Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Ta'anit Esther

En fastedag (Fast of Esther) til minde om Mordechais og Esthers faste, da de persiske jøder var i livsfare. I år er det d. 9. marts.

Purim

Til Purim mindes jøderne de begivenheder, der fandt sted i det gamle Persien, da den onde minister Haman overtalte Persiens konge Achashverus til at dræbe alle jøder i landet. Takket være den heroiske Dronning Esther og hendes onkel Mordekhai blev planerne afsløret og jøderne reddet. Højtiden bærer præg af karnevalsstemning og løssluppen fest med rigelig mad og drikke. I år er det d. 10. marts.

Læs mere om de kommende helligdage

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

EU-Domstolens dom i Psagot Winery-sagen

EF-Domstolen afsagde tirsdag den 12. november (2019) sin dom i Psagot Winery-sagen om spørgsmålet om, hvordan produkter, der importeres til Europa fra de "besatte palæstinensiske territorier" skal mærkes. En juridisk analyse af dommen viser, at denne dom er alvorligt mangelfuld. Denne sag er endnu et eksempel på, hvordan EU-domstolen er blevet politiseret.

Læs mere.

Haifa kører anderledes - En model til sameksistens

I dag taler mange israelere med stor begejstring om Haifa som model for samliv mellem de forskellige befolkningsgrupper - jøder, muslimer, kristne, drusere, arabere, Baha'i mfl. - og med gensidig hensyntagen. "Sameksistens" er byforvaltningens forkyndte motto og overalt i Haifa ses der skilte på arabisk og hebraisk, hvor der med store bogstaver står: "Haifa kører anderledes".

Læs kapitel.

Direkte fly Danmark - Israel

Det norske lavprisselskab Norwegian flyver direkte mellem København og Tel Aviv tre gange om ugen.

Norwegian: København - Tel Aviv.

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Auschwitz må vi aldrig glemme - I anledning af 75års dagen for befrielsen af fangerne i Auschwitz-Birkenau

Den lille idylliske by Oswiecim (tysk: Auschwitz) i det sydlige Polen var et ukendt begreb indtil nazisterne indrettede en såkaldt "Stammlager" ved navn Auschwitz I. I 1941 udvidedes lejren med endnu en lejr, Auschwitz II, beliggende et par kilometer derfra i området Brzezinka (tysk: Birkenau). Beretningen om Auschwitz-Birkenau er så rædselsfulde, at alene navnet på denne koncentrationslejr er blevet et synonym for nazisternes massemord på jøder og andre. Men hvor tragisk er det ikke at måtte fastslå, at menneskeheden åbenbart intet har lært af historien. Vi kan konstatere en fornyet opblusning af nazismens antisemitisme.

Læs klummen.

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

Dansk Jødisk Museum (København)

Dansk Jødisk Museum er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet tilbyder omvisninger i museet, foredrag, byvandringer og meget mere i årets løb. Man kan tilmelde sig museets nyhedsbrev, hvor man holdes opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Dansk Jødisk Museum

Derfor hader arabere palæstinenserne (artikel)

Palæstinenserne er kendte for at bedrage deres arabiske brødre og endda at dolke dem i ryggen. Denne illoyalitet er præcis det, der ifølge et voksende antal arabere, har været betegnende for palæstinenserne gennem de seneste år. I de seneste måneder er den arabiske kritik af palæstinenserne yderligere eskaleret og den har til tider været temmelig styg. Nogle arabiske skribenter og journalister har udtrykt vrede over palæstinensernes modstand mod alle fredsplaner og de har beskyldt palæstinenserne for at misse utallige muligheder for at få en stat. Nogle har endda forrdømt palæstinenserne som "forrædere" og udtrykt håb om, at Israel vil "sejre" over palæstinenserne.

Læs artiklen

Knesset gennem 70 år (foredrag)

I fjor fejrede Israel og Israels venner verden over statens 70-års-fødselsdag. Men her er der andre 70-års-dage, der er værd at mindes, heriblandt det israelske parlaments - Knessets - 70 års dag.

Det fortæller historikeren Otto Rühl om tirsdag d. 3. marts 2020 kl. 19.00 i Stiften Loungen.

Foredrag med Otto Rühl

Valg i Israel - igen!

Israel går til valg igen - det tredje valg på under et år. Det bliver d. 2. marts 2020.

Valget marts 2020 i Israel

Se en oversigt over de mange politiske partier og lister i Israel, der deltog i valget (nr. 22) til Knesset (det israelske parlament) d. 17. september 2019, valglinks, valgresultatet mm.

Valget september 2019 i Israel

Det forrige valg (nr. 21) var i april 2019 - se oversigten over de mange politiske partier og lister i Israel, valglinks og det endelige resultat.

Valget april 2019 i Israel

Hvem stemte den arabiske befolkning på ved valget april 2019 i Israel?

Læs artikel

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Herunder er der en link til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

CPH JEWISH FILM FESTIVAL

Den Jødiske Film Festival i København (CJFF 2020) afholdes d. 21. februar - 01. marts 2020 i Cinemateket. CJFF 2020 er stærke dokumentarfilm, spillefilm, events, instruktørbesøg og samtaler med publikum. Se programmet.

CJFF 2020

Israel kan lære os om den nære sundhed

Det danske sundhedsvæsen er ikke perfekt. Vi har udfordringer med mangel på speciallæger og med tværsektorielle patientforløb, og vi har et sundhedsvæsen, som udfordres af en eksplosion af ældre patienter. Men kan vi lære af andre landes systemer?

Læs kronikken

Kulturelle oplevelser i Israel

En god måde at få en oversigt over, hvad der foregår i Israel af kulturelle begivenheder i øjeblikket, er at besøge denne israelske hjemmeside.

Tourist Israel fortæller om alle de ting, som man kan gøre i Israel. Om kendte og ukendte steder, som man kan besøge, begivenheder, restauranter, hoteller, aktiviteter osv.

Tourist Israel The Guide

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel? Hvem er druserne og tjerkessere? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel? Er en israeler og jøde det samme?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Rekordmange turister besøgte Israel

2019 var endnu et fantastisk år for den israelske turistindustri. Tal fra det israelske turistministerium viser, at over 4,55 millioner turister besøgte landet sidste år. Det er en stigning på 11% fra året før ifølge Jerusalem Post.

Det er tredje år i træk at der sættes nye rekorder for antallet af turister til Det Hellige Land. I 2018 kom over 4,1 millioner turister til Israel mens tallet var 3,6 millioner året før. Sidste år var turistindtægterne over 44 mia. danske kroner.

Især Jerusalem får flere turister. Det stigende antal turister kommer fra mange forskellige lande. Åbningen af den nye internationale lufthavn i Eilat vil også øge antallet af turister.

Også flere danskere rejser til Israel - antallet steg i 2018 med 18% i forhold til 2017 og 23% i forhold til 2016.
(Kilde: The Jerusalem Post/ISRAEL21c).

Biler i Israel - historie og produktion

Bilens historie og den første spæde produktion begyndte tidligt i Europa og USA i modsætning til Israel og Det Hellige Land, hvor der ikke var nogen produktion af biler før 1951, hverken under det tyrkiske storrige eller under den engelske mandatperiode.

Ligesom i Danmark er det ikke muligt med en egentlig traditionel bilfabrik. Derfor specialiserer man sig i udvikling og produktion af specielle køretøjer og avancerede komponenter til den internationale bilindustri.

Læs mere om biler i Israel - historie og produktion

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 15.2.2020