Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Sukkot

Sukkot (Løvhyttefesten) begynder fem dage efter Yom Kippur og regnes for en særlig glædesfest. Til minde herom bygger man en løvhytte, sukkah, hvis tag består af løv, i haven eller på altanen og spiser og sover der i de syv dage festen varer. Sukkot kaldes også høstfesten, fordi årets høst er afsluttet. De to første dage er helligdage mens de øvrige er festdage. I år er det d. 14.-20. oktober.

Shemini Atzereth

Løvhyttefestens ottende dag fejres som en højtid for sig - "sammenkomst på den ottende dag" (Shemini Atzereth). I år er det d. 21. oktober.

Simchat Torah

Dagen efter Shmini Atzereth fejrer man Simchat Torah (Torahens glædesfest), hvor man markerer, at man er nået igennem årets læsning af De Fem Mosebøger. Højtiden er meget munter og fejres med sang og dans i gaderne samt i synagogerne. I år er det d. 22. oktober.

Læs mere om de kommende helligdage

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Kom til mindedagen for jødiske flygtninge fra arabiske lande

Kom til mindedagen for jødiske flygtninge fra arabiske lande og Iran d. 17. november 2019 i Det jødiske Hus i København.

Det er et samarbejde mellem MIFF Danmark og den israelske ambassade. Foredrag af forfatteren Lyn Julius, som er ekspert på området og en hilsen fra Israels ambassadør, Benny Dagan.

Læs mere og bestilling af billetter

Haifa kører anderledes - En model til sameksistens

I dag taler mange israelere med stor begejstring om Haifa som model for samliv mellem de forskellige befolkningsgrupper - jøder, muslimer, kristne, drusere, arabere, Baha'i mfl. - og med gensidig hensyntagen. "Sameksistens" er byforvaltningens forkyndte motto og overalt i Haifa ses der skilte på arabisk og hebraisk, hvor der med store bogstaver står: "Haifa kører anderledes".

Læs kapitel.

Direkte fly Danmark - Israel

Det norske lavprisselskab Norwegian flyver direkte mellem København og Tel Aviv tre gange om ugen.

Norwegian: København - Tel Aviv.

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Har kristendommen og de kristne en fremtid i en kommende palæstinensisk stat?

Kristendommen har eksisteret i snart 2000 år i Det Hellige Land men situationen for de kristne i de palæstinensiske selvstyreområder ser ikke lyst ud. Tværtimod flygter de kristne i stort tal pga. chikane, diskrimination og overgreb og flere af de kristne historiske områder er ved at blive affolket. Det meste af den kristne verden ser ud til at være stort set ligeglad eller tør ikke kritisere overgrebene mod kristne i selvstyreområderne.

Læs artiklen

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

De israelske øl og bryggerier

Det israelske ølmarked er domineret af to store bryggerigrupper - 'Tempo Beer Industries Ltd.' og 'Israel Beer Breweries Ltd.'. I løbet af de seneste 10 år er der åbnet 45-50 mikrobryggerier af forskellig art og hertil kommer et ukendt antal hobbybryggere. Sammen med en øget import af internationale ølmærker har det givet en større interesse for kvalitetsøl.

Læs mere

Dansk Jødisk Museum (København)

Dansk Jødisk Museum er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet tilbyder omvisninger i museet, foredrag, byvandringer og meget mere i årets løb. Man kan tilmelde sig museets nyhedsbrev, hvor man holdes opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Dansk Jødisk Museum

Hvad er Dansk Zionistforbund? (foredrag)

Max Meyer, der er formand for Dansk Zionistforbund (DZF) og har været det i de seneste 14 år, fortæller om organisationen og hans personlige oplevelser i den forbindelse, herunder om danskernes holdninger til jøder og Israel. Foredraget afholdes d. 5. november 2019 i Århus.

Foredrag med Max Meyer

Derfor hader arabere palæstinenserne (artikel)

Palæstinenserne er kendte for at bedrage deres arabiske brødre og endda at dolke dem i ryggen. Denne illoyalitet er præcis det, der ifølge et voksende antal arabere, har været betegnende for palæstinenserne gennem de seneste år. I de seneste måneder er den arabiske kritik af palæstinenserne yderligere eskaleret og den har til tider været temmelig styg. Nogle arabiske skribenter og journalister har udtrykt vrede over palæstinensernes modstand mod alle fredsplaner og de har beskyldt palæstinenserne for at misse utallige muligheder for at få en stat. Nogle har endda forrdømt palæstinenserne som "forrædere" og udtrykt håb om, at Israel vil "sejre" over palæstinenserne.

Læs artiklen

Valget i Israel september 2019

Se en oversigt over de mange politiske partier og lister i Israel, der deltog i valget (nr. 22) til Knesset (det israelske parlament) d. 17. september 2019, valglinks, valgresultatet mm.

Valget september 2019 i Israel

Det forrige valg (nr. 21) var i april 2019 - se oversigten over de mange politiske partier og lister i Israel, valglinks og det endelige resultat.

Valget april 2019 i Israel

Hvem stemte den arabiske befolkning på ved valget april 2019 i Israel?

Læs artikel

Rekord mange turister til Israel

Israel satte ny rekord med 4,1 mill. turister i 2018, hvilket er en stigning på 14% i forhold til 2017 og 42% i forhold til 2016. Især Jerusalem får flere turister og er en af de hurtigst voksende turistdestinationer - 38% flere turister i forhold til 2017. Det stigende antal turister kommer fra mange forskellige lande.

Også flere danskere rejser til Israel - antallet steg med 18% i forhold til 2017 og 23% i forhold til 2016.
(Kilde: The Jerusalem Post/ISRAEL21c).

Stigningen i antallet af turister til Israel ser ud til at fortsætte i 2019. I perioden januar til juli steg antallet med ca. 10% i forhold til året før ifølge avisen Jerusalem Post.

200-året for jødefejden i København

I 1819 brød hadet til jøderne i Danmark ud i lys lue under Jødefejden. En historisk beskrivelse af Jødefejden i 1819.
Læs artikel: Da antisemitismen kom til Danmark

I 200-året efter jødefejden er København og Europa igen et farligt sted at være, hvis man er jøde. Jødehadet lever desværre i bedste velgående.
Læs artikel: Jødefejden (1819)

Kulturelle oplevelser i Israel

En god måde at få en oversigt over, hvad der foregår i Israel af kulturelle begivenheder i øjeblikket, er at besøge denne israelske hjemmeside.

Tourist Israel fortæller om alle de ting, som man kan gøre i Israel. Om kendte og ukendte steder, som man kan besøge, begivenheder, restauranter, hoteller, aktiviteter osv.

Tourist Israel The Guide

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel? Hvem er druserne og tjerkessere? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel? Er en israeler og jøde det samme?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog. Se også The Dry Bones Project.

Biler i Israel - historie og produktion

Bilens historie og den første spæde produktion begyndte tidligt i Europa og USA i modsætning til Israel og Det Hellige Land, hvor der ikke var nogen produktion af biler før 1951, hverken under det tyrkiske storrige eller under den engelske mandatperiode.

Ligesom i Danmark er det ikke muligt med en egentlig traditionel bilfabrik. Derfor specialiserer man sig i udvikling og produktion af specielle køretøjer og avancerede komponenter til den internationale bilindustri.

Læs mere om biler i Israel - historie og produktion

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2019 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 18.10.2019