Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Hvis man er interesseret i en bestemt artikel eller emne på DIF's hjemmeside kan søgefunktionen i den blå kolonne til venstre anvendes (Søg Q). Hvis man ikke kan se den blå kolonne klik her.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Shiva Asar B'Tamuz

Shiva Asar B'Tamuz er en fastedag til minde om Titus' belejring af Jerusalem i år 70 og andre tragedier. Dagen er også begyndelsen på perioden kendt som "de tre uger", hvor jøderne sørger over ødelæggelsen af de to templer i Jerusalem. I denne periode holdes der ingen bryllupper eller andre fester. I år er det d. 23. juli.

Læs mere om de kommende helligdage

Nogle mediers dækning af Hamas-terror

Nogle mediers dækning af Hamas-terroren gennem årene - den samme type mediedækning gælder også for det seneste og mest brutale terrorangreb fra Hamas d. 7. oktober.

Nordjyske Venner af Israel 2020 (YouTube kanal)

Nordjyske Venner af Israel (NVAI) viser videoer, foredrag og andet med relation til Israel.

Der er mange korte videoer om mange forskellige emner - religiøse fester, politiske, teknologi, forhold til andre lande og palæstinenserne, hebraisk, Israels historie, musik, jødiske bønner, naturfilm mfl.

En af de mere humoristiske er denne musikvideo: "Sukkot = Løvhyttefesten: "Shakin' the Lulav" på melodien "Twist and Shout". Eller hør israelske politibetjente synge deres version af Vimmersvej (Bamse).

Link til YouTube: YouTube kanal

Innovation og start-ups i Israel

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?

Israel og Tel Aviv er også kendt for at være et særdeles velpolstret økosystem, når det kommer til investorkapital. Alene i første halvår af 2021 blev der investeret omkring 70 milliarder kroner i israelske start-ups, hvilket er mere end for hele 2020.

Læs mere

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

Halvmåne og hagekors - Det Tredje Rige, araberne og Palæstina (Bog)

De muslimske lande, og især de arabiske, fremstår i dag som en af antisemitismens stærkeste bastioner. Dagligt publiceres der i statslige medier grove antisemitiske karikaturer, og publikationer som Adolf Hitlers "Mein Kampf" og det russiske antisemitiske smædeskrift Zion Vises Protokoller sælges stadigvæk i stort antal. To historikere fra Frankfurts Universitet, Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers, forsøger i bogen "Halvmåne og Hagekors", at spore denne antisemitismes rødder. Ifølge dem opstod antisemitismen som følge af den tætte forbindelse mellem Nazityskland og elitære lag i de arabiske lande både før og under anden verdenskrig.

Læs mere om bogen

Store genier og mindre giganter. 101 eventyrlige jødiske liv (Bog)

Bogen indeholder en længere række af korte biografier, der skal gøre læseren klogere på nogle særligt interessante jødiske personer op igennem historien, og klogere på, hvad det var, de gik og syslede med, som oven i købet viste sig at blive af større eller mindre betydning for os alle sammen. De underholdende biografier er rammet ind af nøgtern oplysning om jødisk liv og identitet, om Holocaust og syndebukeffekt etc.

Jens Chr. Abildskov: Store genier og mindre giganter. 101 eventyrlige jødiske liv. 258 sider.

Læs mere om bogen

Dansk-moderne hebraisk ordbog (Bog)

Velkommen til den første dansk-moderne hebraisk ordbog nogensinde. I denne 4. udgave er der tilføjet nye ord og eksempler, rettet fejl og lavet forbedringer. I forhold til førsteudgaven er 4. udgave udvidet med over 150 sider og rummer nu cirka 45.000 opslagsord og eksempler.

Læs mere om bogen og forfatteren

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)

There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.

(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)

Læs artiklen

Ondskabens pagt (The icon of Evil)

Forbindelsen mellem tysk nazisme og arabisk antisemitisme stikker dybt. Det er lige fra den Anden Verdenskrig og frem til i dag, som forfatterne dokumenterer i bogen. Hovedmanden bag forbindelsen er stormuftien af Jerusalem, Haij Amin el-Husseini, der brugte hele sit liv på at bekæmpe jøder og fra 1948 Israel.

