Det israelske flag

Øl og ølbryggerier i Israel/Det Hellige Land

Det israelske ølmarked er domineret af to store bryggerigrupper - 'Tempo Beer Industries Ltd.' og 'Israel Beer Breweries Ltd.'. I de senere år er der åbnet flere mikrobryggerier og sammen med en øget import af internationale ølmærker har det givet en større interesse for kvalitetsøl.

Maccabee beer (old design) Øl og ølbrygning har en lang historie. Hvornår og hvordan den første øl (bryg) blev brygget vides ikke men øl anses for at være en af de ældste alkoholiske drikke. Allerede for 5.000 år siden i det antikke Egypten bryggede man øl, der blev eksporteret til andre områder i Middelhavet, herunder Det Hellige Land.

Ølbrygningen og ølkulturen havde stor betydning i det antikke Egypten men siden da har øl nærmest været ukendt i store dele af den arabiske og muslimske verden. Der findes enkelte bryggerier i de arabiske lande og det er muligt at købe øl i begrænset omfang i flere af landene.

Traditionelt har israelere ikke været de store øldrikkere og ølforbruget i Israel er lavt i forhold til Europa og USA. En israeler drikker ca. 14 liter øl om året i gennemsnit. Desuden er maltøl (Black Beer) og mere lette øl meget populære i Israel. Der er en stigende interesse for kvalitetsøl og det gælder både israelsk og importeret øl. Udvalget af lokale og importerede øl og ølmærker i Israel er meget stort og de kan købes overalt i supermarkeder, kiosker, specialbutikker, restauranter, caféer, pubber mfl.

De grundlæggende ingredienser i ølbrygning er maltbyg, humle, gær og vand samt evt. tilsætningsstoffer (andre korntyper/råfrugt, frugt, krydderier mfl.). Maltbyggen og humlen importeres typisk fra traditionelle ølområder som Belgien og Bayern mens vandet normalt kommer fra israelske kilder og vandløb i bjergområderne (her findes det bedste vand).

Jødedommen tillader jøder at drikke alkohol, herunder øl (læs mere), mens muslimer ikke må drikke alkohol. De kristne befolkningsgrupper i de arabiske lande har forskellige holdninger til alkohol.

Det israelske ølmarked er domineret af de to store bryggerigrupper - 'Tempo Beer Industries Ltd.' og 'Israel Beer Breweries Ltd.' (Carlsberg), som i dag har ca. 70% af ølmarkedet. Det første mikrobryggeri åbnede i 1997/1998 og i løbet af de seneste 10 år er der åbnet 45-50 mikrobryggerier af forskellig art. Hertil kommer et ukendt antal hobbybryggere. Der findes kun et palæstinensisk bryggeri.

Der findes følgende bryggerier og bryggerigrupper i Israel/Det Hellige Land:

Læs desuden om ølimport, ølklubber, ølfestivaler, ølrestauranter mm. i Israel.

Tempo Beer Industries Ltd.

Tempo Beer Industries Ltd. Den moderne ølbrygning i Det Hellige Land begyndte i 1934. Det første bryggeri, 'Nesher Brewery', blev grundlagt af Rothschild-familien i Rishon LeZion og det voksede kraftigt under den anden verdenskrig, hvor det leverede øl til de allierede styrker i Mellemøsten. Da englænderne forlod Det Hellige Land gik det tilbage for bryggeriet. Som en følge af succesen blev det andet bryggeri etableret i Bat Yam i 1941. I 1951 købte en engelsk investor bryggerierne og i 1963 etablerede han et nyt bryggeri i Migdal Ha'Emek (sydvest for Nazareth) med navnet 'Galilee Breweries'.

I 1952 grundlægges det israelske selskab 'The National Lager Breweries' med et bryggeri i Netanya af en gruppe af investorer. Selskabet får efterhånden en større del af det israelske ølmarked og introducerer et nyt ølmærke Abir.

I 1965 bliver de to bryggerigrupper fusioneret og deres produktion og salg lægges sammen. I 1976 sælges hele bryggerigruppen til en canadisk forretningsmand og i 1985 overtager en israelsk familie (Bournstein) bryggerigruppen, der bliver lagt sammen med familiens 'Tempo Industries' sodavands- og læskedrikkegruppe. Herefter kaldes bryggerigruppen 'Tempo Beer Industries Ltd.'. I 1986 køber Tempo 'Nesher Malt'.

Fra slutningen af 1981 har Tempo været noteret på den israelske børs og siden 2005 har Heineken ejet en større aktiepost.

De forskellige ølmærker brygges i dag på bryggeriet i Netanya, hvor også hovedkontoret befinder sig.

Bira Goldstar
Bira Maccabee (old design)
Bira Maccabee (new design)
Bira Maccabee (new design)
Bira Nesher Malt - med den nye etikette
Nesher Beer

Tempo brygger flere typer af israelske øl:

 • Goldstar

  Goldstar beskrives som en mørk pilsner øltype fra München. Den har været brygget siden 1950 og er på 4,9%. Øllen brygges med europæisk malt og har en speciel smag og aroma, som især israelere godt kan lide. Med tiden er Goldstar blevet den mest populære og solgte øl i Israel. Den har vundet flere internationale medaljer men er ikke kendt i udlandet.

