Aktuelt, nyheder og notitser
Her bringes de seneste nyheder fra Dansk-Israelsk Forening (DIF) i Århus, oplysninger om arrangementer og begivenheder med forbindelse til Israel, nye artikler, notitser samt nyheder på hjemmesiden.
Har du nogle nyheder eller kendskab til arrangementer af interesse for denne side? Skriv til Webmaster pr. e-mail og helst i god tid.
Hvis man er interesseret i en bestemt artikel eller emne på DIF's hjemmeside kan søgefunktionen i den blå kolonne til venstre anvendes (Søg Q). Hvis man ikke kan se den blå kolonne klik her.
Kommende religiøse og nationale helligdage
Shiva Asar B'Tamuz
Shiva Asar B'Tamuz er en fastedag til minde om Titus' belejring af Jerusalem i år 70 og andre tragedier. Dagen er også begyndelsen på perioden kendt som "de tre uger", hvor jøderne sørger over ødelæggelsen af de to templer i Jerusalem. I år er det d. 6. juli.
Læs mere om de kommende helligdage
|
Nordjyske Venner af Israel 2020 (YouTube kanal)
Nordjyske Venner af Israel (NVAI) viser videoer, foredrag og andet med relation til Israel.
Der er mange korte videoer om mange forskellige emner - religiøse fester, politiske, teknologi, forhold til andre lande og palæstinenserne, hebraisk, Israels historie, musik, jødiske bønner, naturfilm mfl.
En af de mere humoristiske er denne musikvideo: "Sukkot = Løvhyttefesten: "Shakin' the Lulav" på melodien "Twist and Shout". Eller hør israelske politibetjente synge deres version af Vimmersvej (Bamse).
Link til YouTube: YouTube kanal
|
Innovation og start-ups i Israel
Israel er blevet centrum for verdens opmærksomhed, når det kommer til innovation og start-ups. Hvorfor er Israel det land i verden, der har det højeste antal start-ups per indbygger? Hvorfor er Israel verdens førende startup-nation? Hvad kan vi lære af udviklingen i Israel?
Israel og Tel Aviv er også kendt for at være et særdeles velpolstret økosystem, når det kommer til investorkapital. Alene i første halvår af 2021 blev der investeret omkring 70 milliarder kroner i israelske start-ups, hvilket er mere end for hele 2020.
Læs mere
|
Palestinian Media Watch (PMW)
Palestinian Media Watch (PMW) er et uafhængigt israelsk forskningsinstitut, der undersøger det palæstinensiske samfund ud fra forskellige perspektiver ved at studere og analysere det Palæstinensiske Selvstyre gennem dets medier og skolebøger.
PMW lægger størst fokus på de budskaber palæstinensiske ledere formidler til befolkningen via den brede række af institutioner og infrastrukturer, selvstyret kontrollerer.
Palestinian Media Watch (PMW)
|
|
Bog: Halvmåne og hagekors - Det Tredje Rige, araberne og Palæstina
De muslimske lande, og især de arabiske, fremstår i dag som en af antisemitismens stærkeste bastioner. Dagligt publiceres der i statslige medier grove antisemitiske karikaturer, og publikationer som Adolf Hitlers "Mein Kampf" og det russiske antisemitiske smædeskrift Zion Vises Protokoller sælges stadigvæk i stort antal. To historikere fra Frankfurts Universitet, Klaus-Michael Mallmann og Martin Cüppers, forsøger i bogen "Halvmåne og Hagekors", at spore denne antisemitismes rødder. Ifølge dem opstod antisemitismen som følge af den tætte forbindelse mellem Nazityskland og elitære lag i de arabiske lande både før og under anden verdenskrig.
Læs mere om bogen
|
Dansk-moderne hebraisk ordbog
Velkommen til den første dansk-moderne hebraisk ordbog nogensinde. I denne 4. udgave er der tilføjet nye ord og eksempler, rettet fejl og lavet forbedringer. I forhold til førsteudgaven er 4. udgave udvidet med over 150 sider og rummer nu cirka 45.000 opslagsord og eksempler.
Læs mere om bogen og forfatteren
|
Velkommen til support-israel.dk
Denne website er blevet skabt med det formål at give Israel fuld støtte, er en opfordring til at købe israelsk og støtte Israel. Siden indeholder blandt andet orientering om de produkter, du kan købe fra Israel og som er tilgængelige i Danmark. Bag dette website er vi en række foreninger og privatpersoner, som opfordrer til at støtte Israel.
support-israel.dk
|
Velkommen til Israel-info
Israel-info er en selvstændig og uafhængig Internet-side, som er blevet til med det formål at bryde den i Danmark herskende misinformation og i stedet yde en ærlig og redelig oplysning om Israel og Mellemøsten. I Israel foregår en levende, fri og højrøstet debat, hvor alle emner diskuteres og hvor alle samfundsmæssige problemer endevendes.
