Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Shiva Asar B'Tamuz

Shiva Asar B'Tamuz er en fastedag til minde om Titus' belejring af Jerusalem (Yerushalayim) i år 70 og andre tragedier. Dagen er også begyndelsen på perioden kendt som "de tre uger", hvor jøderne sørger over ødelæggelsen af de to templer i Jerusalem. I denne periode holdes der ingen fester. I år er det d. 9. juli.

Tisha BeAv

Tisha B'Av bruges som mindedag for de mange tragedier, der har ramt det jødiske folk. En 25 timers fastedag og sorgens dag. I år er det d. 30. juli.

Læs mere om de kommende helligdage

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

Innovation og start-ups i Israel

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?

Læs mere.

EU-Domstolens dom i Psagot Winery-sagen

EF-Domstolen afsagde tirsdag den 12. november (2019) sin dom i Psagot Winery-sagen om spørgsmålet om, hvordan produkter, der importeres til Europa fra de "besatte palæstinensiske territorier" skal mærkes. En juridisk analyse af dommen viser, at denne dom er alvorligt mangelfuld. Denne sag er endnu et eksempel på, hvordan EU-domstolen er blevet politiseret.

Læs mere.

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)

There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.

(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)

Læs artiklen

NET@ projektet - teknologisk udvikling og integration i ungdomshøjde

NET@ projektet i Israel tilbyder en professional teknologisk uddannelse og træning til unge vanskeligt stillede israelere fra dårlige sociale lag og udkantsområder uanset etnisk, religiøs og kulturel baggrund. NET@ projektet er med til at sikre dem en bedre fremtid og de opbygger venskaber og netværk. NET@ projektet er også med til at mindske de sociale, økonomiske og teknologiske forskelle i Israel.

Læs artiklen

Hvad er terror og terrorisme?

Den ene mands terrorist er den anden mands frihedskæmper. Terrorist, guerilla, militant, partisan, oprører eller frihedskæmper? Befrielsesbevægelse, undergrundsbevægelse, militant gruppe, terrororganisation eller "legitim væbnet modstand"?

Hvad dækker begreberne over?

Læs artiklen

Valg i Israel

Israel gik til valg d. 2. marts 2020 - det tredje valg (nr. 23) på under et år. Se valgresultatet, læs mere om de politiske forhandlinger og om den nye samlingsregering (Israels 35. regering).

Valget marts 2020 i Israel

Hvem stemte den arabiske befolkning på ved valget april 2019 i Israel?

Læs artikel

Ret blikket i den østlige retning - den grønne agenda i Israel efter corona (artikel)

Ligesom Israel og Danmark og andre lande fandt sammen om strategier under coronakrisen, skal yderligere partnerskaber fremmes for at forhindre klimakrise. Coronakrisen har lært os værdien af nationer, der arbejder sammen, og hvordan lande kan påvirke millioner af mennesker ved at dele teknologier og erfaring.

Læs artiklen

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Jødehadet blandt araberne (artikel)

Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.

Læs artiklen

Israel kan lære os om den nære sundhed

Det danske sundhedsvæsen er ikke perfekt. Vi har udfordringer med mangel på speciallæger og med tværsektorielle patientforløb, og vi har et sundhedsvæsen, som udfordres af en eksplosion af ældre patienter. Men kan vi lære af andre landes systemer?

Læs kronikken

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel? Hvem er druserne og tjerkessere? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel? Er en israeler og jøde det samme?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Krammere non grata (artikel)

Farlige vaner. I de varme og spontane middelhavskulturer kan det være særligt svært at holde den sociale distance, fortæller professor i sociologi. På grund af smittefare skal vi holde to meters afstand til hinanden og må udtrykke venskab og intimitet på nye måder.

Læs artiklen

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Rekordmange turister besøgte Israel

2019 var endnu et fantastisk år for den israelske turistindustri. Tal fra det israelske turistministerium viser, at over 4,55 millioner turister besøgte landet sidste år. Det er en stigning på 11% fra året før ifølge Jerusalem Post.

Det er tredje år i træk at der sættes nye rekorder for antallet af turister til Det Hellige Land. I 2018 kom over 4,1 millioner turister til Israel mens tallet var 3,6 millioner året før. Sidste år var turistindtægterne over 44 mia. danske kroner.

I januar og februar 2020 steg antallet af turister fortsat men Corona-virussen har effektivt lukket den israelske turistindustri indtil videre.

Biler i Israel - historie og produktion

Bilens historie og den første spæde produktion begyndte tidligt i Europa og USA i modsætning til Israel og Det Hellige Land, hvor der ikke var nogen produktion af biler før 1951, hverken under det tyrkiske storrige eller under den engelske mandatperiode.

Ligesom i Danmark er det ikke muligt med en egentlig traditionel bilfabrik. Derfor specialiserer man sig i udvikling og produktion af specielle køretøjer og avancerede komponenter til den internationale bilindustri.

Læs mere om biler i Israel - historie og produktion

Danske virksomheders boykot af Israel (artikel)

Det er længe siden at der har været fokus på de danske virksomheders boykot af Israel og de anti-israelske klausuler, som de har accepteret i deres handelskontrakter. I denne artikel ses der på baggrunden, hvordan det viser sig i praksis og de involverede og til tider modstridende interesser.

Som det fremgår er det ikke et nyt fænomen at boykotte jøder og Israel. Selv om det er en ældre artikel er indholdet desværre stadig aktuelt. Heldigvis er der også positive tendenser.

Læs artiklen

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2020 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 3.7.2020