Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Hvis man er interesseret i en bestemt artikel eller emne på DIF's hjemmeside kan søgefunktionen i den blå kolonne til venstre anvendes (Søg Q). Hvis man ikke kan se den blå kolonne klik her.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Shiva Asar B'Tamuz

Shiva Asar B'Tamuz er en fastedag til minde om Titus' belejring af Jerusalem og andre tragedier. Dagen er også begyndelsen på perioden kendt som "de tre uger", hvor jøderne sørger over ødelæggelsen af de to templer i Jerusalem. I denne periode holdes der ingen bryllupper eller andre fester. I år er det d. 17. juli.

Læs mere om de kommende helligdage

Nordjyske Venner af Israel 2020 (YouTube kanal)

Nordjyske Venner af Israel (NVAI) viser videoer, foredrag og andet med relation til Israel.

Der er mange korte videoer om mange forskellige emner - religiøse fester, politiske, teknologi, forhold til andre lande og palæstinenserne, hebraisk, Israels historie, musik, jødiske bønner, naturfilm mfl.

En af de mere humoristiske er denne musikvideo: "Sukkot = Løvhyttefesten: "Shakin' the Lulav" på melodien "Twist and Shout". Eller hør israelske politibetjente synge deres version af Vimmersvej (Bamse).

Link til YouTube: YouTube kanal.

Amnesty er blevet en del af en politisk hetz mod Israel

I en ny rapport er Amnesty kritisk over for de forhold, som staten Israel byder arabere. Det er en enøjet og direkte fordrejet hetz mod Israel. Amnesty vælger i sin nye rapport udelukkende at fragmentere og løsrive den demokratiske stat Israel fra virkeligheden - det virker som et bestillingsarbejde designet ind i tilgangen, der kendetegner mange israelkritiske organisationer, hvor viden er erstattet med konstruerede myter bygget til at delegitimere staten Israels ret til at eksistere.

Læs mere.

Innovation og start-ups i Israel

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?

Israel og Tel Aviv er også kendt for at være et særdeles velpolstret økosystem, når det kommer til investorkapital. Alene i første halvår af 2021 er der investeret omkring 70 milliarder kroner i israelske start-ups, hvilket er mere end for hele 2020.

Læs mere.

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

Bog: Halvmåne og hagekors - Det Tredje Rige, araberne og Palæstina

De muslimske lande, og især de arabiske, fremstår i dag som en af antisemitismens stærkeste bastioner. Dagligt publiceres der i statslige medier grove antisemitiske karikaturer, og publikationer som Adolf Hitlers "Mein Kampf" og det russiske antisemitiske smædeskrift Zion Vises Protokoller sælges stadigvæk i stort antal. To historikere fra Frankfurts Universitet, Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers, forsøger i bogen "Halvmåne og Hagekors", at spore denne antisemitismes rødder. Ifølge dem opstod antisemitismen som følge af den tætte forbindelse mellem Nazityskland og elitære lag i de arabiske lande både før og under anden verdenskrig.

Læs mere om bogen.

Dansk-moderne hebraisk ordbog

Velkommen til den første dansk-moderne hebraisk ordbog nogensinde. I denne 4. udgave er der tilføjet nye ord og eksempler, rettet fejl og lavet forbedringer. I forhold til førsteudgaven er 4. udgave udvidet med over 150 sider og rummer nu cirka 45.000 opslagsord og eksempler.

Læs mere om bogen og forfatteren

NET@ projektet - teknologisk udvikling og integration i ungdomshøjde

NET@ projektet i Israel tilbyder en professional teknologisk uddannelse og træning til unge vanskeligt stillede israelere fra dårlige sociale lag og udkantsområder uanset etnisk, religiøs og kulturel baggrund. NET@ projektet er med til at sikre dem en bedre fremtid og de opbygger venskaber og netværk. NET@ projektet er også med til at mindske de sociale, økonomiske og teknologiske forskelle i Israel.

Læs artiklen

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)

There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.

(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)

Læs artiklen

DIF's foredragsrække 2022-2023

Det næste foredrag bliver tirsdag d. 6. september 2022 kl. 19.00 i Stiften Loungen med Sarah Arnd Linder, der er dansk jøde bosat i Israel.

Det er det første foredrag i DIF's kommende foredragsrække 2022-2223.

Læs mere om DIF's foredragsrække 2022-2023.

Dansk Jødisk Museum

Dansk Jødisk Museum (København) er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet tilbyder omvisninger i museet, foredrag, byvandringer og meget mere i årets løb. Man kan tilmelde sig museets nyhedsbrev, hvor man holdes opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Dansk Jødisk Museum

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel og Det Hellige Land? Hvem er druserne og tjerkesserne? Er en israeler og jøde det samme? Er en araber og palæstinenser det samme? Hvem er de kristne? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Mange af de store internationale og globale bilkoncerner har valgt at placere deres innovationscentre og udviklingsafdelinger i Israel. Samtidig foretages der store investeringer i autoteknologiske virksomheder og startups (nyopstartede virksomheder), hvilket er med til at gøre landet til et internationalt centrum for teknologi til bilbranchen. Israel er blevet en bilnation uden at bygge biler.

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Læs også:

Bilparken i Israel
Biler i Israel - historie og produktion

Historisk forsvarsaftale mellem Marokko og Israel (nyhed)

Israel har for første gang underskrevet aftalememorandum med et arabisk land. Aftalen betyder at de to landes forsvarsministerier og militære enheder får lettere ved at kommunikere sammen og dele efterretninger.

Udenrigsminister Yair Lapid besøgte Marokko august måned for bl.a. at åbne et handelskontor i hovedstaden Rabat.

Israel og Marokko er ved at normalisere forholdet efter at de i 2020 indgik de historiske Abrahamaftaler (også indgået mellem Israel og Emiraterne, Bahrain og Sudan).

En aftale, der giver håb (artikel)

Fredsaftalen mellem De Forenede Arabiske Emirater og Israel om gensidig anerkendelse og oprettelse af diplomatiske forbindelser er en positiv udvikling.

Læs artiklen

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) åbnede deres ambassade i Israel i juli 2021 og Israel åbnede deres ambassade og konsulat i juni 2021. Marts 2022 indgik Israel og Emiraterne en frihandelsaftale. Siden Abraham-aftalerne blev indgået er handelen mellem Emiraterne og Israel steget markant og nåede op over 6 milliarder kroner i 2021.

En historisk vision for fred og fremgang

Abraham-aftalerne repræsenterer et paradigmeskiftende fremskridt for regionen Mellemøsten. Etableringen af fulde diplomatiske relationer mellem Israel, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain er et banebrydende øjeblik for hele Mellemøsten.

Læs debatindlæg

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Læs mere om Dry Bones

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Jødehadet blandt araberne (artikel)

Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.

Læs artiklen

Svinekød og grise i Israel (artikel)

Svin og svinekød har altid været forbudt ifølge de jødiske spiseregler igennem historien men det var først med en lov i 1962 at det blev forbudt juridisk i Israel. Men der bliver alligevel opdrættet svin i Israel officielt til forskning og forsøg men også til slagtning og svinekød kan købes en del steder. Det er et meget følsomt emne, der deler de forskellige befolkningsgrupper.

Læs artiklen

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2022 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 26.6.2022