Det er et emne, der er tabu i den vestlige verden og som en del kredse forsøger at skjule eller ignorere for ikke at "fornærme" nogen og fordi det ikke passer ind i deres naive politiske holdninger. Dermed er de samme kredse med til at fremme antisemitiske holdninger i samfundet og at gøre dem mere legitime og accepterede.

David Dalin og John Rothmann: The icon of Evil.

Læs anmeldelsen

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel og Det Hellige Land? Hvem er druserne og tjerkesserne? Er en israeler og jøde det samme? Er en araber og palæstinenser det samme? Hvem er de kristne? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Økonomisk vækst i Israel

Ifølge OECD forventes den israelske økonomi at vokse med 1,9% i 2024 og 4,6% i 2025. Tidligere (før terrorangrebet) vurderede OECD at væksten for 2024 vil blive på 3,3%. Ifølge Bank of Israel forventes der en vækst på 2,0% i 2024 og 5,0% i 2025 mens The Israel Monetary Fund (IMF) forventer en vækst på 1,6% i 2024 (før terrorangrebet var den forventede vækst på 3,1%) og 5,4% i 2025. Bank of America forventer at den israelske økonomi vokser med 2,4% i 2024 og 3,5% i 2025.

Israels økonomi voksede med 2% i 2023 i forhold til 2022 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik), hvilket var mere end gennemsnittet for OECD-landene. Israels forbrugerindex (CPI) steg med 2,7% for de seneste 12 måneder (april 2023 - marts 2024), hvilket var en anelse over det forventede på 2,6%.

Inflationen forventes i 2024 og 2025 at blive på 2,4-2,8% (afhængig af kilde) og renteniveauet forventes at falde lidt.

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Mange af de store internationale og globale bilkoncerner har valgt at placere deres innovationscentre og udviklingsafdelinger i Israel. Samtidig foretages der store investeringer i autoteknologiske virksomheder og startups (nyopstartede virksomheder), hvilket er med til at gøre landet til et internationalt centrum for teknologi til bilbranchen. Israel er blevet en bilnation uden at bygge biler.

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Læs også:

Bilparken i Israel
Biler i Israel - historie og produktion

Svinekød og grise i Israel (artikel)

Svin og svinekød har altid været forbudt ifølge de jødiske spiseregler igennem historien men det var først med en lov i 1962 at det blev forbudt juridisk i Israel. Men der bliver alligevel opdrættet svin i Israel officielt til forskning og forsøg men også til slagtning og svinekød kan købes en del steder. Det er et meget følsomt emne, der deler de forskellige befolkningsgrupper.

Læs artiklen

Foreningen Venner af Danske Jøder (ny forening)

Foreningen Venner af Danske Jøder (Venner af Det Jødiske Samfund) er en ny forening, der skal bygge bro mellem danske jøder og det omkringliggende samfund. Venskabsforeningen er åben for alle, der ønsker at støtte op om det jødiske liv i Danmark, uanset baggrund.

Formålet med foreningen er bl.a. at udbrede kendskabet til og forståelsen for det jødiske liv og kultur her i landet blandt ikke-jødiske danskere - såvel i nutiden som gennem de 400 år, der har været jøder i Danmark samt arbejde for, at der fortsat er et levende jødisk liv i Danmark og at danske jøder - børn som voksne - kan leve i tryghed og frihed på lige vilkår med resten af den danske befolkning.

Foreningen Venner af Danske Jøder

Foredragsrækken 2024-2025

Bestyrelsen er igang med at planlægge denne kommende foredragsrække 2024-2025 med start til september måned. Forslag modtages gerne.

Se de tidligere foredragsrækker:

DIF's foredragsrækker

Alt om den syvende oktober og Israel

Ny dansk hjemmeside om den syvende oktober og Hamas' invasion af Israel. HaShavii er din go-to platform for alt, hvad du behøver at vide om den syvende oktober og Hamas' invasion af Israel. Vi giver dig mulighed for nemt at tilegne dig ny viden og holde dig opdateret om Israel. En platform til information og vidnesbyrd for de kidnappede og de vidner, der overlevede angrebet fra Hamas. Materialet kan vække stærke følelser.

