Det israelske flag

Ehud Barak - Generalstabschef og politiker (1942- )

Kort beskrivelse (biografi) af Ehud Barak og hans militære og politiske karriere.

Ehud Barak blev født i Kibbutz Mishmar HaSharon i februar 1942. Han meldte sig til IDF (den israelske hær) i 1959, hvorefter han begyndte sin militære karriere. Han blev leder af en eliteenhed, efterfølgende leder af flere operative grupper og fik senere forskellige stillinger i generalstaben, herunder som chef for IDF's efterretningsafdeling. Under Seksdagskrigen i juni 1967 var Ehud Barak leder af en rekognosceringsgruppe og under Yom Kippurkrigen i oktober 1973 var han leder af en kampvognsbataljon i det sydlige Sinai.

Ehud Barak har en universitetsgrad (B.Sc.) i fysik og matematik fra Hebrew University i Jerusalem (1976) og en universitetsgrad (M.Sc.) i tekniske-økonomiske systemer fra Stanford University i Californien (1978).

Januar 1982 blev han udnævnt til leder af planlægningsafdelingen i IDF og forfremmet til general. Under "Peace for Galilee" operationen i 1982 var han næstkommanderende for de israelske styrker i Libanon. April 1983 blev han udnævnt til chef for efterretningstjenesten i IDF, januar 1986 som chef for centralkommandoen og maj 1987 til vicegeneralstabschef.

I april 1991 blev Ehud Barak udnævnt til generalstabschef og dermed den øverstbefalende for IDF. Samtidig blev han hædret med den højeste militære grad, som det er muligt at opnå i IDF. Som en følge af Gaza-Jeriko aftalen (Oslo-fredsaftalen) med palæstinenserne i maj 1994 overvågede han IDF's tilbagetrækning fra de udvalgte områder i Gazastriben og Jeriko. Han havde en central rolle i afslutningen af fredsaftalen med Jordan (underskrevet 1994) og deltog i forhandlingerne mellem Israel og Syrien.

Ehud Barak er belønnet med "Distinguished Service Medal" og andre hædersbevisninger for udvist mod og operative egenskaber. Han havde en strålende militær karriere.

Ehud Barak lod sig pensionere fra IDF i januar 1995 og efter den obligatoriske karantæneperiode gik han ind i politik for Labor (arbejderpartiet). Han blev indenrigsminister juli-november 1995 og udenrigsminister fra november 1995 til juni 1996. Ved valget i 1996 blev han indvalgt i Knesset og medlem af udvalget for udenrigspolitiske forhold og forsvar. I 1996/1997 blev han valgt som formand for Labor og i 1999 dannede han "One Israel" partiet (liste) bestående af Labor, Gesher og Meimad.

"One Israel" fik en stor valgsejr i 1999. Ehud Barak blev valgt som premierminister maj 1999 og blev desuden forsvarsminister fra juli 1999. I denne periode forsøgte han at forbedre de sociale forhold og velfærdsydelserne i Israel. Han besluttede at trække IDF ud af Libanon i maj 2000. Han satsede meget på fredsforhandlinger med Syrien og palæstinenserne men trods store israelske indrømmelser lykkes det ikke for ham at opnå en fredsaftale med dem. Samtidig voksede den palæstinensiske vold og terror og den israelske befolknings utilfredshed, hvilket var medvirkende til stigende politiske problemer og regeringskrise for Ehud Barak.

I februar 2001 tabte han valget om premierministerposten til Ariel Sharon fra Likud, hvorefter han kort tid efter trak sig som formand for Labor og medlem af Knesset.

Ehud Barak forsøgte et gøre politisk comeback i juni 2005, da han håbede at kunne vippe Shimon Peres af pinden til formandsvalget i Labor, hvilket ikke lykkes. Senere forsøgte han atter at blive Labors nye formand i juni 2006 men tabte. I juni 2007 blev han endelig formand for Labor.

Fra juni 2007 og frem til valget i februar 2009 var Barak forsvarsminister i en Kadima-ledet regering men var ikke medlem af Knesset.

Ehud Barak blev valgt ind i Knesset ved valget i februar 2009 men til gengæld gik det dårligt for Labor (Ha'avoda eller Labor Under Ehud Barak). Han blev senere i marts 2009 udnævnt til forsvarsminister i en ny Likud-ledet koalitionsregering.

I januar 2011 forlod Ehud Barak Labor pga. interne stridigheder og dannede en ny fraktion i Knesset (Haatzma'ut) sammen med fire andre tidligere medlemmer af Labor. Han forsatte som forsvarsminister og hans fraktion fik flere ministerposter. Samtidig forlod Labor regeringen.

I november 2012 meddelte han, at han forlader israelsk politik efter valget til januar 2013. Haatzma'ut stillede ikke op til valget.

I 2018 blev Ehud Barak formand for en virksomhed inden for biomedicin.

Ehud Barak vendte tilbage til israelsk politik i juni 2019, da han dannede et nyt politisk parti Israel Democratic Party. Det gik sammen med Meretz og The Green Movement i valgalliancen Democratic Union/Democratic Camp til valget i september 2019, hvor de fik 5 pladser i Knesset. Barak blev ikke valgt til Knesset.

Han deltager stadig i politiske debatter og arrangementer.
Til forsiden (index.htm)

Til toppen Kendte jøder og israelere


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 29.12.2023