Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Hvis man er interesseret i en bestemt artikel eller emne på DIF's hjemmeside kan søgefunktionen i den blå kolonne til venstre anvendes (Søg Q). Hvis man ikke kan se den blå kolonne klik her.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Rosh HaShana

Rosh Hashana er det jødiske nytår og denne højtid fejres over hele den jødiske verden i to dage. Nytårsfesten er højtidelig og en lejlighed til at samle hele familien og spise de traditionelle retter. I synagogerne markeres det med festlige nytårsgudstjenester. I år begynder fejringen af det jødiske nytår om aftenen d. 15. september 2023. Rosh HaShana er d. 16.-17. september 2023 og dermed går den jødiske kalender ind i år 5784.

Læs mere om de kommende helligdage

Ny ambassadør i Israel

Danmarks nye ambassadør i Israel fra august 2023 er Thomas Winkler. Han har tidligere været Danmarks arktiske ambassadør.

Som ung jurastuderende arbejdede han i 1985 som frivillig i Kibbutz Ramat Rachel. Thomas blev forelsket i kibbutzen og Israels hovedstad Jerusalem, beliggende tæt på kibbutzen. Som ung fik Thomas Winkler en uforglemmelig oplevelse da han så solopgangen ved Masada. Thomas og hans kone Dorte glæder sig både til de officielle opgaver og til at udforske Tel Aviv samt opleve byens unikke kulinariske, kulturelle og musikalske scene.

Primo juni sagde Danmarks afgående ambassadør Anne Dorte Rigelsen farvel til Israel efter 3 år.

Nordjyske Venner af Israel 2020 (YouTube kanal)

Nordjyske Venner af Israel (NVAI) viser videoer, foredrag og andet med relation til Israel.

Der er mange korte videoer om mange forskellige emner - religiøse fester, politiske, teknologi, forhold til andre lande og palæstinenserne, hebraisk, Israels historie, musik, jødiske bønner, naturfilm mfl.

En af de mere humoristiske er denne musikvideo: "Sukkot = Løvhyttefesten: "Shakin' the Lulav" på melodien "Twist and Shout". Eller hør israelske politibetjente synge deres version af Vimmersvej (Bamse).

Link til YouTube: YouTube kanal

Innovation og start-ups i Israel

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?

Israel og Tel Aviv er også kendt for at være et særdeles velpolstret økosystem, når det kommer til investorkapital. Alene i første halvår af 2021 blev der investeret omkring 70 milliarder kroner i israelske start-ups, hvilket er mere end for hele 2020.

Læs mere

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

Bog: Halvmåne og hagekors - Det Tredje Rige, araberne og Palæstina

De muslimske lande, og især de arabiske, fremstår i dag som en af antisemitismens stærkeste bastioner. Dagligt publiceres der i statslige medier grove antisemitiske karikaturer, og publikationer som Adolf Hitlers "Mein Kampf" og det russiske antisemitiske smædeskrift Zion Vises Protokoller sælges stadigvæk i stort antal. To historikere fra Frankfurts Universitet, Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers, forsøger i bogen "Halvmåne og Hagekors", at spore denne antisemitismes rødder. Ifølge dem opstod antisemitismen som følge af den tætte forbindelse mellem Nazityskland og elitære lag i de arabiske lande både før og under anden verdenskrig.

Læs mere om bogen

Dansk-moderne hebraisk ordbog

Velkommen til den første dansk-moderne hebraisk ordbog nogensinde. I denne 4. udgave er der tilføjet nye ord og eksempler, rettet fejl og lavet forbedringer. I forhold til førsteudgaven er 4. udgave udvidet med over 150 sider og rummer nu cirka 45.000 opslagsord og eksempler.

Læs mere om bogen og forfatteren

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)

There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.

