Dansk-Israelsk Forening (DIF)

Foredragsrækken 2024-2025

Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus afholder en årlig foredragsrække på seks-otte foredrag i perioden fra september til marts/april måned.

I denne sæson har foredragsrækken fået titlen:

Israel i skyggen af konflikt - foredrag og samtaler.

Syv spændende og interessante foredrag om aktuelle emner.

1. Forholdet mellem Israel og Iran.
Farshad Kholghi, foredragsholder, skuespiller, debattør og entertainer v/ Farshad Kholghi, foredragsholder, skuespiller, debattør og entertainer.
Onsdag, d. 11. september 2024 kl. 19.00.
Maritza-salen, Frederiksgade 78C, st., 8000 Aarhus C.

Farshad Kholghi kommer ind på den aktuelle situation i Mellemøsten med fokus på forholdet mellem Israel og Iran.

Farshad Kholghis liv har været præget af dramatiske forandringer. Født og opvokset i Teheran, han oplevede den islamiske revolution i Iran i 1979 og i 1984 flygtede han sammen med sin familie fra Iran til Danmark. Han blev nødt til at starte forfra for at skabe sig et nyt liv. De forandringer og udfordringer der fulgte med flugten fra Iran har været med til at berige hans liv med uvurderlige erfaringer, som er fundamentet i hans fortællinger og foredrag.

Han har mere end tyve års erfaring som entertainer og iværksætter i underholdningsbranchen. Han har spillet med i flere TV-serier, film, teaterforestillinger, revyer og musikalske shows. Derudover er han en meget benyttet debattør i medierne, foredragsholder og han har skrevet flere bøger (bl.a. Tre gange dagligt mod depression og Verden er ét land - Minder og meninger) og antologier. Han har haft klummer og artikler i Jyllandsposten, Berlingske Tidende, Femina og MetroExpress.

Farshad Kholghi er en erfaren foredragsholder og debattør, der forstår at kombinere underholdning, alvor og faglige pointer. Han er kendt for sine skarpe meninger og inspirerende fortællinger, der fanger publikum i alle aldre. Hans foredrag er underholdende, inspirerende og opløftende.

2. Den aktuelle situation i Mellemøsten.
Naser Khader, M.A. i teologi, senioranalytiker, mellemøstekspert, samfundsdebattør og rejseleder v/ Naser Khader, M.A. i teologi, senioranalytiker, mellemøstekspert, samfundsdebattør og rejseleder.
Tirsdag, d. 15. oktober 2024 kl. 17.00 (17.00-18.30).
Café Nicolai, Folkeoplysningens Hus, Vester Allé 8, 8000 Aarhus C.

Naser Khader vil fortælle om den aktuelle situation i Mellemøsten - om krigen mellem Israel og Iran, Hamas og Hizbollah samt om Syrien.

Naser Khader, M.A. i teologi, senioranalytiker ved Tænketanken Middle East Forum, mellemøstekspert, samfundsdebattør, foredragsholder, rejseleder og forfatter med palæstinensisk/syrisk baggrund. Han er uddannet cand. polit. og har arbejdet i en årrække som tolk og konsulent. Tidl. politikker og medlem af Folketinget.

Naser Khaders politiske karriere startede som medlem af Borgerrepræsentationen i København og i 2001 blev han valgt ind i Folketinget som den første politiker med indvandrerbaggrund. Har været leder af partiet Ny Alliance. Han har i mange år været en markant skikkelse i dansk politik, senest som folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti (forlod Folketinget i 2022). Naser Khader var en af de mest centrale aktører i forbindelse med Muhammed-konflikten, og i forreste række i kampen for ytringsfriheden. Naser Khader har modtaget en lang række priser bl.a. Heibergprisen, Modersmål-Prisen og Jyllandsposten Ytringsfrihedspris.

Naser Khader har skrevet en række bøger om sit liv i Danmark og den arabiske kultur. Han er forfatter til flere bøger om tro og religion bl.a. 'Ære og Skam', 'Hjerte bløder', 'Hanan Syrien' og 'Bekendelser fra en kulturkristen muslim'. Hans nyeste bog er 'Vejen. Fra koranskole til folkekirke'. Han er født d. 1. juli 1963 i Damaskus (Syrien), kom til Danmark i 1974 og voksede op på Vesterbro i København.

