Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Dødsfald.
Det er med stor sorg at DIF må meddele at Leni Maja er afgået ved døden

Nekrolog

Det er med stor sorg Dansk-Israelsk Forening (DIF) har modtaget beskeden om Leni Majas død.

Leni Maja var gennem mange år medlem af bestyrelsen for Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus og formand i perioden 2005-2018. Hun var meget aktiv i bestyrelsen indtil tidligere i år og hun bidrog positivt til foreningens virke. Hun havde et stort kontaktnet i København blandt de jødiske og israelske grupper, som hun ofte besøgte på vegne af DIF eller som privat person. Desuden kendte hun mange i Østjylland og deltog i arrangementer.

Bestyrelsen vil gerne takke hende for hendes store arbejde for foreningen.

Leni Maja var et aktivt og positivt menneske som vi vil savne.

Hun sov stille ind efter længere tids sygdom.

Ære være hendes minde.

Bestyrelsen.

Bisættelse

Leni Majas bisættelse fandt sted på Vestre Kirkegård i Aarhus lørdag d. 31. oktober 2020.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Chanukah

Chanukah (Tempel-indvielsesfesten) er lysets fest og den varer i otte dage. Jøderne fejrer generobringen af Jerusalem og Templets genopbyggelse og genindvielse. Festen knytter sig til et lille lysmirakel, idet det fortælles, at de fandt en lille flaske olie, som var forblevet rituelt ren og med nok indhold til en dag. De tændte den syvarmede Menorah og som ved et mirakel brændte olien i de otte dage, som genindvielsesfesten tog. Chanukah er en meget folkelig fest med ganske få religiøse forpligtelser. Det er en fest fuld af lys og optimisme i den mørke vinter. I år er det d. 11.-18. december.

Læs mere om de kommende helligdage

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

Bog: Halvmåne og hagekors - Det Tredje Rige, araberne og Palæstina

De muslimske lande, og især de arabiske, fremstår i dag som en af antisemitismens stærkeste bastioner. Dagligt publiceres der i statslige medier grove antisemitiske karikaturer, og publikationer som Adolf Hitlers "Mein Kampf" og det russiske antisemitiske smædeskrift Zion Vises Protokoller sælges stadigvæk i stort antal. To historikere fra Frankfurts Universitet, Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers, forsøger i bogen "Halvmåne og Hagekors", at spore denne antisemitismes rødder. Ifølge dem opstod antisemitismen som følge af den tætte forbindelse mellem Nazityskland og elitære lag i de arabiske lande både før og under anden verdenskrig.

Læs mere om bogen.

Dansk-moderne hebraisk ordbog

Velkommen til den første dansk-moderne hebraisk ordbog nogensinde. I denne 3. udgave er der tilføjet flere tusinde nye ord og eksempler, rettet fejl og lavet forbedringer. I forhold til førsteudgaven er 3. udgave udvidet med 80 sider og rummer nu over 43.000 opslagsord og eksempler.

Læs mere om bogen og forfatteren

Digtsamling Rum & krop

Med denne digtsamling foreligger for første gang på dansk et udvalg af digte af den engelsk-israelske forfatter, Karen Alkalay-Gut. Udvalget er samlet under titlen "Rum & krop", da disse gennem hele hendes forfatterskab har været bærende temaer og motiver - sammen med et sekulært israelsk hverdagsperspektiv på livet.

Læs mere om digtsamlingen og forfatteren

Innovation og start-ups i Israel

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?

Læs mere.

NET@ projektet - teknologisk udvikling og integration i ungdomshøjde

NET@ projektet i Israel tilbyder en professional teknologisk uddannelse og træning til unge vanskeligt stillede israelere fra dårlige sociale lag og udkantsområder uanset etnisk, religiøs og kulturel baggrund. NET@ projektet er med til at sikre dem en bedre fremtid og de opbygger venskaber og netværk. NET@ projektet er også med til at mindske de sociale, økonomiske og teknologiske forskelle i Israel.

Læs artiklen

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)

There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.

(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)

Læs artiklen

De israelske øl og bryggerier

Det israelske ølmarked er domineret af to store bryggerigrupper - 'Tempo Beer Industries Ltd.' og 'Israel Beer Breweries Ltd.'. I løbet af de seneste 20 år er der åbnet mere end 75 mikrobryggerier af forskellig art og hertil kommer et ukendt antal hobbybryggere. Sammen med en øget import af internationale ølmærker har det givet en større interesse for kvalitetsøl.

Der findes enkelte kristne palæstinensiske og arabiske mikrobryggerier.