 • Goldstar Light

  Goldstar Light, der blev introduceret i januar 2007, indeholder færre kalorier og lidt mindre alkohol (4%).

 • Goldstar Black Roast

  Goldstar Black Roast er brygget på hollandsk byg, der er ristet længe, hvilket giver en aroma af kaffe og chokolade (4,7%).

 • Goldstar Extra Strong

  Goldstar Extra Strong er en stærk pilsnerlignende øl (6%).

 • Goldstar Malt Star

  Goldstar Malt Star er en let alkoholfri sort øl (Black Beer). Findes også i en kalorielet version.

 • Maccabee (Maccabi)

  Maccabee er en klassisk pilsnerøl efter den originale øl fra Pilsen (Plzen) i Bøhmen/Tjekkiet (se billede øverst på siden). Den blev udviklet i 1968 og har en alkoholprocent på 4,9%. Den har en klar gul-guld farve og dens specielle smag og aroma gjorde øllen til en meget populær øl i Israel igennem 30 år. Faktisk dominerede den det israelske ølmarked i 1980'erne men i dag er dens markedsandel faldet til omkring 10-11%, da de fleste israelere foretrækker en Goldstar i stedet.

  I 2009 blev designet og smagen fornyet. Nu anvendes der udelukkende malt fra Europa og alkoholprocenten er steget til 5%.

  Maccabee er populær blandt turister i Israel og den er den mest populære israelske øl i udlandet, idet den sælges i USA og mange europæiske lande samt som fadøl til pubber i Østeuropa.

 • Maccabee (Maccabi) Shandy

  Maccabee Shandy er en frugtøl på 1,9% tilsat saften fra forskellige frugter. Den findes i fem varianter: Æble, lemon/lime, kirsebær, vandmelon og fersken.

 • Abir Classic

  En stærk klassisk engelsk pilsnerlignende øl på 6,5%. Abir stammer oprindelig fra omkring 1952 men er nu kommet på markedet igen. Abir sælges kun i Abir Saloon og Porter & Sons (ølrestaurant) i Tel Aviv.

 • Nesher Malt

  Nesher Malt er en let alkoholfri sort øl (Black Beer/Bira Shechora) af typen Shankbier, der blev udviklet i 1935. Det var den første øl, der blev produceret i Israel. Den er nu blevet relanceret med en opdatering af etiketten (se blå billede) men har beholdt den originale smag og aroma. Nesher Malt var den eneste sorte øl på det israelske marked indtil 1987. Findes også i en kalorielet version.

 • Nesher Beer

  Nesher Beer er Israels ældste pilsnerøl fra 1935. Det er en let og lysfarvet pilsner på 3,5-3,8%. Alle Nesher øl har en flyvende ørn på etiketten (nesher er det hebraiske ord for ørn).

 • Eagle Premium Lager Beer

  (Nesher) Eagle Premium Beer er en lysfarvet pilsnerøl på 5%.

 • Eagle Strong Dark Lager Beer

  (Nesher) Eagle Strong Dark Beer er en mørk og stærkere pilsnerøl på 6,3%.

 • Posolsky Beer

  Posolsky Beer er en discount lysfarvet pilsnerøl på ca. 5-5,2%, der findes i tre forskellige versioner. Den bliver specielt markedsført til de russisk talende indvandrere.

 • Heineken

  Tempo brygger på licens flere øl under Heineken-navnet. Andre øl fra Heineken-gruppen importeres.

Tempo sælger fadøl til pubber i Israel og Østeuropa samt øl på dåse og i flaske til det israelske marked, USA, Europa, Fjernøsten og Sydafrika.

Tempo importerer flere af de internationale kendte ølmærker som Heineken, Murphy's Irish Stout, Samuel Adams og Paulaner. Hertil kommer produktion og import af internationale og lokale sodavand, læskedrikke, vand og juice samt interesser i flere israelske virksomheder inden for drikkevareområdet bl.a. Israels næststørste vinproducent.

Tempo er den største bryggerigruppe i Israel og den andenstørste drikkevareproducent.

Læs mere: Tempo Beer Industries

Israel Beer Breweries Ltd.

Allerede for 100 år siden (1906) kunne man købe Tuborg-øl i Det Hellige Land. Carlsberg og Tuborg blev indtil 1995 importeret fra Danmark med engelsk/hebraisk tekst på etiketterne.

I slutningen af 1991 indgik 'Carlsberg International A/S' og 'The Central Bottling Company Group Ltd.' (CBC, en stor israelsk virksomhed, der producerer og distribuerer drikkevarer (bl.a. Coca-Cola) og mælkeprodukter) en aftale om etablering af 'Israel Beer Breweries Ltd.' (IBBL), der skal brygge og distribuere Carlsberg og Tuborg produkter i Israel. I begyndelsen af 1992 begyndte en kraftig markedsføring og i 1994 påbegyndtes byggeriet af et nyt bryggeri i Ashkelon, der stod færdig i 1995. Det var det mest moderne og højteknologiske bryggeri i Israel og siden er der foretaget store investeringer i forbedringer og udvidelser.

Israel Beer Breweries Ltd. er omfattet af Carlsberg Internationals kvalitetskrav og kontrolbestemmelser og opfylder en række internationale og israelske standarder. Bryggeriet har derfor opnået en del israelske priser og medaljer.