(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)

Læs artiklen

Ondskabens pagt (The icon of Evil)

Forbindelsen mellem tysk nazisme og arabisk antisemitisme stikker dybt. Det er lige fra den Anden Verdenskrig og frem til i dag, som forfatterne dokumenterer i bogen. Hovedmanden bag forbindelsen er stormuftien af Jerusalem, Haij Amin el-Husseini, der brugte hele sit liv på at bekæmpe jøder og fra 1948 Israel.

Det er et emne, der er tabu i den vestlige verden og som en del kredse forsøger at skjule eller ignorere for ikke at "fornærme" nogen og fordi det ikke passer ind i deres naive politiske holdninger. Dermed er de samme kredse med til at fremme antisemitiske holdninger i samfundet og at gøre dem mere legitime og accepterede.

David Dalin og John Rothmann: The icon of Evil.

Læs anmeldelsen

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel og Det Hellige Land? Hvem er druserne og tjerkesserne? Er en israeler og jøde det samme? Er en araber og palæstinenser det samme? Hvem er de kristne? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Økonomisk vækst i Israel

Israels økonomi voksede med 6,5% i 2022 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik). Det er et lille fald i forhold til 2021, hvor væksten var på 8,6%. Til sammenligning var væksten i OECD-landene i 2022 i gennemsnit på 2,6% og Israel havde den næsthøjeste vækst blandt OECD-landene. Det private forbrug steg med 7,5% i 2022.

Israels økonomi voksede med 2,5% i det første kvartal af 2023 i forhold til samme periode i 2022 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik). Det er mere end gennemsnittet for OECD-landene. Det private forbrug og importen af forbrugsgoder faldt. Den faldende vækst skyldes de politiske uroligheder i starten af året samt stigende inflation og renter i både Israel og internationalt.

Turismen vokser kraftigt

Turismen i Israel vokser kraftigt og er ved at være tilbage på samme høje niveua som før Covid og restiktioner begyndte i februar 2020 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik). I 2019, det sidste normale år før Covid, satte Israel en ny turistrekord - aldrig har der været så mange turister i landet før.

Foredragsrækken 2023-2024

Det næste arrangement i DIF's foredragsrække bliver en musikalsk dokumentarfortælling med Klezmerduoen, hvor de vil give en fortælling og koncert om de danske jøders flugt fra Danmark i oktober 1943. I en ramme af livsbekræftende jødisk klezmermusik fortæller Klezmerduo historien om danske jøder, der må flygte over hals og hoved og om nogle af de mange, der satte livet på spil for at hjælpe.

Det bliver torsdag d. 26. oktober 2023 kl. 19.00 i Århus.

Se hele foredragsrækken med foredrag om filosoffen Hannah Arendt, Arlette Andersens historie i Auschwitz, kibbutzbørn - spørgsmålet om jødisk identitet, hvad er Den Internationale Kristne Ambassade i Jerusalem og afsluttende med et politisk arrangement:

DIF's foredragsrække 2023-2024

De første jøder i Danmark

I november 2022 er det 400 år siden at kong Christian 4. inviterede de første jøder til Danmark. Det Jødiske Samfund og andre vil markerer jubilæet med en række spændende arrangementer fra efteråret og et år frem.

Læs mere om de danske jøders historie siden de første jøder kom til det danske kongerige og frem til i dag:

De danske jøders historie

DIF afholdte et foredrag onsdag d. 12. april 2023 om 400-året for jøder i Danmark. Foredragsholder var Sara Fredfeldt Stadager, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum.

Læs mere

Danske jøder 400 år - Set med andres øjne (ny bog)

I november 1622 inviterede Christian 4. de første jøder til at bosætte sig i landet. Det har indtil nu betydet 400 års danmarkshistorie med et jødisk mindretal.

Henri Goldstein, der har redigeret samlingen, skriver i sit forord, at man har "valgt at lade en række ikke-jødiske danskere beskrive forskellige tanker og overvejelser ved deres møde med danske jøder og forhold, der har relation til jødisk liv her i landet".

