Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Tu-B'shvat

Tu-B'shvat (Træernes nytår) betragtes som begyndelsen på foråret. Festdagen har fået en stærk symbolsk betydning for genopdyrkelsen af landet og træplantningen i Israel. I de senere år er man begyndt at bruge dagen til at gøre opmærksom på miljøproblemer og at der skal passes på naturen. I år er det d. 10. februar.

Læs mere om de kommende helligdage

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

EU-Domstolens dom i Psagot Winery-sagen

EF-Domstolen afsagde tirsdag den 12. november (2019) sin dom i Psagot Winery-sagen om spørgsmålet om, hvordan produkter, der importeres til Europa fra de "besatte palæstinensiske territorier" skal mærkes. En juridisk analyse af dommen viser, at denne dom er alvorligt mangelfuld. Denne sag er endnu et eksempel på, hvordan EU-domstolen er blevet politiseret.

Læs mere.

Haifa kører anderledes - En model til sameksistens

I dag taler mange israelere med stor begejstring om Haifa som model for samliv mellem de forskellige befolkningsgrupper - jøder, muslimer, kristne, drusere, arabere, Baha'i mfl. - og med gensidig hensyntagen. "Sameksistens" er byforvaltningens forkyndte motto og overalt i Haifa ses der skilte på arabisk og hebraisk, hvor der med store bogstaver står: "Haifa kører anderledes".

Læs kapitel.

Direkte fly Danmark - Israel

Det norske lavprisselskab Norwegian flyver direkte mellem København og Tel Aviv tre gange om ugen.

Norwegian: København - Tel Aviv.

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Har kristendommen og de kristne en fremtid i en kommende palæstinensisk stat?

Kristendommen har eksisteret i snart 2000 år i Det Hellige Land men situationen for de kristne i de palæstinensiske selvstyreområder ser ikke lyst ud. Tværtimod flygter de kristne i stort tal pga. chikane, diskrimination og overgreb og flere af de kristne historiske områder er ved at blive affolket. Det meste af den kristne verden ser ud til at være stort set ligeglad eller tør ikke kritisere overgrebene mod kristne i selvstyreområderne.

Læs artiklen

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

Dansk Jødisk Museum (København)

Dansk Jødisk Museum er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet tilbyder omvisninger i museet, foredrag, byvandringer og meget mere i årets løb. Man kan tilmelde sig museets nyhedsbrev, hvor man holdes opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Dansk Jødisk Museum

Skiløb og snowboarding i det solrige og varme Israel?

Det er muligt at stå på ski og snowboarde i Israel. På de nordøstlige skråninger af Hermonbjerget i det nordlige Golan er der et udmærket skisportssted, der åbnede i 1971.

Skisport i Israel.

Derfor hader arabere palæstinenserne (artikel)

Palæstinenserne er kendte for at bedrage deres arabiske brødre og endda at dolke dem i ryggen. Denne illoyalitet er præcis det, der ifølge et voksende antal arabere, har været betegnende for palæstinenserne gennem de seneste år. I de seneste måneder er den arabiske kritik af palæstinenserne yderligere eskaleret og den har til tider været temmelig styg. Nogle arabiske skribenter og journalister har udtrykt vrede over palæstinensernes modstand mod alle fredsplaner og de har beskyldt palæstinenserne for at misse utallige muligheder for at få en stat. Nogle har endda forrdømt palæstinenserne som "forrædere" og udtrykt håb om, at Israel vil "sejre" over palæstinenserne.

Læs artiklen

Mit liv som bahaii (foredrag)

Pauline Grolin fortæller om sit liv som bahaii, om Bahá’í-religionen og dets historie samt om Bahá’í-troens åndelige og administrative hjerte (verdenscentret) i Haifa, Israel. Som tre af de store verdensreligioner (jødedom, kristendom og islam) er bahá'í-troen knyttet til Det Hellige Land af historiske årsager. Foredraget afholdes d. 4. februar 2020 i Århus.

