Det israelske flag

Landbrug, gartneri og fiskeri i Israel

Landbrug og gartneri i Israel er meget andet end Jaffa-appelsiner, avocadoer og kibbutzer. Det er også et effektivt højteknologisk landbrug og gartneri, hvor man på nogle områder som f.eks. ørkenlandbrug, vandingsteknologi og mejeri/malkekvæg er blandt de førende i verden.

De berømte Jaffa-appelsiner fra Israel Landbrug og gartneri i Israel er meget andet end Jaffa-appelsiner, avocadoer og kibbutzer.

Det er også et effektivt højteknologisk landbrug og gartneri, hvor man har mekaniseret og automatiseret overalt, anvender computerstyrede systemer, genteknologi og systematisk avlsarbejde samt benytter sig af de seneste forskningsresultater fra både Israel og den internationale videnskab. Det har medført, at den israelske landbrugssektor er blandt de førende i verden.

Hertil kommer den landbrugsrelaterede industri, servicevirksomheder og rådgivning, der har udviklet sig sammen med landbrugssektoren og som i dag har langt større betydning for det israelske samfund end selve landbrugssektoren.

Det er lykkes at udvikle et blomstrende landbrug og en landbrugsrelateret industri og rådgivning i et land, hvor mere end halvdelen er ørken og bjerge, de dyrkbare områder er begrænsede og der er mangel på vand.

Selv om den israelske landbrugssektor i høj grad er præget af den teknologiske udvikling, findes der stadig traditionel og gammeldags landbrug og gartneri i nogle af de arabiske landsbyer og blandt nogle beduiner.

De to første artikler herunder ser på den israelske landbrugssektor, der omfatter landbrug, gartneri og fisk, ud fra forskellige vinkler. De næste artikler ser på svinekød og grise samt får og geder i Israel.

Israels landbrugssektor - opbygning og succesfaktorer

Israels landbrugssektor er et effektivt højteknologisk landbrug og gartneri, hvor man har mekaniseret og automatiseret overalt, anvender computerstyrede systemer, genteknologi og systematisk avlsarbejde samt benytter sig af de seneste forskningsresultater fra både Israel og den internationale videnskab. På nogle områder er den israelske landbrugssektor førende i verden.

Læs mere om den israelske landbrugssektors opbygning og succesfaktorer.

Israels landbrugssektor - brancher

Israels landbrugssektor producerer ca. 70% af landets samlede fødevareforbrug. Landbrugsproduktionen består hovedsagelig af mælkeprodukter, fjerkræ, blomster, frugt, vin og grønsager som de vigtigste men der produceres også mange andre landbrugsprodukter. Fødevarerne er i de fleste tilfælde produceret efter kosher-reglerne.

Læs mere om de forskellige brancher og deres betydning.

(Der produceres stadig mange Jaffa-appelsiner i Israel men de har slet ikke den samme betydning som i "gamle dage", der findes stadig mange kibbutzer men de er under konstant forandring (privatisering) men produktionen af avocadoer er til gengæld stabil.)

Svinekød og grise i Israel

Svin og svinekød har altid været forbudt ifølge de jødiske spiseregler igennem historien men det var først med en lov i 1962 at det blev forbudt juridisk i Israel. Men der bliver alligevel opdrættet svin i Israel officielt til forskning og forsøg men også til slagtning og svinekød kan købes en del steder. Det er et meget følsomt emne, der deler de forskellige befolkningsgrupper.

Læs mere om svinekød og grise i Israel.

Får og geder i Israel - moderne og traditionel produktion

Udviklingen i den israelske fåre- og gedesektor er et godt eksempel på hvordan moderne teknologi kan tilføres en gammel og traditionel landbrugsform. I dag regnes Israel for at have et af de mest effektive og produktive gede- og fårebrug i verden men samtidig har landet også en mere traditionel produktion og der anvendes stadig en produktionsform, der er stort set uændret i mere end 2-3.000 år siden Biblens tid.

Læs mere om får og geder i Israel.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Fakta om Israel


© 2000-2024 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 25.8.2024