HaShavii, som betyder den syvende på hebræisk, er et initiativ til bred formidling vedrørende Israel. Vores engagerende indhold tilbyder en unik informationsplatform der hjælper med at identificere fakta, og skabe et indblik i den virkelighed der ramte Israel d. 7. oktober 2023. Vi er DJAG - Danish Jewish Awareness Group - og vi lægger vægt på informativt indhold med nutidige medieelementer for tilgængelig information.

HaShavii

116 uskyldige gidsler stadig fanget

Næsten 9 måneder efter det forfærdelige terrorangreb d. 7/10 er der stadig omkring 116 uskyldige gidsler, der holdes i fangenskab af Hamas, herunder en dansk statsborger. Hvordan er deres tilstand? Kan de blive raske mennesker igen efter den lange indespærring og mishandling? Hvor mange af dem er stadig i live? Hvor er de?

De seneste vurderinger (medio juni 2024) lyder på at formentlig kun omkring 40-50 gidsler stadig er i live. 3 lig blev fundet tidligere i Gaza og 10 lig fundet i Rafah (henrettet) ult. maj måned. Ialt 19 lig er fundet. I alt blev der taget 250 gidsler.

Fire israelske gidsler blev reddet af israelske styrker i Gaza d. 8/6-2024. Alle er i live og tilbage i Israel efter 8 måneder i helvede. Tre andre gidsler er tidligere blevet befriet.

Har den danske regering gjort noget for den danske statsborger? Tilsyneladende intet og han er formentlig blandt de døde.

Det meste af verden er tavs, ignorer dem bevidst eller forsvarer gidseltagningen. Vi må alle stadig have tro og håb på at gidslerne kommer hjem igen uanset deres fysiske og mentale helbredstilstand.

Hamas terror - igen!

Det seneste terrorangreb fra Hamas foregik i weekenden d. 7.-8. oktober 2023, hvor de myrdede mere end 1.200 israelere og udlændinge (massakre) samt kidnappede omkring 250 mennesker.

Det var ikke det første terrorangreb - der har været mange andre før. Og det bliver næppe det sidste.

Brændte lig, babyer, der har fået skåret hovedet af, systematisk voldtægt og lemlæstning af kvinder, nedskydning af familier i deres hjem, biler eller på gaden, sender billeder til familier til gidsler, der bliver tortureret osv. Hvordan kan nogen forsvare eller støtte det?

Der er en del danskere, som støtter, forsvarer eller bortforklarer Hamas' barbariske krigsforbrydelser mod civile, og som på ingen måde viser sympati eller medfølelse med de (israelske) ofre. Ingen kan være uvidende om hvad Hamas er og hvad de gør. Samtidig er der andre, som fester og jubler.

Læs mere på DIF's Facebook side (link), DIF's Twitterkonto (link) eller artikler herunder.

Artikler om situationen i Israel, Mellemøsten og Danmark

International Womens Organization - deres reaktion på systematisk voldtægt af kvinder og piger i Israel begået af Hamas

International Womens Organization - deres reaktion på systematisk voldtægt af kvinder og piger i Israel begået af Hamas.

Den samme holdning har de fleste feministiske organisationer i den vestlige verden inkl. Danmark - ingen protester eller fordømmelse af Hamas's brutale kvindefjendske handlinger. Kun tavshed.

Roskilde Festivalen og deres solidaritet med Palæstina og Hamas

Indlæg om Roskilde Festivalen (2024) og deres solidaritet med Palæstina og Hamas. Hvis man tror, at solidariteten på Roskilde Festivalen også drejer sig om den civilbefolkning, nemlig de unge jødiske festivalgæster på Nova musikfestivalen i Israel, som blev udsat for en massakre, da Hamas trængte ind i Israel, så tager man fejl. Er jødiske liv ligegyldige for Roskilde Festivalen? Roskilde Festivalen støtter indirekte terrororganisationen Hamas.