Foredrag med Pauline Grolin

Auschwitz-dag 2020

Auschwitz-dagen den 27. januar er den internationale minde- og mærkedag for de seks millioner jøder, der blev myrdet under Holocaust og andre folkedrab. Det markeres på årsdagen for befrielsen af koncentrationslejren Auschwitz i 1945 - i år er det 75 år siden. Dagen har været officiel dansk mindedag siden 2003.

Formålet med Auschwitz-dagen er at bevare mindet om ofrene for Holocaust, nazisternes forbrydelser overfor det jødiske folk, og sikre, at viden om historiens folkedrab bliver videregivet til yngre generationer.

I januar 2020 bliver Auschwitz-dagen d. 27. januar markeret over hele landet, både på selve dagen men også i januar og februar måned.

Læs mere om Auschwitz-dagen og arrangementer: aldrigmere.dk.

Valg i Israel - igen!

Israel går til valg igen - det tredje valg på under et år. Det bliver formentlig d. 2. marts 2020.

Valget marts 2020 i Israel

Se en oversigt over de mange politiske partier og lister i Israel, der deltog i valget (nr. 22) til Knesset (det israelske parlament) d. 17. september 2019, valglinks, valgresultatet mm.

Valget september 2019 i Israel

Det forrige valg (nr. 21) var i april 2019 - se oversigten over de mange politiske partier og lister i Israel, valglinks og det endelige resultat.

Valget april 2019 i Israel

Hvem stemte den arabiske befolkning på ved valget april 2019 i Israel?

Læs artikel

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Herunder er der en link til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Israel kan lære os om den nære sundhed

Det danske sundhedsvæsen er ikke perfekt. Vi har udfordringer med mangel på speciallæger og med tværsektorielle patientforløb, og vi har et sundhedsvæsen, som udfordres af en eksplosion af ældre patienter. Men kan vi lære af andre landes systemer?

Læs kronikken

Kulturelle oplevelser i Israel

En god måde at få en oversigt over, hvad der foregår i Israel af kulturelle begivenheder i øjeblikket, er at besøge denne israelske hjemmeside.

Tourist Israel fortæller om alle de ting, som man kan gøre i Israel. Om kendte og ukendte steder, som man kan besøge, begivenheder, restauranter, hoteller, aktiviteter osv.

Tourist Israel The Guide

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel? Hvem er druserne og tjerkessere? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel? Er en israeler og jøde det samme?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Rekordmange turister besøgte Israel

2019 var endnu et fantastisk år for den israelske turistindustri. Tal fra det israelske turistministerium viser, at over 4,55 millioner turister besøgte landet sidste år. Det er en stigning på 11% fra året før ifølge Jerusalem Post.

Det er tredje år i træk at der sættes nye rekorder for antallet af turister til Det Hellige Land. I 2018 kom over 4,1 millioner turister til Israel mens tallet var 3,6 millioner året før. Sidste år var turistindtægterne over 44 mia. danske kroner.

Især Jerusalem får flere turister. Det stigende antal turister kommer fra mange forskellige lande. Åbningen af den nye internationale lufthavn i Eilat vil også øge antallet af turister.

Også flere danskere rejser til Israel - antallet steg i 2018 med 18% i forhold til 2017 og 23% i forhold til 2016.
(Kilde: The Jerusalem Post/ISRAEL21c).

Biler i Israel - historie og produktion

Bilens historie og den første spæde produktion begyndte tidligt i Europa og USA i modsætning til Israel og Det Hellige Land, hvor der ikke var nogen produktion af biler før 1951, hverken under det tyrkiske storrige eller under den engelske mandatperiode.

Ligesom i Danmark er det ikke muligt med en egentlig traditionel bilfabrik. Derfor specialiserer man sig i udvikling og produktion af specielle køretøjer og avancerede komponenter til den internationale bilindustri.

Læs mere om biler i Israel - historie og produktion

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 13.1.2020