Naser Khader har bl.a. medvirket i et DR program 'Den Sidste Jøde i Kairo' og han har tidligere været vært på P1's prisvindende program 'Arabiske stemmer'. Fra 2004 til 2008 var han ambassadør for UNICEF.

I dag har han en master i teologi og er præstestuderende ved Københavns Universitet, er Fellow/senioranalytiker ved tænketanken Middle East Forum og rejseleder/ejer af PALMYRA Kulturrejser. Desuden er han fast blogger for BT og udenrigspolitisk kommentator for Kristeligt Dagblad.

Læs mere om Naser Khader: www.khader.dk. Se også Fhv. medlem af Folketinget.

3. Hvordan kan vi støtte Israel i medierne?
Jonatan Møller Sousa, debattør og daglig leder af Forum for Dialog om Israel v/ Jonatan Møller Sousa, debattør og daglig leder af Forum for Dialog om Israel.
Tirsdag, d. 5. november 2024 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Israel er under et voldsomt angreb fra naboer som Iran og fra danske aktivister, der beskylder Israel for de værste forbrydelser.

Jonatan Møller Sousa er daglig leder af Forum for Dialog om Israel og vil give sit bud på, hvad venner af Israel kan gøre for mest effektivt at støtte Israel i stormvejr.

Løgne og had er ikke en ny fjende for Israel. Men vi der elsker Israel står måske i det for første gang. Hvordan holder vi fast i vores egen menneskelighed, når vi selv bliver mødt med had og løgne? Og hvordan kan vi være en ven af Israel, der gør en forskel?

Han har deltaget i debatten og forsvaret Israel i både TV og Radio i en årrække, og fortæller om sine erfaringer og giver råd til at deltage konstruktivt og effektivt i debatten om Israel og palæstinenserne.

Jonatan Møller Sousa er daglig leder af Forum for Dialog om Israel. Her er det meningen at man deltager i debatten om Israel/Palæstina konflikten og undersøger sine egne og andres holdninger. Han er tidligere næstformand i Dansk Zionistforbund (DZF).

Læs mere om Jonatan Møller Sousa (Facebook) og Forum for Dialog om Israel.

4. Auschwitz - nazisternes største koncentrations- og udryddelseslejr.
Peter Langwithz Smith, Cand. mag. og forfatter, Esbjerg v/ Peter Langwithz Smith, Cand. mag. og forfatter, Esbjerg.
Onsdag, d. 8. januar 2025 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Forfatter og Auschwitz-ekspert Peter Langwithz Smith fortæller i foredraget om Auschwitz, der var nazisternes største koncentrations- og udryddelseslejr. Foredraget vil behandle lejrens indretning, historie og funktion med særligt henblik på den rolle, som Auschwitz spillede i Holocaust.

I forbindelse med foredraget vil Peter præsentere bogen: "Dødens bolig. Auschwitz-Birkenau." Bogen, der har fået en fornem omtale, udkom på Peoples Press marts 2019. En grundig, omfattende og tankevækkende historisk monografi om koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau fra grundlæggelsen til tiden efter befrielsen. Alle aspekter fra etablering, tvangsarbejde over prostitution, kultur og sport til sygdom og masseudryddelse behandles.

Peter Langwithz Smith (f. 1945) er cand. mag. i tysk og dansk og pensioneret gymnasielærer. I mere end 40 år har han indgående beskæftiget sig med nazismen og herunder især jødeforfølgelserne og koncentrationslejrene. Han er ekspert i de nazistiske kz-lejre og forfatter til bøgerne: "Auschwitz - en beskrivelse" (Gyldendal 2004), der er den første samlede fremstilling på dansk om koncentrations- og udryddelseslejren Auschwitz, hvor mere end én million mennesker omkom, og "Koncentrationslejren Neuengamme 1938-1945" (Informations Forlag, 2012), hvor man for første gang på dansk får en samlet fremstilling af lejrens historie og de vilkår, som fangerne måtte gennemleve i dette nordtyske helvede.

Læs mere om Dødens bolig. Auschwitz-Birkenau (People'sPress), Neuengamme (Informations Forlag) og Artikel i JydskeVestkysten (2019).

27. januar er årsdagen for befrielsen af Auschwitz og den internationale mindedag for ofrene for Holocaust og andre folkedrab - blandt andet nazisternes forbrydelser mod menneskeheden op til og under 2. verdenskrig.