Læs indlæg.

80-året for aktionen mod de danske jøder

I 2023 var det 80 år siden, at aktionen mod de danske jøder fandt sted. Det markeres gennem en række tiltag hen over året særligt i efteråret. Erindringen er vores fælles ansvar og vores eneste måde at forebygge gentagelse. For at skabe en større synlighed, har flere samarbejdspartnere skabt en fælles platform for arrangementer og undervisningsmaterie som et fælles symbol for de mange aktiviteter, der er med til at markere 80-året.

En officiel markering af 80-året for aktionen mod danske jøder i oktober 1943.

Oktober 1943-2023

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Læs mere om Dry Bones

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Især efter d. 7. oktober 2023 er der sket en eksplosion i antisemitisemen i Danmark og andre lande. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Det internationale jødehad er ikke stigende!

Det internationale jødehad er ikke stigende - det er blot ved at vende tilbage til det normale niveau. Tilbage til tiden før nazister gav antisemitisme et dårligt omdømme!

Det internationale jødehad er ikke stigende - det er blot ved at vende tilbage til det normale niveau. Tilbage til tiden før nazister gav antisemitisme et dårligt omdømme!

Læs mere om Dry Bones

Jødehadet blandt araberne (artikel)

Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.

Læs artiklen

Tel Aviv moves up to 4th place in annual ranking of global tech ecosystems

Tel Aviv moved up one spot to fourth place in an annual survey ranking the world’s most attractive ecosystems for startups and innovation by US research firm Startup Genome. Silicon Valley retains top spot followed by a tied New York and London.

The study ranks the top 40 tech startup hubs across more than 300 ecosystems worldwide, collating data on 4.5 million startups. According to Startup Genome’s model, the higher the ranking of the ecosystem, the better the shot an early-stage startup has at building global success.

Læs artikel

Danske jøder 400 år - Set med andres øjne (Bog)

I november 1622 inviterede Christian 4. de første jøder til at bosætte sig i landet. Det har indtil nu betydet 400 års danmarkshistorie med et jødisk mindretal.

Henri Goldstein, der har redigeret samlingen, skriver i sit forord, at man har "valgt at lade en række ikke-jødiske danskere beskrive forskellige tanker og overvejelser ved deres møde med danske jøder og forhold, der har relation til jødisk liv her i landet".

Læs mere om bogen

Israels samhandel med de arabiske lande

Flotte tal for Israels samhandel med de arabiske lande, som de har indgået handelsaftaler med som følge af de historiske Abrahamaftaler. Det går især godt med hensyn til De Forenede Arabiske Emirater (UAE). Jordan, Egypten, Marokko og Bahrain er også godt med.

Læs artikel

Historisk forsvarsaftale mellem Marokko og Israel

Israel har for første gang underskrevet aftalememorandum med et arabisk land. Aftalen betyder at de to landes forsvarsministerier og militære enheder får lettere ved at kommunikere sammen og dele efterretninger.

Israel og Marokko er ved at normalisere forholdet efter at de i 2020 indgik de historiske Abrahamaftaler (også indgået mellem Israel og Emiraterne (UAE), Bahrain og Sudan).

En aftale, der giver håb (artikel)

Fredsaftalen mellem De Forenede Arabiske Emirater (UAE) og Israel om gensidig anerkendelse og oprettelse af diplomatiske forbindelser er en positiv udvikling.

Læs artiklen

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) åbnede deres ambassade i Israel i juli 2021 og Israel åbnede deres ambassade og konsulat i juni 2021. Marts 2022 indgik Israel og Emiraterne en frihandelsaftale. Siden Abraham-aftalerne blev indgået er handelen mellem Emiraterne og Israel steget markant og nåede op over 6 milliarder kroner i 2021.

En historisk vision for fred og fremgang

Abraham-aftalerne repræsenterer et paradigmeskiftende fremskridt for regionen Mellemøsten. Etableringen af fulde diplomatiske relationer mellem Israel, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain er et banebrydende øjeblik for hele Mellemøsten.

Læs debatindlæg

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2024 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 1.7.2024