Hovedkontoret ligger i Givat Shmuel (Tel Aviv Distriktet) og bryggeriet i Ashkelon ved Middelhavskysten. I forbindelse med bryggeriet er der et besøgscenter og et ølmuseum, hvor man kan se øllets historie i Mellemøsten.

Carlsberg var indtil juli 2008 medejer af Israel Beer Breweries Ltd., hvorefter de solgte deres andel og det tyrkiske bryggeri 'Türk Tuborg' til deres israelske samarbejdspartner CBC. Herefter har CBC bryggerier i Israel, Tyrkiet og Rumænien.

Carlsberg øl Rød Tuborg Grøn Tuborg
Malty Beer Diet Malty Beer Layla Dirty Blonde Lager

Israel Beer Breweries brygger følgende øl i Israel:

 • Carlsberg

  Dansk Carlsberg Hof pilsner brygget på licens (5%).

 • Tuborg

  Dansk grøn og rød Tuborg pilsner brygget på licens (hhv. 4,6% og 5,2%).

 • Malty

  En sort og sød alkoholfri maltøl, der er specielt udviklet til det israelske marked. Findes også i en kalorielet version.

 • Layla Dirty Blonde Lager (udgået)

  Layla Dirty Blonde Lager (sælges også under navnet Tank Beer Dirty Blonde Lager) er en kraftig og fyldig pilsnerøl på 5,4%. Brygget på maltbyg og humle fra Belgien og Bayern og kildevand fra Judæa-bjergene. Den eksporteres til USA og Canada.

Tuborg T-Beer er specielt designet til det israelske marked og blev introduceret i 2006 (sælges også i Tyrkiet og lejlighedsvis Danmark). Denne pilsnerøl er tilsat lemon, har en mild og frisk smag, en let sødme og en alkoholprocent på 3,7% i Israel. Et alternativ til en almindelig øl.

Carlsberg Elefantøl importeres fra Danmark.

Carlsberg er det førende internationale ølmærke i Israel efterfulgt af Tuborg og et af de mest kendte ølmærker. Ifølge egne oplysninger har Israel Beer Breweries ca. 35-40% af det israelske ølmarked.

Israel Beer Breweries importerer flere af de internationale kendte ølmærker som Guinness, Leffe, Hoegaarden, Stella Artois, Kilkenny, Weihenstephan og Skol samt naturligvis Carlsberg og Tuborg. Bryggeriet eksporterer øl til enkelte europæiske lande, USA og Canada. Hertil kommer licensproduktion af et israelsk mærke indenfor juice og frugtdrikke samt ejerskab af en større israelsk vinproducent.

Læs mere: Carlsberg Israel, Tuborg Israel og Malty

Israelske mikrobryggerier

Det første mikrobryggeri åbnede allerede i 1997/1998 og i de seneste 10 år er der åbnet 45-50 mikrobryggerier af forskellig art i Israel, da israelerne i stigende omfang er begyndt at interessere sig for kvalitetsøl. Hertil kommer et ukendt antal hjemmebryggere men det er kun få af dem, der har et egentlig salg af øl.

Det er muligt at besøge nogle af mikrobryggerierne med efterfølgende smagsprøver mens andre kombinerer ølbrygning med en pub eller restaurant.

Listen med israelske mikrobryggerier herunder er ikke komplet. Det samme er oversigten med øl, da de fleste mikrobryggerier er meget kreative med at finde på nye og specielle øl, ofte med israelske nuancer. Oversigten giver dog et indtryk af de mange forskellige øl og øltyper.

Tel-Aviv Brewhouse

Tel-Aviv Brewhouse Tel-Aviv Brewhouse, der åbnede i 1997/1998 i centrum af Tel Aviv (Rothschild Street), var det første mikrobryggeri (pubbryggeri) i Israel. Det består af et lille bryggeri, der er placeret synligt i den tilhørende pub og restaurant, hvor øllet serveres som fadøl direkte fra bryggeriet.

Indehaverne lærte at brygge øl i Østrig og de anvender fortrinsvis humle fra Tjekkiet, Østrig og Slovenien. Øllet brygges efter de tyske klassiske øltraditioner og renhedslove fra 1516, der kort siger, at man kun må anvende maltbyg, humle, vand, gær og intet andet.

Tel-Aviv Brewhouse brygger tre forskellige slags pilsnerøl:

 • Tel Aviv Brewhouse Masters

  En pilsnerøl på 7% med en mørk ristet maltaroma. En øltype fra området omkring Wien i Østrig baseret på en 150 år gammel opskrift.

 • Tel-Aviv Brewhouse Moonshine

  En lys brunfarvet pilsnerøl på 5% med en anelse sød maltaroma. En øltype fra området omkring Wien i Østrig baseret på en opskrift fra 1841.

 • Tel-Aviv Brewhouse Quantum

  En lys gyldenfarvet pilsnerøl på 5%.

Desuden brygger Tel Aviv Brewhouse fire forskellige slags frugtøl med smag af kirsebær, ingefær, cider (æble) og shandy (øl og sodavand).

I modsætning til andre mikrobryggerier brygges øllet til at blive drukket med det samme direkte fra fad. Da øllet heller ikke bliver pasteuriseret eller filtreret, gør det øllet mere frisk og smagfuldt. Derfor nægter bryggeriet at komme deres øl på flaske eller dåse.

