. DIF vil forsøge at arrangere en diskussion eller eftersnak med Pia Rosenbaum efter forestillingen. Spændende tur til København (22.-23. september 2000)Dansk-Israelsk Forening (DIF) havde i samarbejde med venskabsforeningen i Odense (DIS-Fyn) arrangeret en tur til København d. 22.- 23. september 2000 med følgende arrangementer: Besøg på Israels Ambassade med modtagelse af ambassadør Yitzhak Eldan. Besøg på Judaistisk Samling på Det Kongelige Bibliotek - "Den Sorte Diamant". Michael Mogensen vil fortælle om det nye Dansk Center for Holocaust- og Folkedrabsstudier, som man vil oprette og Mag. art. Ulf Haxen vil fortælle om den judaistiske samling. Gudstjeneste i Synagogen i Krystalgade med bar mitzva og bat mitzva. Shabbat frokost i Det Jødiske Center. Overrabbiner Bent Lexner vil lede frokosten. Formanden for KKL Moritz Schwarz vil fortælle om Det Jødiske Nationalfond (KKL). Turen var for medlemmer af Dansk-Israelsk Forening (DIF) og de andre venskabsforeninger. "The Spirit of Jerusalem" i Århus Festuge (1.-10. september 2000)I forbindelse med Århus Festuge viste Dansk-Israelsk Forening (DIF) en udstilling om Jerusalem med titlen "The Spirit of Jerusalem" af den israelske fotograf Shai Ginott. Udstillingen blev åbnet af den israelske ambassadør Yitzhak Eldan og Nicolai Wammen fra Byrådet fredag d. 1. september kl. 16.00 på Århus Rådhus. Ved den efterfølgende reception bød Dansk-Israelsk Forening (DIF) på et glas israelsk vin. Alle var velkomne. Shai Ginott viser med sine fotografier hjerterytmen i byen Jerusalem ved at observere dets liv på nært hold og berører dets delikate og farvefulde mønster. Hun har søgt og fundet nye steder i byen og ved at lade hendes hjerte lede hende, har hun afdækket nogle af hemmelighederne ved Jerusalem. Shai Ginott er født i Jerusalem i 1958. Hendes fotografier har været i mange aviser, tidsskrifter og bøger. Hun har udgivet en lang række af bøger, hvoraf en af dem har vundet Guldprisen på Jerusalem International Book Fair i 1993 og bogen "A place in the Heart/Jerusalem" i 1995, hvor fotografierne på udstillingen stammer fra. Hendes fotografier har været udstillet i Israel og mange andre lande på store og kendte udstillinger. Udstillingen var derudover åben i Rådhusets åbningstid i perioden d. 2.-10. september 2000, hvor der var gratis adgang for alle.
Arr.: Dansk-Israelsk Forening (DIF), Århus. © 2000-2024 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 6.8.2024 |