Læs mere om bogen

Dansk Jødisk Museum

Dansk Jødisk Museum (København) er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet tilbyder omvisninger i museet, foredrag, byvandringer og meget mere i årets løb. Man kan tilmelde sig museets nyhedsbrev, hvor man holdes opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.

Dansk Jødisk Museum

80-året for aktionen mod de danske jøder

I 2023 er det 80 år siden, at aktionen mod de danske jøder fandt sted. Det markeres gennem en række tiltag hen over året særligt i efteråret. Erindringen er vores fælles ansvar og vores eneste måde at forebygge gentagelse. For at skabe en større synlighed, har flere samarbejdspartnere skabt en fælles platform for arrangementer og undervisningsmaterie som et fælles symbol for de mange aktiviteter, der er med til at markere 80-året.

En officiel markering af 80-året for aktionen mod danske jøder i oktober 1943.

Oktober 1943-2023

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Mange af de store internationale og globale bilkoncerner har valgt at placere deres innovationscentre og udviklingsafdelinger i Israel. Samtidig foretages der store investeringer i autoteknologiske virksomheder og startups (nyopstartede virksomheder), hvilket er med til at gøre landet til et internationalt centrum for teknologi til bilbranchen. Israel er blevet en bilnation uden at bygge biler.

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Læs også:

Bilparken i Israel
Biler i Israel - historie og produktion

Svinekød og grise i Israel (artikel)

Svin og svinekød har altid været forbudt ifølge de jødiske spiseregler igennem historien men det var først med en lov i 1962 at det blev forbudt juridisk i Israel. Men der bliver alligevel opdrættet svin i Israel officielt til forskning og forsøg men også til slagtning og svinekød kan købes en del steder. Det er et meget følsomt emne, der deler de forskellige befolkningsgrupper.

Læs artiklen

Israels samhandel med de arabiske lande

Flotte tal for Israels samhandel med de arabiske lande, som de har indgået handelsaftaler med som følge af de historiske Abrahamaftaler. Det går især godt med hensyn til De Forenede Arabiske Emirater (UAE). Jordan, Egypten, Marokko og Bahrain er også godt med.

Læs artikel

Historisk forsvarsaftale mellem Marokko og Israel

Israel har for første gang underskrevet aftalememorandum med et arabisk land. Aftalen betyder at de to landes forsvarsministerier og militære enheder får lettere ved at kommunikere sammen og dele efterretninger.

Udenrigsminister Yair Lapid besøgte Marokko august måned for bl.a. at åbne et handelskontor i hovedstaden Rabat.

Israel og Marokko er ved at normalisere forholdet efter at de i 2020 indgik de historiske Abrahamaftaler (også indgået mellem Israel og Emiraterne (UAE), Bahrain og Sudan).

En aftale, der giver håb (artikel)

Fredsaftalen mellem De Forenede Arabiske Emirater (UAE) og Israel om gensidig anerkendelse og oprettelse af diplomatiske forbindelser er en positiv udvikling.

Læs artiklen

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) åbnede deres ambassade i Israel i juli 2021 og Israel åbnede deres ambassade og konsulat i juni 2021. Marts 2022 indgik Israel og Emiraterne en frihandelsaftale. Siden Abraham-aftalerne blev indgået er handelen mellem Emiraterne og Israel steget markant og nåede op over 6 milliarder kroner i 2021.

En historisk vision for fred og fremgang

Abraham-aftalerne repræsenterer et paradigmeskiftende fremskridt for regionen Mellemøsten. Etableringen af fulde diplomatiske relationer mellem Israel, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain er et banebrydende øjeblik for hele Mellemøsten.

Læs debatindlæg

Sudan indgår aftale med Israel

Sudan forventes snart at blive det næste land, der normaliserer forholdet til Israel, og bliver dermed det fjerde land, som tiltræder Abraham-aftalerne.

Forholdet til Saudi-Arabien forbedres løbende og der er et stigende samarbejde.

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Læs mere om Dry Bones

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Jødehadet blandt araberne (artikel)

Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.

Læs artiklen

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 9.9.2023