Seneste nyt: For tiden bliver øllet fra Tel-Aviv Brewhouse brygget hos Maayan Brewery, der ligger syd for Tel Aviv i Ashdod.

Læs mere: Tel-Aviv Brewhouse / Tel-Aviv Brewhouse

The Dancing Camel - Dancing Camel Beer

The Dancing Camel - Dancing Camel Beer The Dancing Camel Brewing Company Ltd. er et mikrobryggeri i Tel Aviv (Rechov Hataasiya) med egen pub, der begyndte at brygge øl i august 2006. Grundlæggeren David Cohen mener, at Carmel var det første egentlige mikrobryggeri i Israel med en kommerciel ølproduktion. Han havde en drøm om at skabe israelsk øl og at give øllet 'israelske' smagsnuancer. Derfor tilsættes nogle af øllene ingredienser som israelsk dadelhonning, kryddernellike, appelsin og citron.

Bryggeriets slogan er "Funny Camel, Serious Beer".

The Dancing Camel brygger fire forskellige slags øl året rundt:

 • (American) Pale Ale

  En amerikansk pilsnerøl på 5% med amerikansk humle og en anelse israelsk dadelhonning.

 • India Pale Ale (IPA)

  En engelsk pilsnertype på 7,25% med en dyb guldfarve med mere malt og humle. Den er tilsat dadelhonning og har en aroma af grape, rosiner, nødder og honningristet malt.

 • Midnight Stout

  En stout på 5% af irsk type, sort som kul og med en tyk, blød og cremet smag.

 • Hefe-Wit

  En belgisk lysfarvet hvedeøl på 3,8% brygget på tysk hvede og tilsat koriander og appelsin.

Desuden brygger The Dancing Camel mange forskellige øl til bestemte anledninger og ofte i begrænset mængde:

 • Carobbean Stout

  En stout på 7,5% med mere af alting som forventes i en stout. Smag af bl.a. bittersød chokolade.

 • Downtown Brown

  En brunfarvet ale på 5% med smag af malt og en anelse humle.

 • Six Thirteen (613) - 5768/5769 Pomegranate Ale

  En ale (frugtøl) på 5,8-6,13% med en forfriskende frugtsmag af granatæbler. Brygges hvert år specielt til Rosh HaShana (det jødiske nytår).

 • Trog Wit

  En belgisk hvedeøl på 6,5% specielt til Sukkot (jødisk helligdag i september/oktober). Tilsat israelsk citron.

 • Cherry Vanilla Stout

  En mørk stout øl på 5-6% specielt til Chanuka (jødisk helligdag i december). Med smag af kirsebær og sufgania (en speciel kage til Chanuka).

 • The Golem (IPA)

  En stærk ale (Imperial/Double IPA) på ca. 10,5%. Navnet på øllen henviser til en gammel legende med et monster, der reddede jøderne i Prag.

  En speciel Blue Golem på 12,5% blev brygget til nytårsaften 2009.

 • Leche Del Diablo

  En øl med cayennepeber (chilli) på 5%. Den brygges til den første 'fredag den 13.' i året.

 • Gordon Beach Blonde

  En ale med urter og krydderier (mynte, rosmarin mfl.) på 5,2%. Denne øl er opkaldt efter en kendt og populær strand ved Tel Aviv og sælges om sommeren.

 • Irish Red Ale

  En rød ale fra Irland på 5,5%.

 • Magog

  En stærk stout (Imperial Stout) på 10,2%.

 • Goliath

  En stærk ale (Imperial/Double IPA) på 9,8%.

 • Eve

  En lys ale (Golden Ale/Blond Ale) på 4,9%.

 • Beelzebub

  En øl med urter og krydderier på 8,6%.

The Dancing Camel brygger en øl med navnet Beera Burro (en mørk skotsk ale på 6%) til en bar i Tel Aviv.

The Dancing Camel leverer øl på fad og flaske til flere barer, restauranter og specialforretninger i Tel Aviv og Jerusalem. De begyndte i 2009 at sælge flere af deres øl på flaske til supermarkedskæden Tiv Taam.

Læs mere: The Dancing Camel Brewing Company Ltd.

Golan Brewery

Golan Brewery Golan Brewery (Mivshelet Hagolan) er et mikrobryggeri (pubbryggeri) nær Katzrin i Golanhøjderne, der åbnede i november 2006. Her kombinerer man friskbrygget øl, bar og gourmet restaurant.

Golan Brewery brygger øl efter de tyske klassiske øltraditioner og renhedslove fra 1516. De siger kort, at man kun må anvende maltbyg, humle, vand, gær og intet andet. Vandet kommer direkte fra et vandløb i Golanhøjderne. Øllet sælges hovedsageligt på fad i bryggeriets restaurant og bar.

Der brygges flere forskellige slags øl:

 • Bazelet Ale

  En Amber Ale på 6,4%.

 • Beerat HaEmek/Emek beer/Bazelet Pilsner (Classic)

  En klassisk tysk pilsner på 4,9%.

 • Beerat HaGalil/Galil beer/Bazelet Wheat

  En tysk hvedeøl (Hefe Weissbier) på 5,1%.

 • Beerat Bazelet/Bazelet Double Bock (Doppelbock)

  En stærkere udgave af en traditionel tysk bockøl på 8%.

