Aktuelt, nyheder og notitser

Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.

Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.

Hvis man er interesseret i en bestemt artikel eller emne på DIF's hjemmeside kan søgefunktionen i den blå kolonne til venstre anvendes (Søg Q). Hvis man ikke kan se den blå kolonne klik her.

Kommende religiøse og nationale helligdage

Chanukah

Chanukah (Tempel-indvielsesfesten) er lysets fest (lysfest) og den varer i otte dage. Jøderne fejrer makkabæernes generobring af Jerusalem i 164 f.Kr. og Templets genopbyggelse og genindvielse. Festen knytter sig til et lille lysmirakel, idet det fortælles, at de fandt en lille flaske olie, som var forblevet rituelt ren og med nok indhold til en dag. De tændte den syvarmede Menorah og som ved et mirakel brændte olien i de otte dage, som genindvielsesfesten tog.

Chanukah er en meget folkelig fest med ganske få religiøse forpligtelser. Det er en fest fuld af lys og optimisme i den mørke vinter. Chanukah fejres med udveksling af gaver, sange og spisning. I Israel er alle offentlige bygninger dekoreret med kæmpe neonlysestager og hoteller har ceremonier med levende lys for deres gæster. I år er det d. 29. nov. - 6. december.

Læs mere om de kommende helligdage

Innovation og start-ups i Israel

Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?

Israel og Tel Aviv er også kendt for at være et særdeles velpolstret økosystem, når det kommer til investorkapital. Alene i første halvår af 2021 er der investeret omkring 70 milliarder kroner i israelske start-ups, hvilket er mere end for hele 2020.

Læs mere.

Palestinian Media Watch (PMW)

Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.

PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.

Palestinian Media Watch (PMW)

Do you have any idea how offensive that is?

Bog: Halvmåne og hagekors - Det Tredje Rige, araberne og Palæstina

De muslimske lande, og især de arabiske, fremstår i dag som en af antisemitismens stærkeste bastioner. Dagligt publiceres der i statslige medier grove antisemitiske karikaturer, og publikationer som Adolf Hitlers "Mein Kampf" og det russiske antisemitiske smædeskrift Zion Vises Protokoller sælges stadigvæk i stort antal. To historikere fra Frankfurts Universitet, Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers, forsøger i bogen "Halvmåne og Hagekors", at spore denne antisemitismes rødder. Ifølge dem opstod antisemitismen som følge af den tætte forbindelse mellem Nazityskland og elitære lag i de arabiske lande både før og under anden verdenskrig.

Læs mere om bogen.

Dansk-moderne hebraisk ordbog

Velkommen til den første dansk-moderne hebraisk ordbog nogensinde. I denne 4. udgave er der tilføjet nye ord og eksempler, rettet fejl og lavet forbedringer. I forhold til førsteudgaven er 4. udgave udvidet med over 150 sider og rummer nu cirka 45.000 opslagsord og eksempler.

Læs mere om bogen og forfatteren

Digtsamling Rum & krop

Med denne digtsamling foreligger for første gang på dansk et udvalg af digte af den engelsk-israelske forfatter, Karen Alkalay-Gut. Udvalget er samlet under titlen "Rum & krop", da disse gennem hele hendes forfatterskab har været bærende temaer og motiver - sammen med et sekulært israelsk hverdagsperspektiv på livet.

Læs mere om digtsamlingen og forfatteren

NET@ projektet - teknologisk udvikling og integration i ungdomshøjde

NET@ projektet i Israel tilbyder en professional teknologisk uddannelse og træning til unge vanskeligt stillede israelere fra dårlige sociale lag og udkantsområder uanset etnisk, religiøs og kulturel baggrund. NET@ projektet er med til at sikre dem en bedre fremtid og de opbygger venskaber og netværk. NET@ projektet er også med til at mindske de sociale, økonomiske og teknologiske forskelle i Israel.

Læs artiklen

Velkommen til support-israel.dk

Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.

support-israel.dk

Velkommen til Israel-info

Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.

Israel-info

Velkommen til Israel-Online

Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.

Israel-Online.dk

How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)

There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.

(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)

Læs artiklen

De israelske øl og bryggerier

Det israelske ølmarked er domineret af to store bryggerigrupper - 'Tempo Beer Industries Ltd.' og 'Israel Beer Breweries Ltd.'. I løbet af de seneste 20 år er der åbnet mere end 75 mikrobryggerier af forskellig art og hertil kommer et ukendt antal hobbybryggere. Sammen med en øget import af internationale ølmærker har det givet en større interesse for kvalitetsøl.