Læs mere

Den nye Bibeloversættelse 2020 og Jesu fødsel (foredrag)

Bibelselskabet udgav i foråret Bibelen2020 med det formål at lave en oversættelse, som den almindelige dansker uden kendskab til bibelen kunne forstå. Det skabte dog stor debat og international opmærksomhed, at ordet Israel var fjernet fra Det Nye Testamente og få steder i Det Gamle Testamente.

Det fortæller Morten Vartdal om tirsdag d. 1. december 2020 i Århus.

Læs mere

Israel og Sudan har indgået historisk aftale (nyhed)

Israel og Sudan har indgået en historisk fredsaftale, der vil normalisere de diplomatiske forbindelser mellem de to lande. Sudan er det tredje land som Israel har indgået en fredsaftale med i år (oktober 2020).

Emiraterne åbner for handel med Israel (nyhed)

De Forenede Arabiske Emirater ophæver sin boykot mod Israel og åbner dermed for handelsaftaler mellem de to lande. Formålet er at styrke det bilaterale samarbejde. Emiraterne vil blive den første golfstat, der etablerer normale diplomatiske forhold til Israel (august 2020).

En aftale, der giver håb (artikel)

Fredsaftalen mellem De Forenede Arabiske Emirater og Israel om gensidig anerkendelse og oprettelse af diplomatiske forbindelser er en positiv udvikling.

Læs artiklen

Bahrain tilslutter sig fredsaftale med Israel (nyhed)

Bahrain vil ligesom De Forenede Arabiske Emirater normalisere de diplomatiske forbindelser til Israel. Flere lande forventes at gøre det samme (september 2020).

En historisk vision for fred og fremgang

Abraham-aftalerne repræsenterer et paradigmeskiftende fremskridt for regionen Mellemøsten. Etableringen af fulde diplomatiske relationer mellem Israel, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain er et banebrydende øjeblik for hele Mellemøsten.

Læs debatindlæg

Live-Streaming af konferencen om antisemitisme

Fælleskomitéen for Israel (FKI) afholdte en konference om antisemitisme på Christiansborg mandag den 14. september 2020. Konferencen blev en meget stor succes og den blev hurtigt udsolgt. Pga. de nye Corona restriktioner var der kun plads til et begrænset antal deltagere på selve Christiansborg. Fælleskomiteen for Israel sørgede for Live-Streaming af hele konferencen således at alle interesserede har en mulighed for at "være med".

Man kan live-stream via Fælleskomiteens hjemmeside eller Fælleskomiteens Facebook-side.

Her kan man også læse mere om konferencen og programmet.

Fred kræver mod og ansvar (artikel)

Det palæstinensiske selvstyre har haft flere muligheder for at udråbe en ny palæstinensisk stat, men modet og viljen har svigtet. Vores håb er en tostatsløsning, men det at undgå dialog er kun med til at holde liv i denne ulykkelige konflikt - nu foreligger der et oplæg til dialog, så grib den, og vær med til at sætte en dagsorden.

Læs artiklen

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Jødehadet blandt araberne (artikel)

Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.

Læs artiklen

Israel kan lære os om den nære sundhed

Det danske sundhedsvæsen er ikke perfekt. Vi har udfordringer med mangel på speciallæger og med tværsektorielle patientforløb, og vi har et sundhedsvæsen, som udfordres af en eksplosion af ældre patienter. Men kan vi lære af andre landes systemer?

Læs kronikken

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel? Hvem er druserne og tjerkessere? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel? Er en israeler og jøde det samme? Er en araber og palæstinenser det samme?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Biler i Israel - historie og produktion

Bilens historie og den første spæde produktion begyndte tidligt i Europa og USA i modsætning til Israel og Det Hellige Land, hvor der ikke var nogen produktion af biler før 1951, hverken under det tyrkiske storrige eller under den engelske mandatperiode.

Ligesom i Danmark er det ikke muligt med en egentlig traditionel bilfabrik. Derfor specialiserer man sig i udvikling og produktion af specielle køretøjer og avancerede komponenter til den internationale bilindustri.

Læs mere om biler i Israel - historie og produktion

Ret blikket i den østlige retning - den grønne agenda i Israel efter corona (artikel)

Ligesom Israel og Danmark og andre lande fandt sammen om strategier under coronakrisen, skal yderligere partnerskaber fremmes for at forhindre klimakrise. Coronakrisen har lært os værdien af nationer, der arbejder sammen, og hvordan lande kan påvirke millioner af mennesker ved at dele teknologier og erfaring.

Læs artiklen

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 12.11.2020