Israel-info
|
Velkommen til Israel-Online
Hjemmesiden Israel-Online.dk tilbyder et dybere indblik i, hvad den israelsk-arabiske konflikt i virkeligheden går ud på, og søger at modarbejde den anti-israelske propaganda, der desværre længe har gennemsyret medier og uddannelsesinstitutioner herhjemme.
Israel-Online.dk
|
How strong is the arab claim to Palestine? (artikel)
There is a myth hanging over all discussion of the Palestinian problem: The myth that this land was "Arab" land taken from its native inhabitants by invading Jews.
(Resume: En populær myte i forbindelse med den jødisk-palæstinensiske konflikt er, at landet oprindelig er arabisk/palæstinensisk og at jøderne har invaderet og besat/stjålet landet fra de oprindelige indbyggere. Artiklen er en historisk gennemgang af de forskellige befolkningsgrupper og deres tilknytning til landet, de nyere politiske forhold og et opgør med mange af de populære og udbredte myter.)
Læs artiklen
|
Ondskabens pagt (The icon of Evil)
Forbindelsen mellem tysk nazisme og arabisk antisemitisme stikker dybt. Det er lige fra den Anden Verdenskrig og frem til i dag, som forfatterne dokumenterer i bogen. Hovedmanden bag forbindelsen er stormuftien af Jerusalem, Haij Amin el-Husseini, der brugte hele sit liv på at bekæmpe jøder og fra 1948 Israel.
Det er et emne, der er tabu i den vestlige verden og som en del kredse forsøger at skjule eller ignorere for ikke at "fornærme" nogen og fordi det ikke passer ind i deres naive politiske holdninger. Dermed er de samme kredse med til at fremme antisemitiske holdninger i samfundet og at gøre dem mere legitime og accepterede.
David Dalin og John Rothmann: The icon of Evil.
Læs anmeldelsen
|
Befolkning og religion i Israel
Bor der andre end jøder og palæstinensere i Israel og Det Hellige Land? Hvem er druserne og tjerkesserne? Er en israeler og jøde det samme? Er en araber og palæstinenser det samme? Hvem er de kristne? Hvilke religioner har deres 'hovedkontor' i Israel?
Læs mere om dem og andre befolkningsgrupper i Israel.
Befolkning og religion
|
Økonomisk vækst i Israel
Israels økonomi voksede med 6,5% i 2022 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik). Det er et lille fald i forhold til 2021, hvor væksten var på 8,6%. Til sammenligning var væksten i OECD-landene i 2022 i gennemsnit på 2,6% og Israel havde den næsthøjeste vækst blandt OECD-landene. Det private forbrug steg med 7,5% i 2022.
Israels økonomi voksede med 2,5% i det første kvartal af 2023 i forhold til samme periode i 2022 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik). Det er mere end gennemsnittet for OECD-landene. Det private forbrug og importen af forbrugsgoder faldt. Den faldende vækst skyldes de politiske uroligheder i starten af året samt stigende inflation og renter i både Israel og internationalt.
|
Turismen vokser kraftigt
Turismen i Israel vokser kraftigt og er ved at være tilbage på samme høje niveua som før Covid og restiktioner begyndte i februar 2020 ifølge Central Bureau of Statistics (Israels statistik). I 2019, det sidste normale år før Covid, satte Israel en ny turistrekord - aldrig har der været så mange turister i landet før.
|
|
|
Jødisk Kulturfestival
Jødisk Kulturfestival med over 60 arrangementer! Film og Teater, foredrag og debat, koncerter, dans, udstilling, børn og unge, og meget andet. Jødisk Kulturfestival er begejstret for at invitere dig til en spændende tværkulturel festival i København, der vil åbne dørene fra den 4.-11. juni 2023 og præsentere mere end 60 unikke aktiviteter, herunder inspirerende foredrag, fantastiske koncerter, fængslende film og meget mere - alt sammen med en jødisk vinkel.
Jødisk Kulturfestival er en organisation under Det Jødiske Samfund.
Jødisk Kulturfestival 2023
|
De første jøder i Danmark
I november 2022 er det 400 år siden at kong Christian 4. inviterede de første jøder til Danmark. Det Jødiske Samfund og andre vil markerer jubilæet med en række spændende arrangementer fra efteråret og et år frem.
Læs mere om de danske jøders historie siden de første jøder kom til det danske kongerige og frem til i dag:
De danske jøders historie
DIF afholdte et foredrag onsdag d. 12. april 2023 om 400-året for jøder i Danmark. Foredragsholder var Sara Fredfeldt Stadager, museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum.