Læs mere om Auschwitz og Holocaust:
Fokus på Auschwitz (Folkedrab.dk - DIIS)
Skæbner fra Auschwitz (Aldrigmere.dk)
Auschwitzdag Danmark

5. Præsten der mødte Hitler, forsvarede danske jøder, kæmpede for zionismen og stiftede Ordet og Israel.
Ole Andersen, generalsekretær i Ordet og Israel v/ Ole Andersen, generalsekretær i Ordet og Israel.
Onsdag, d. 5. februar 2025 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Ole Andersen tager udgangspunkt i Georg Bartholdy, der var en af Ordet og Israels stiftere i 1946 og som også var en af de danskere, der bidrog mest til støtte for zionismen og staten Israels oprettelse i årene omkring 1948.

Ordet og Israel er en kristen, dansk bevægelse, som driver et arbejde i både Danmark og Israel. Vi ønsker, at kristne får Bibelens syn på Israel, og at jøder må få Bibelens syn på Jesus som Messias.

Herhjemme består arbejdet blandt andet af forkyndelse og bibelundervisning samt forskellige aktiviteter i vores ungdomsorganisation, Joffi.

I Jerusalem har vi et socialt-diakonalt volontørarbejde, hvor både unge og seniorer istandsætter lejligheder, hjælper på et handicaphjem og meget andet. I Poriya ved Genesaret Sø ligger Det Danske Hus, som danner ramme om Discipelskolen og forskellige kurser.

Ole Andersen er generalsekretær i "Ordet og Israel". Han er teolog fra Københavns Universitet og har studeret jødisk historie ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem. Han har udgivet en række bøger om Israel og Bibelen bl.a. 'På opdagelse i Bibelen - Med Israel som guide til bibelglæde'. Han skriver også om aktuelle politiske begivenheder i Israel.

Læs mere om Ordet og Israel og Ordet og Israel (Facebook).

6. Titel.
BYD Atto 3 - den mest solgte bilmodel i Israel i 4. kv. 2022, 2023 og 1. halvår 2024 v/ xxx.
Onsdag, d. 5. marts 2025 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

...

...

Læs mere om ...

7. Jødernes store betydning for Danmark
Hans Peder Pedersen, forfatter, forelægger og foredragsholder v/ Hans Peder Pedersen, forfatter, forelægger og foredragsholder, København.
Onsdag, d. 2. april 2025 kl. 19.00.
Folkestedet, Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C.

Hans P. Pedersen fortæller om jødernes store betydning for Danmark.

De første jøder kom til Danmark så langt tilbage som i 1662. De har siden betydet meget for landet og dets udvikling, i virkeligheden uforholdsmæssigt meget i betragtning af deres beskedne antal. Kyndigt og levende beretter Hans P. Pedersen om, hvordan jøder tegner sig som et markant indslag i de seneste århundreders danmarkshistorie og vidner om, at uden dem ville Danmark i dag have været anderledes – og ringere – stillet, end det er.

Læs mere om de danske jøders historie.

Hans P. Pedersen er præst, forlægger, foredragsholder og forfatter til en lang række af bøger.

Han har været formand for Immigranthjælpen, der i samarbejde med den verdenskendte jødiske menneskerettighedsforkæmper Ida Nudels organisation hjælper jødiske immigranter fra det tidligere Sovjet til en fremtid i Israel – en indsats der bl.a. har medført, at Hans P. Pedersen på Christiansborg fik overrakt Raoul Wallenberg Society’s hædersdiplom og guldmedalje på 50 års dagen for undertegnelsen af FN´s menneskerettighedserklæring.

Hans P. Pedersen har desuden i en årrække været rejseleder på grupperejser til bl.a. Israel, Jordan, Ægypten, Grækenland og Tyrkiet.

Læs mere om Hans P. Pedersen og Forlaget Proskrift.


Ret til ændringer forbeholdes.

Ved foredragene i september og oktober 2024 er der entré (foredrag inkl. kaffe, te, vand, kage mm.). Kontant eller MobilePay.

Foredragene i 2025 forventes afholdt på onsdage i Folkestedet beliggende Carl Blochs Gade 28, 8000 Aarhus C. Ingen entré men køb af kaffe, te, vand, kage mm.

Ved alle foredrag er der mulighed for venskabelig debat og socialt samvær for medlemmer og ikke-medlemmer.

Tilmelding er ikke nødvendig til de enkelte foredrag eller foredragsrækken.

DIF afholder hvert år et eller flere ekstra foredrag.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen DIF's aktiviteter


© 2000-2024 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 14.10.2024