 • Og Lager Jinji

  En øltype oprindelig fra Wien i Østrig på 4,1%.

Golan Brewery har tidligere brygget Beerat Hagolan/"The Golan Beer" (en øltype fra Wienområdet i Østrig på 5,4%) og Beerat HaGalil Keha/Galil beer/"The Galilee Beer - Dark" (en stærk og mørk hvedeøl af bocktypen på 7,5%.)

I sommeren 2009 blev det offentliggjort, at Golan Brewery og Golan Heights Winery har indgået en strategisk aftale om udvikling og produktion af nye øl. Det betyder, at Golan Heights Winery vil investere et stort beløb i bryggeriet for at øge produktionen samt at de vil distribuere og markedsføre øllet i både Israel og udlandet.

Læs mere: Golan Brewery (Mivshelet Hagolan)

Negev Brewery

Negev Brewery Negev Brewery er et mikrobrygger i det sydlige Kiryat Gat (Kislev St.), der har specialiseret sig i øltyperne ale og frugtøl. Indehaveren har vundet flere priser og konkurrencer.

Mikrobryggeriet blev etableret i 2003 i Kibbutz Urim, der ligger mellem BeerSheva og Gazastriben i den mere frugtbare del af Negev-ørkenen. Formålet var at brygge specialøl i små serier. I sommeren 2009 flyttede ejeren mikrobryggeriet nordpå til Kiryat Gat pga. bedre faciliteter og har siden øget produktionen til et egentlig mindre bryggeri.

Negev Brewery brygger flere forskellige slags øl:

 • Negev Amber Ale

  En Amber Ale på 4,9%.

 • Negev IPA

  India Pale Ale (IPA) er oprindelig en britisk eksportøltype beregnet til lange rejser til f.eks. Indien og har derfor et højere humle- og alkoholniveau. Negev IPA er på 5,9%.

 • Negev Passion Fruit Beer/Negev Passiflora

  En frugtøl på 4,9%, der er velegnet til varme dage. Det er en lys og gylden øl brygget med frisk passionsfrugt fra HaBsor regionen i Israel.

 • Negev Porter Alon

  En engelsk portertype på 5% lagret på eg (alon på hebraisk). Velegnet til kolde dage.

 • Negev Bourbon Porter

  En porter på 6% med en aroma af bl.a. whisky.

Hertil kommer øl, der kun brygges til specielle arrangementer eller en bestemt begivenhed som f.eks. ølfestivaler.

Læs mere: Negev Brewery

Alexander Brewery

Alexander Brewery Alexander Brewery er et mikrobryggeri ("boutique brewery") i Emek Hefer (Zvi Nahal St.) syd for Hadera. Det blev etableret i august 2008 og er navngivet efter et vandløb, der løber tæt ved bryggeriet. Det er et moderne bryggeri med en traditionel (gammeldags) europæisk holdning til ølbrygning. De anvender humle, maltbyg og gær fra Europa og israelsk vand, der har været igennem en speciel behandling. Øllet brygges i små serier. Bryggeriets specialitet er ale øl.

Alexander Brewery brygger følgende typer af øl:

Alexander Ambrée (en rødfarvet ale af den franske type Bière de Garde på 5,7%), Alexander Black (en portertype til vintermånederne på 7% (sæsonøl)), Alexander Blonde (en belgisk øl af typen Golden Ale/Blond Ale på 5,3%) og Alexander Green (en israelsk India Pale Ale (IPA) med smag af flere frugter på 6% (sæsonøl)).

Læs mere: Alexander Brewery

Shapiro Brewery

Shapiro Brewery Shapiro Brewery er et mikrobryggeri i Beit Shemesh, der ligger mellem Tel Aviv og Jerusalem. Det åbnede i 2011.

Shapiro brygger to typer af øl:

Shapiro Oatmeal Stout (en stout med havre på 5,2%) og Shapiro Pale Ale (en amerikansk pale ale på 5%).

Læs mere: Shapiro Brewery

Canaan Brewery

Canaan Brewery er et mikrobryggeri i Ma'ale Adumim, der er en forstad til Jerusalem. Der brygges fire forskellige slags øl, der hverken er filtreret eller pasteuriseret.

Canaan Brewery brygger følgende typer af øl:

Canaan Brewery Caraway Beer (en øl med urter og krydderier på 6%), Canaan Brewery Pale Ale (en belgisk ale på 6%), Canaan Brewery Stout (6%) og Canaan Brewery Premium Weisbier (en belgisk hvedeøl brygget på den gamle måde på 7%).

Jem's Beer Factory

Jem's Beer Factory Jem's Beer Factory er et pubbryggeri med tilhørende restaurant (kosher) i Petach Tikva (Hamagshimim Street), der er en forstad til Tel Aviv. Jem er en forkortelse for Jeremy, der er en ildsjæl med passion for at brygge godt øl i Det Hellige Land. Han grundlagde pubbryggeriet i 2009 sammen med hans partner Daniel Alon. Øllet bliver brygget i små serier for at sikre dets friskhed og serveres kun i restauranten.

Jem's brygger følgende typer af øl:

Jem's Pils (en pilsner øltype fra Bøhmen/Tjekkiet på 4,7%), Jem's Dark Lager (en mørk pilsnertype fra Tyskland på 4,8%), Jem's Amber Ale (en engelsk ale på 5,3%), Jem's Wheat Beer (en hvedeøl fra Bayeren på 5%), Jem's 8.8 (en belgisk rødfarvet strong ale på 8,8%) og Jem's Stout (en irsk stout på 5%).