Læs mere
|
Dansk Jødisk Museum
Dansk Jødisk Museum (København) er et statsanerkendt, kulturhistorisk museum og hovedmuseum for dansk jødisk kulturhistorie i Danmark. Museet tilbyder omvisninger i museet, foredrag, byvandringer og meget mere i årets løb. Man kan tilmelde sig museets nyhedsbrev, hvor man holdes opdateret om arrangementer og andet nyt fra museet.
Dansk Jødisk Museum
|
80-året for aktionen mod de danske jøder
I 2023 er det 80 år siden, at aktionen mod de danske jøder fandt sted. Det markeres gennem en række tiltag hen over året særligt i efteråret. Erindringen er vores fælles ansvar og vores eneste måde at forebygge gentagelse. For at skabe en større synlighed, har flere samarbejdspartnere skabt en fælles platform for arrangementer og undervisningsmaterie som et fælles symbol for de mange aktiviteter, der er med til at markere 80-året.
En officiel markering af 80-året for aktionen mod danske jøder i oktober 1943.
Oktober 1943-2023
|
Svinekød og grise i Israel (artikel)
Svin og svinekød har altid været forbudt ifølge de jødiske spiseregler igennem historien men det var først med en lov i 1962 at det blev forbudt juridisk i Israel. Men der bliver alligevel opdrættet svin i Israel officielt til forskning og forsøg men også til slagtning og svinekød kan købes en del steder. Det er et meget følsomt emne, der deler de forskellige befolkningsgrupper.
Læs artiklen
|
Israels samhandel med de arabiske lande
Flotte tal for Israels samhandel med de arabiske lande, som de har indgået handelsaftaler med som følge af de historiske Abrahamaftaler. Det går især godt med hensyn til De Forenede Arabiske Emirater (UAE). Jordan, Egypten, Marokko og Bahrain er også godt med.
Læs artikel
|
Historisk forsvarsaftale mellem Marokko og Israel
Israel har for første gang underskrevet aftalememorandum med et arabisk land. Aftalen betyder at de to landes forsvarsministerier og militære enheder får lettere ved at kommunikere sammen og dele efterretninger.
Udenrigsminister Yair Lapid besøgte Marokko august måned for bl.a. at åbne et handelskontor i hovedstaden Rabat.
Israel og Marokko er ved at normalisere forholdet efter at de i 2020 indgik de historiske Abrahamaftaler (også indgået mellem Israel og Emiraterne (UAE), Bahrain og Sudan).
|
En aftale, der giver håb (artikel)
Fredsaftalen mellem De Forenede Arabiske Emirater (UAE) og Israel om gensidig anerkendelse og oprettelse af diplomatiske forbindelser er en positiv udvikling.
Læs artiklen
De Forenede Arabiske Emirater (UAE) åbnede deres ambassade i Israel i juli 2021 og Israel åbnede deres ambassade og konsulat i juni 2021. Marts 2022 indgik Israel og Emiraterne en frihandelsaftale. Siden Abraham-aftalerne blev indgået er handelen mellem Emiraterne og Israel steget markant og nåede op over 6 milliarder kroner i 2021.
|
En historisk vision for fred og fremgang
Abraham-aftalerne repræsenterer et paradigmeskiftende fremskridt for regionen Mellemøsten. Etableringen af fulde diplomatiske relationer mellem Israel, Forenede Arabiske Emirater og Bahrain er et banebrydende øjeblik for hele Mellemøsten.
Læs debatindlæg
|
Sudan indgår aftale med Israel
Sudan forventes snart at blive det næste land, der normaliserer forholdet til Israel, og bliver dermed det fjerde land, som tiltræder Abraham-aftalerne.
Forholdet til Saudi-Arabien forbedres løbende og der er et stigende samarbejde.
|
Antisemitisme (jødehad)
Antisemitismen i dens forskellige former lever og har det godt, hvilket en rundtur på internettet og i medierne samt en række undersøgelser bekræfter. Faktisk er der en stigende accept og ligegyldighed over for anti-israelske og antijødiske kampagner i medierne og i nogle grupper. Der er links til et lille udsnit af artikler om antisemitisme og antisemitiske holdninger fra de senere år.
Artikler og links
|
Jødehadet blandt araberne (artikel)
Jødehadet blandt araberne er så udbredt, at det værste skældsord er at kalde en person "jahudi", jøde. Jødehadet bliver dagligt legitimeret af politikere, meningsdannere og medierne ved at påstå, at jødehadet skyldes Israels undertrykkelse af palæstinenserne. Nogle lande dyrker en særlig form for jødehad, der kaldes islamisk antisemitisme.
Læs artiklen
|
|
Til toppen
© 2000-2023 DIF. Alle rettigheder forbeholdes. HTML-værktøj: Stone's WebWriter. DIF: Forsiden. Opdateret d. 1.6.2023
|