Der findes enkelte kristne palæstinensiske og arabiske mikrobryggerier.

Læs mere

Nurith Miryam Lumer-Klabbers og Ellen Hessellund Mikkelsen (foredrag)

Det næste foredrag er med Nurith Miryam Lumer-Klabbers, kunstner og Ellen Hessellund Mikkelsen fra Ordet & Israel.

Nurith fortæller om hendes kunstneriske arbejde og hvordan det er at være jøde og kunstner i den danske verden. 2 verdner, der flettes sammen i hendes kunst, forståelse af livet og dagligdagen. Hun kommer også ind på de jødiske traditioner herunder Hannukah

Ellen Hessellund Mikkelsen fra Ordet & Israel giver et oplæg om den dybe forbindelse mellem jødedom og kristendom samt betydningen af de kristne traditioner.

Det fortæller de om torsdag d. 2. december 2021 kl. 19.00 i Stiften Loungen, Frederiksgade 78B, st., 8000 Aarhus C. Entre.

Læs mere om Nurith Miryam Lumer-Klabbers og Ellen Hessellund Mikkelsens foredrag

I forbindelse med dette foredrag afholdes der fra kl. 18.00 et israelsk marked - læs mere.

Se hele DIF's foredragsrække, Israel i farver, smag og tanker, med ni spændende og interessante foredrag i den kommende foredragssæson:

Læs mere om foredragsrækken

Ny israelsk ambassadør

Den nye israelske ambassadør i Danmark er David Akov, der de næste 4 år skal være Israels repræsentant i Danmark, og fortsætte det gode arbejde med at forbinde danske og israelske interesser, fremme kulturudveksling og bygge nye broer mellem vores nationer. Han har været udstationeret i USA af flere omgange og var senest i Mumbai i Indien.

Den afgående israelske ambassadør for de seneste 4 år var Benny Dagan.

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Mange af de store internationale og globale bilkoncerner har valgt at placere deres innovationscentre og udviklingsafdelinger i Israel. Samtidig foretages der store investeringer i autoteknologiske virksomheder og startups (nyopstartede virksomheder), hvilket er med til at gøre landet til et internationalt centrum for teknologi til bilbranchen. Israel er blevet en bilnation uden at bygge biler.

Israel er det nye 'Silicon Valley' for bilindustrien og autoteknologi

Læs også:

Bilparken i Israel
Biler i Israel - historie og produktion

Mellemøsten har brug for pragmatisme, kompromiser og partnerskaber (artikel)

De danske ngo'er, der forleden angreb Israel i et debatindlæg fyldt med had og fejl, burde se fremad frem for at svælge i fortiden, som ekstremisterne gør. Den sande agenda er det blinde had til Israel og frustrationerne over, at det er lykkedes for landet at skabe nye pragmatiske alliancer i Mellemøsten.

Læs artiklen

En aftale, der giver håb (artikel)

Fredsaftalen mellem De Forenede Arabiske Emirater og Israel om gensidig anerkendelse og oprettelse af diplomatiske forbindelser er en positiv udvikling.

Læs artiklen

De Forenede Arabiske Emirater (UAE) åbnede deres ambassade i Israel i juli måned og Israel åbnede deres ambassade og konsulat i juni 2021.

En historisk vision for fred og fremgang

Abraham-aftalerne repræsenterer et paradigmeskiftende fremskridt for regionen Mellemøsten. Etableringen af fulde diplomatiske relationer mellem Israel, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain er et banebrydende øjeblik for hele Mellemøsten.

Læs debatindlæg

Antisemitisme (jødehad)

Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.

Artikler og links

Befolkning og religion i Israel

Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel? Hvem er druserne og tjerkessere? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel? Er en israeler og jøde det samme? Er en araber og palæstinenser det samme?

Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.

Befolkning og religion

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar

Dry Bones - dagens politiske kommentar til den israelske hverdag og internationale forhold.

Tegninger og flere oplysninger om Dry Bones findes på The Dry Bones Blog og The Dry Bones Blog (Facebook) Se også The Dry Bones Project.

Jødehadet blandt araberne (artikel)

Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.

Læs artiklen

Til forsiden (index.htm)

Til toppen


© 2000-2021 CFR. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 27.11.2021