Jem's har tidligere brygget Jem's Abbey (en belgisk ale på 5,9%), Jem's Isra-Ale (en Amber Ale på 6%), Jem's Blazer Brown Ale (6%) og Jem's Raspberry Wheat (en tysk hvedeøl med smag af bl.a. hindbær). Desuden laver Jem øl til specielle begivenheder.

Læs mere: Jem's Beer Factory

Butterfly Brewery

Butterfly Brewery Butterfly Brewery er et mikrobryggeri med tilhørende pub i Dalton i det nordlige Israel nær Safed. Det åbnede i 2008. Bryggeriet bruger den nyeste teknologi og udstyr, vand fra kilder i Dalton Heights, maltbyg og humle fra internationale leverandører og en speciel gær fra et belgisk bryggeri.

Butterfly Brewery brygger følgende typer af øl:

Butterfly Black (en øl af typen Schwarzbier på 5%), Butterfly Blond (en belgisk ale på 5%), Butterfly Brown (en mørk belgisk ale på 6,5%), Butterfly Pink (en frugtøl med smag af bl.a. granatæble på 5%) og Butterfly Sunset (en hvede ale, ikke filtreret, på 5%).

Desuden brygger Butterfly Brewery (for tiden) øl for Asif Brewery, der ligger ca. 10 km. nordøst for Dalton.

Læs mere: Butterfly Brewery

Pavo Brewery

Pavo Brewery Pavo Brewery er et mikrobryggeri med tilhørende bar og gårdhave i Zikhron Ya'akov (Ma'aleh Rishonim Street, Givat Zamarin), der ligger mellem Haifa og Netanya. Det åbnede i 2010. Deres slogan er: Brewed by good people.

Pavo Brewery brygger følgende typer af øl:

Pavo Pils (en pilsner på 5%), Pavo Redish Lager (en rødfarvet pilsner på 4,7%), Pavo Stout (4,1%), Pavo Israeli Pale Ale (en israelsk Indian Pale Ale (IPA) på 5,3%) og Pavo Wheat (en klassisk hvedeøl fra Bayern på 4.6%).

Pavo Brewery har tidligere brygget Pavo Kama (en Indian Porter med forskellige krydderier på 5,5%) og Pavo Triple (en Abbey Triple (Ale)).

Læs mere: Pavo Brewery

Salara Brewery

Salara Brewery Salara Brewery er et pubbryggeri i Kibbutz Ginnegar, der ligger i nærheden af Nazerath i det nordlige Israel. Det åbnede i 2008.

Salara Brewery brygger følgende typer af øl:

Salara Dark Bitter (5,3%), Salara Lager (5,1%), Salara Pale Ale (en amerikansk Pale Ale på 4,6%) og Salara Smoked Stout (5,3%).

Læs mere: Salara Brewery

Malka Brewery

Malka Brewery Malka Brewery er et mikrobryggeri i Kibbutz Yehiam, der ligger ca. 10 km. øst for Nahariya i det nordlige Israel. Øllet bliver brygget i små mængder på den traditionelle måde og med grundvand fra det vestlige Galilæa. Malka Brewery blev etableret i 2007.

Malka brygger følgende typer af øl:

Malka Admonit (en engelsk pale ale på 4,7%), Malka Behira (6%) og Malka Keha (en irsk stout på 4,7%).

Læs mere: Malka Brewery

LiBira Brewery Pub

LiBira Brewery Pub LiBira er et pubbryggeri (mikrobryggeri) i Haifa (Heletz St.). Det åbnede i 2007.

LiBira brygger følgende typer af øl:

LiBira Bitter/LiBira Special Bitter (5,3%), LiBira Porter (en klassisk porter på 5,5%), LiBira Stout (4%), LiBira Weizen Klassik (en tysk hvedeøl på 5,1%), LiBira Baltic Porter (en baltisk portertype på 5,7%) og LiBira Double Pils (en stærk pilsner på 6%).

Læs mere: LiBira Brewery Pub

Maayan Brewery

Maayan Brewery er et mikrobryggeri i det nordlige Ashdod (Hakidma St.). De brygger også øl til Karl Berg supermarkedskæden i Israel og Tel Aviv Brewhouse (se herunder).

Maayan Brewery brygger følgende typer af øl:

Kašna Munich Lager (5,3%) og Kašna Traditional Pilsner (en pilsner øltype fra Bøhmen/Tjekkiet på 4,9%).

Karl Berg Black Lager (en øl af typen Schwarzbier på 5,2%), Karl Berg Premium Lager (en øltype fra området Franconia/Franken i det nordlige Bayern på 4,8%), Karl Berg Red Lager (en øltype oprindelig fra Wien på 5,3%) og Karl Berg Weissbier (en tysk hvedøl på 5%).

Desuden brygger Maayan Brewery (for tiden) øl for Tel Aviv Brewhouse: Tel Aviv Brewhouse Masters, Tel Aviv Brewhouse Moonshine og Tel Aviv Brewhouse Quantum.

Asif Brewery

Asif Brewery Asif Brewery er et mikrobryggeri i Moshav Ramot Naftali i det nordlige Israel (syd for Kiriat Shmona). Det åbnede i 2009.

Asif Brewery brygger flere typer af øl:

Asif Blonda Prua (en belgisk hvedeøl tilsat flere krydderier på 5%), Asif Admonit Mesakrenet (en rødfarvet øl (ale) tilsat israelsk blommehonning på 5,6%), Asif Brunetit Lohetet (en mørk belgisk strong ale lagret flere måneder på 8,6%) og Asif Sh'harhoret Maftia (en porter på 5,5%).

I øjeblikket bliver Asif Brewerys øl brygget hos Butterfly Brewery, der ligger ca. 10 km. sydvest for Moshav Ramot Naftali.

Læs mere: Asif Brewery / Asif Brewery (Facebook)

Mivshelet Ha'Am

Mivshelet Ha'Am er et mikrobryggeri i Even Yehuda, der ligger sydøst for Netanya. Bryggeriet brygger øl for andre under deres navne som restaurant "Casa Nova" i Jaffa, restaurant og cafe HaDubim (Zikhron Ya'akov), Golda Beer og MaiBEERovicz.

Mivshelet Ha'Am brygger følgende typer af øl:

Casa Nova Pale Ale (en Amber Ale på 4,5%).

HaDubim HaMaka HaRishona Scottish Ale (en mørk skotsk ale på 4,8%), HaDubim Hatzot Dark Porter (en porter på 5%), HaDubim Indira IPA (en India Pale Ale (IPA) på 7%), HaDubim Oketz Bitter (4,6%), HaDubim Virgin IPA (en India Pale Ale på 7%) og HaDubim Yonek HaDvash (en belgisk Strong Ale på 8%).

Golda Cascadian Brown Ale (en Brown Ale på 7,2%), Golda IPA (en India Pale Ale (IPA) på 7,2%) og Golda Royal Oak (en rødfarvet American Strong Ale på 8%, der er lagret med egeflis).

MaiBEERovicz DoppelBock (en stærk Bock øl på 7,5%), MaiBEERovicz Weissbier (en hvedeøl fra Bayern på 5%), MaiBEERovicz Stout og MaiBEERovicz IPA.

Læs mere: Mivshelet Ha'Am, HaDubim, Golda Beer, MaiBEERovicz

The Laughing Buddha Brewery

The Laughing Buddha Brewery The Laughing Buddha Brewery er et mindre mikrobryggeri ('nano-brewery') etableret i 2005 af to russiske venner i Tel Aviv området. De brygger ofte øl i små serier og frembringer mange forskellige og anderledes kvalitetsøl (f.eks. har de engang brygget en øl med kaktusfrugtkød). De har vundet en række priser for deres ofte specielle øl.

Deres slogan er: There is a beer for Everyone! (And we can make the match).

The Laughing Buddha Brewery brygger følgende typer af øl året rundt:

HoneyFlower Wit (en belgisk hvedeøl med smag af honningblomst på 5.5%), B-Stout (5%), Trinity (8.5%) og Trinity IPA (8.5%).

Sæsonøl omfatter Red Christmas Ale (10%), Dude's Porter (7%) og Sandy Claus (10%). Hertil kommer øl, som bryggeriet tidligere har brygget eller som brygges til specielle lejligheder: Sotona (8.5%), Red Iron Ale (6%), AvanteGarde (en fransk øltype - Bière de Garde - på 5,7%) og Dunkelweizen (en mørk tysk hvedeøl på 5.5%).

Læs mere: The Laughing Buddha Brewery

Art Bar

Art-Bar mikrobryggeri i Ein Hod Art Bar er en blanding af et spisested, mikrobryggeri, kunstgalleri og aktivitetssted i Ein Hod, der er en gammel kunstnerlandsby syd for Haifa. Slogan: "Art-Bar" - Danny Shlyfestone's Home Made Beer.

Mikrobryggeriet Art Bar åbnede i 2004. Der brygges forskellige slags øl i små individuelle serier og øllet bliver ikke filtreret eller pasteuriseret før det bliver tappet.

Læs mere: Art Bar

Eldorado

Eldorado er et mikrobryggeri i Haifa, der åbnede i januar 2006. Øllet brygges efter gamle familietraditioner fra Rusland og det sælges i bryggeriets pub og restaurant samt flere pubber og barer i Haifa.

Eldorado brygger følgende typer af øl:

Golden Ale/Blond Ale (med honning), Passion Fruit Ale (frugtøl), Porter Ale, Real Ale/Amber Ale og Sherry Ale (frugtøl med smag af kirsebær). De forskellige øl har en alkoholprocent på 2,4-2,9%.

Læs mere: Eldorado

Taybeh Brewing Company

Taybeh Brewing Company Det eneste palæstinensiske (arabiske) bryggeri i Det Hellige Land er Taybeh Brewing Company, der åbnede i 1995 i byen Taybeh. Det er et mikrobryggeri, der brygger øl efter de tyske klassiske øltraditioner og renhedslove fra 1516. De siger kort, at man kun må anvende maltbyg, humle, vand, gær og intet andet, dvs. ingen tilsætningsstoffer eller andre former for smagstilsætning.

Taybeh Brewing Company brygger tre typer af øl:

Taybeh Golden Beer

 • Taybeh Golden Beer

  En øl på 5% med en ren og frisk smag, der bl.a. skyldes koldlagring. Det var den første øl fra Taybeh Brewing Company (se billede).

 • Taybeh Light Beer

  En let øl på 3,8%, der første gang blev brygget for at markere årtusindeskiftet i Det Hellige Land.

 • Taybeh Dark Beer

  En mørk klassisk øltype (Dunkler Bock), der går tilbage til munkene i Middelalderen. Den er på 6%, tilsat ekstra ristet maltbyg og blev brygget første gang for at markere årtusindeskiftet.

Desuden planlægger Taybeh Brewing Company at brygge en speciel Hamas maltøl uden alkohol og med en grøn etikette.

Taybeh Brewing Company importerer malten fra Belgien, humle fra Bayern, gær fra England, de brune flasker fra Portugal og etiketterne fra Ramallah. Vandet kommer fra en kilde nær ved bryggeriet.

Taybeh Brewing Company blev grundlagt af to kristne brødre, der er opvokset i USA. I perioden fra 1995 til 2000 (rekordår) voksede ølproduktionen som følge af den generelle optimisme, turister og israelere besøgte bryggeriet og der blev solgt mange øl i Israel og de fleste palæstinensiske områder.

I 2000 vendte situationen og produktionen blev halveret. Da den palæstinensiske terror mod Israel eksploderede, ville israelerne ikke længere købe en palæstinensisk øl og da samtidig den muslimske fundamentalisme har været kraftigt stigende mange steder, er store palæstinensiske områder reelt blevet tørlagt (bl.a. Gazastriben). En forventet eksport til Jordan kan ikke lade sig gøre på grund af en jordansk toldsats på næsten 200%.

Taybeh (Taybe) er beliggende nordøst for Ramallah i et palæstinensisk selvstyreområde. Byen er efterhånden den eneste rent kristne by i Det Hellige Land og den er omtalt i Biblen. Byen har i dag ca. 1.500 indbyggere (tidligere op til 3.500 indbyggere).

Ølimport, ølklubber, ølfestivaler, ølrestauranter mm.

Ølimport

De to store bryggerigrupper i Israel importerer mange forskellige kendte internationale ølmærker til at supplere deres egne lokalt producerede øl. Tempo Beer Industries importerer Heineken, Murphy's Irish Stout, Samuel Adams og Paulaner mens Israel Beer Breweries Ltd. importerer Guinness, Leffe, Hoegaarden, Stella Artois, Kilkenny, Weihenstephan, Skol, Carlsberg og Tuborg.

Desuden er der flere større og mindre importører som f.eks. Norman Premium Ltd., der importerer og distribuerer ølmærker som Duvel, Chimay og St. Bernardus fra Belgien og Protary (Protari) Ltd., der importerer og sælger ølmærker som Gösser, Krushovice, Budweiser - Budvar, Shlossgold, Starobrno, Zipfer, Altenmünsh, Frankfurter og Pilsator.

The Israeli Beer Club (TIBC)

The Israeli Beer Club er en forening fra 2002 med ca. 650 medlemmer, der ønsker at fremme øl og ølbrygning i Israel. Foreningen støtter en forbedret ølkvalitet, et større udvalg af alle typer øl, øltraditioner, ølhistorie, øldrikkers rettigheder mm.

TIBC arrangerer hvert år en ølfestival for ølentusiaster og konkurrence for ølbryggere, hvor de får lejlighed til at vise deres nyeste øl. Hertil kommer de løbende arrangementer, kurser, rådgivning mm. for ølinteresserede.

Læs mere: The Israeli Beer Club

Ølfestivaler

Inden for de senere år er der blevet afholdt et stigende antal ølfestivaler, konkurrencer og arrangementer på grund af den øgede interesse for øl generelt og især kvalitetsøl.

Den største og mest betydningsfulde ølbegivenhed er formentlig Jerusalem Beer Festival, der i 2013 blev afholdt for niende gang. Ølfestivalen varede to dage og mere end 120 forskellige ølmærker var repræsenteret, både israelske og udenlandske, kendte mærker såvel som ukendte. Der blev drukket mere end 100.000 liter øl i løbet af de to dage.

Hvert år af holdes der konkurrencer for israelske ølbryggere og mikrobryggerier, hvor de fremviser nye øl og øltyper. Den hidtil største og vigtigste var BIRA 2011 Beer International Recognition Awards, der blev afholdt i oktober 2011 i Ramat Gan.

Ølrestauranter og ølbutikker

I Israel findes der flere ølrestauranter, som har et meget stort udvalg af israelske og udenlandske specialøl. En af de største er Porter & Sons i Tel Aviv (Ha'Arba'a St.) med omkring 50 forskellige øl. Formålet er at servere kvalitetsøl til god mad i stedet for vin.

The Beer Bazaar i Tel Aviv’s Carmel Market er en ølbutik, der sælger øl fra de israelske mikrobryggerier. De forsøger at have samtlige øl fra alle mikrobryggerierne på hylderne. Alle øl sælges til den samme pris ud fra det princip, at man skal kunne vælge lige præcis den øl, som man vil havde uden hensyn til prisen. Ud over salg af øl på flasker er der også en ølbar.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Fakta om Israel Israel Breweries and Beers (Ratebeer) Israel Breweries and Beers (beers.co.il)


© 2000-2013 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 24.10.2013